Elja Trum

Software update voegt 5% extra vermogen toe aan je Model 3

dinsdag 26 maart 2019, 15:51 door | 5,265x gelezen | 12 reacties

Gisterenavond kreeg ik een melding van Tesla dat er een update klaar stond. Het ging om firmware 2019.8.3 die onder andere een 5 procent prestatieverbetering toevoegt.

5 procent extra vermogen


Bij een auto op dinosap kun je tegenwoordig ook vaak meer vermogen uit de motor halen door een andere chip te laten installeren.

Bij Tesla krijgen nu alle eigenaren van een Model 3 een gratis 'chip tuning'. Tesla heeft ontdekt -op basis van data die ze verzamelen- dat het geen probleem is om het vermogen van de auto met 5 procent te verhogen.

In plaats van in 4,8 ga je nu dus in 4,7 seconden naar de honderd met de Long Range All-Wheel-Drive. Ook is het bereik van 530 WLTP kilometers naar 560 WLTP kilometers gegaan.

Heb je de Performance versie, dan ga je nu in 3,4 (in plaats van 3,5) seconden naar de honderd en het bereik is nu gestegen naar 530 WLTP kilometers.

Echt gaaf dat je een dergelijke upgrade gewoon achteraf nog via een software update ontvangt zonder extra kosten. En dit is niet het enige wat er nieuw is.

Dog mode


Met de hondenmodus kun je jouw hond(en) op warme dagen in de auto achterlaten. De airco blijft -mits je deze modus inschakelt) dan draaien terwijl je weg bent en op het scherm is te zien dat de honden het aangenaam koel hebben.Sentry mode


Met Sentry mode wordt je Tesla beter beveiligd wanneer je hem ergens geparkeerd hebt staan. De auto houdt in de gaten of er iemand in de buurt van de auto komt.

Komt er iemand in de buurt dan geeft een melding op het scherm aan dat er opgenomen wordt (de opnames worden op een USB stick opgeslagen die je wel zelf moet regelen).

Tevens verschijnt het 'oog' van HAL 9000 in beeld. Iemand die in je auto aan het gluren is weet dan dat ie in de gaten gehouden wordt.

Sentry mode


Mocht iemand echt inbreken in je auto dan ontvang je een melding op je smartphone. Daarnaast gaat -uiteraard- het auto alarm af en wordt er luide muziek gespeeld.

In de app staat deze optie als 'Bewakingsmodus' onder 'Bediening'. Je kunt het hier inschakelen, maar je moet het elke keer dat je het wilt gebruiken opnieuw activeren. Dit is waarschijnlijk zo omdat het gebruik van deze modus wel meer accu zal kosten.

Multicam dashcam


De dashcam van je Tesla nam al het beeld aan de voorkant van je auto op. Vanaf deze update wordt ook het beeld van twee van de zijcamera's opgeslagen. Zo heb je dus nog meer bewijsmateriaal ter beschikking wanneer er een keer iets onverwachts gebeurd.

Navigeren op Autopilot


Als jij al direct Enhanced Autopilot bij je Model 3 besteld had heb je nu ook navigeren met autopilot gekregen. Op de snelweg wisselt de auto nu ook van rijstrook zodat op de snelweg helemaal niet meer hoeft te sturen.

Voorlopig moet je een wissel van rijbaan nog wel handmatig bevestigen overigens.

Dynamische remlichten


De dynamische remlichten zijn een extra veiligheid in het geval van een noodstop. Bij hard remmen gaan de remlichten nu snel knipperen om mensen die achter je rijden te waarschuwen.

Tesla Model 3 - Update 2019.8.3Kom je op deze wijze helemaal tot stilstand dan nemen de alarmlichten de knipperfunctie van je remmen automatisch over om andere weggebruikers te blijven waarschuwen. Wel zo veilig.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden, is enthousiast over Tesla en heeft een multi-coat red Tesla Model 3 Long Range All-Wheel-Drive met 19 inch velgen.

Ben jij van plan een Tesla te bestellen? Gebruik mijn referalcode of die van mijn collega Michael om 1.500 kilometer gratis Supercharging tegoed te ontvangen.

12 reacties

 1. @kaasie
  @kaasie schreef op dinsdag 26 maart 2019 om 17:46

  Beste Elja, bij deze wil ik je nog bedanken voor de link ( gevonden via Google )welke de gehele manual voor de Model 3 in het nederlands geeft, daar heb ik nog opgewacht.toch maar afgedrukt de 200 pagina's , maar ja dan heb je wel een prachtig naslag werk, bedankt
  Kaasie

 2. @kaasie
  @kaasie schreef op woensdag 27 maart 2019 om 14:21

  vandaag gebeld door Tesla Tilburg of ik a.s zat.30 maart 2019 nog mijn auto model 3 kom ophalen,( besteld april 2017 , dus net geen 2 jaar na bestelling) ja natuurlijk!!!!!!! kenteken gehad en betaling was ontvangen. Dus..........bij mij loopt de aflevering op rolletjes, exact zoals gepland.

 3. @kaasie
  @kaasie schreef op zondag 31 maart 2019 om 22:37

  gisteren zoals gepland Model 3 in Tilburg afgehaald. gezien het feit dat er 500 ( vijfhonderd !!! ) afgeleverd moesten worden, stond er een batterij ontvangst personeel met laptop , een Engelsman hielp ons op weg, met ontvangst van koffie en koek zijn we slechts 15 minuten( een kwartier!!! ) binnen geweest , weinig uitleg, oplaadkabel ontbrak, wordt nagestuurd zei hij en nu komt het ,slechts 100 KM range beschikbaar, ik zei dat wij daar niet mee thuis komen, neen zei hij maar iedereen wordt doorgestuurd naar de SC in Oosterhout, zo gezegd zo gedaan en in Oosterhout kwamen we vele Model 3 aan de SC tegen welke we allen in Tilburg hadden gezien, ook stond er een Tesla support service wagen met 2 adviseurs, heel gezellig allemaal , met 45 min. was de charge 80% en range 400km.
  voorlopig mijn laatste info op teslafacts , wel ben ik benieuwd of ik de oudste Tesla rijder ben, 77 jaar- 24-06-1941 ??

 4. Marnix
  Marnix schreef op maandag 1 april 2019 om 12:58

  Beste Elja,
  Begrijp ik dat na de update naar versie 2019.8.3 bij jou de autopilot functie werkt? Bij mijn namelijk nog niet, komt dan misschien omdat ik die gratis aangeboden heb gekregen maar in het laatste contact met Tesla werd gezegd dat ook als je die direct meebesteld had, ie nog niet werkte.
  Als het bij jou nu wel werkt kan ik weer bij ze gaan pushen.
  graag hoor ik hoe het zit.
  met vriendelijke groet

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.