Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Full Self Drive vanaf woensdag duurder

zondag 28 juni 2020, 15:51 door | 3,001x gelezen | 17 reacties

Voor wie hem nog niet heeft; de Volledige Zelfrijdende Besturing (FSD) wordt aanstaande woensdag duurder om aan te schaffen. Nu is dus het moment om de upgrade te kopen.

Elon Musk is van plan de optie steeds duurder te maken naarmate het steeds beter echt mogelijk wordt om de auto inderdaad zelf te laten rijden. Momenteel is wat je krijgt nog lang geen zelfrijdende auto.

Tesla autopilot upgrade juni 2020

Bovenop de basis Autopilot krijg je met FSD nu navigeren op autopilot (op de snelweg neemt de auto dan automatisch de juiste afslagen), automatisch inparkeren en oproepen en hij kan op de snelweg automatisch inhalen.

In Amerika gaat de prijs van 7.000 naar 8.000 dollar. Wat de nieuwe prijs in Nederland wordt is niet bekend, maar ik vermoed dat ie naar 7.000 of 7.200 euro zal gaan.


Zelf vind ik de prijs voor FSD te hoog. Het lijken me best leuke mogelijkheden en ik zou er graag 2.000 euro voor betalen. 6.400 is wat mij betreft te duur. Als ie nu echt helemaal zelf kon rijden was het geld wel waard, maar de vraag is of dat de komende jaren wel echt realiteit gaat worden.

Er gaan overigens ook geruchten dat FSD in de toekomst ook nog als maandoptie beschikbaar komt. Dat je dus per maand een bedrag betaald om ervan gebruik te kunnen maken.

Cybertruck met Full Self Drive


Als je trouwens een Cybertruck overweegt te kopen, dan is nu wel een mooi moment om een (extra) Cybertruck reservering te plaatsen. Je kunt nu de FSD optie aanvinken voor een prijs van 6.400 euro, terwijl je nu slechts 100 euro in hoeft te leggen.

Tesla Cybertruck


Dus je kunt redelijk betaalbaar meerder opties nemen en later pas besluiten welke configuratie je wilt doorzetten.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang 100 credits tegoed voor extraatjes (zoals gratis Superchargen) in de Tesla shop.

17 reacties

 1. Paul
  Paul schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 11:38

  Ik koop dit niet. Als ik zie hoe lomp de standaard autopilot nu soms stuurt dan heb ik er nog niet heel veel vertrouwen in. Met lomp bedoel ik dat de auto (M3) stuurbewegingen maakt die een normaal mens nooit zal maken, ik ben soms bang dat ik een trottoirband ga raken (in de stad).

  Of topic: ik wil dat mijn partner ook de app op te telefoon krijgt maar zie de optie nergens in de app of op de site. Moet ik bellen dan?

 2. Paul
  Paul schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 11:55

  Ik ben jouw mening toegedaan Elja. Te veel geld, mede gezien de beperkingen in EU.
  Ik wacht op maandabonnement ...

 3. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 12:51

  @Paul; de app kun je gewoon installeren vanuit de Apple- of playstore. Inloggen in de app op jouw Tesla account.

  Daarnaast kun je de telefoon van je partner toevoegen in de auto als 'sleutel'.

  Enne, in de stad is Autopilot voorlopig nog niet heel erg geschikt inderdaad. Op de snelweg ben ik er erg enthousiast over en gebruik ik het dagelijks.

 4. Vincent
  Vincent schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 14:26

  Daar de gewone AP al niet naar behoren werkt heb ik zeker geen vertrouwen in de FSD. Mijn M3 flipt zich nu al te pletter op fietsers en voetgangers in de oude binnenstad, en op de autosnelweg nog steeds last van spookremmen en onredelijk remmen als een truck waargenomen wordt. Staat gewoon niet op punt.

 5. Gerrit
  Gerrit schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 15:11

  Bij mij staat een ander bedrag (€ 2400,-) voor exact hetzelfde, wie weet hoe dat kan. En als ik het bestel wat krijg ik dan?

 6. H.Kart
  H.Kart schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 15:57

  Ik ging er eigenlijk vanuit dat Tesla alle Europese M3 rijders een leuke aanbieding zou doen. Dat was wel de suggestie die gewekt werd toen ik 'm kocht. Tesla zei dat je beter even kon wachten tot het voor Europa goed werkte en dat er dan vast een leuk aanbod kwam. Nu doen ze het omgekeerde, het werkt in Europa nog niet top maar ze maken het duurder.
  Als ze nu eenmalig de kans zouden bieden om het voor € 3.000,-- te kopen dan zou denk ik een leuk percentage eigenaren dat doen. Ik dan wel tenminste. Stel dat 20% van de 300.000 (of meer) Europese rijders dat doen dan levert dat Tesla € 180.000.000,-- op. Leuk bedrag toch? De aankondiging om het (steeds) duurder te maken trekt mij in ieder geval niet over de streep en ik vrees dat ik het dan dus nooit zal kopen.

 7. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 16:21

  @Gerrit; Dan heb jij in het verleden waarschijnlijk los betaald voor de Autopilot. Je kunt die nu upgraden voor een gunstiger bedrag.

  Als het bij mij 2.400 euro was geweest had ik het waarschijnlijk wel gedaan, overigens. vrolijk

  @H.Kart; Ben het met je eens, ik zou het ook alleen kopen in een leuke aanbieding en liever als het ook nog wat verder ontwikkeld is.

  Nu is de kans best aanwezig dat je auto al weer van de hand gedaan is voordat FSD compleet werkt.

 8. frank
  frank schreef op dinsdag 30 juni 2020 om 16:48

  Heb enorm veel bewondering voor wat mijn Tesla Model 3 Standard Plus allemaal aan kan. Gezien de stand van zaken begrijp ik echter niet waarom Tesla in 'AutoPilot' vandaag de erkenning van signalisatielichten, snelheidsborden en stopborden nog niet heeft vrijgegeven... en al helemaal niet dat je daarvoor het Full-Self-Drive pakket moet aanschaffen

 9. Marc
  Marc schreef op woensdag 1 juli 2020 om 11:00

  De Nederlandse prijs voor de FSD upgrade is geworden: € 7.500,00
  Ik houd het maar bij alleen Autopilot, gebruik het daar waar het kan, en verwacht daarvan nog mooie verbeteringen via de reguliere software updates.

 10. patricia
  patricia schreef op woensdag 1 juli 2020 om 11:05

  Ik ben het helemaal niet eens met jullie. De autopilot en autopilot navigatie moet je leren kennen. Je moet jezelf de kans geven er aan te wennen, want ja, hij corrigeert meteen en rijdt anders dan jij en uiteraard ben je zelf de beste chauffeur. Ik zie de autopilot als een beginnende rijder die ik -in het half jaar dat ik hem nu gebruik- zie verbeteren.
  Je moet de instellingen goed doorlopen en kiezen, bijv. het remmen voor objecten om je heen uitzetten. En ja, je moet voor lief nemen dat ie mssn later remt dan jij, dat hij langer aarzelt bij inhalen en reageert op snelheidspalen, maar je bent er zelf bij en grijpt in wanneer je wilt en zo wordt ie steeds beter.
  Waait het bijv. hard, dan corrigeert ie dat bijna ongemerkt en ben je moe, dan heb je 8 ogen extra. Kortom, ik ben voor, zolang ik maar mag overrulen waar ik dat nodig vind.

 11. Bram van Tergouw
  Bram van Tergouw schreef op woensdag 1 juli 2020 om 11:10

  De prijs is per vandaag € 7.500,-
  Ze hebben mij na aanschaf een upgrade van € 3.200,- beloofd maar men weigert ook na meerdere bezoeken en mailverkeer om te reageren!

 12. rudolpuss
  rudolpuss schreef op woensdag 1 juli 2020 om 11:42

  Ik heb de FSD nu mee geleased voor €29 vanaf 10 juli dus nog voor de oude prijs. Ben toch benieuwd...

 13. H.Kart
  H.Kart schreef op woensdag 1 juli 2020 om 23:42

  @ patricia: Het FSD systeem is niet zelflerend dus prestaties blijven zoals ze zijn. Het is idd als beginnende chauffeur maar dat blijft het voorlopig dus ook nog. Jij went blijkbaar aan die beperkingen en leert er mee omgaan maar daarvoor ga ik geen € 6.000,-- of € 7.500,-- betalen. Ben best blij met Autopilot omdat die altijd alert is en ik soms even niet, dat is top. Maar ik blijf mij wel ergeren aan de hoekige manier waarop de auto bij het inschakelen van AP een positie in de rijbaan kiest. Dat kan echt een stuk soepeler zoals in mijn Passat GTE met rijbaanbegeleiding. Dan blijft de koffie namelijk gewoon in mijn beker zitten. Ook vind ik het jammer dat AP na een rijbaanwissel niet automatisch weer oppakt en dat je het steeds weer opnieuw moet inschakelen. Zoiets doet de Passat namelijk wel.

 14. DreamCar
  DreamCar schreef op woensdag 8 juli 2020 om 14:51

  Ongevalsschade door gebruik van FSD door InsureMyTesla in België niet gedekt (Belgische verkeerswetgeving laat het gebruik van FSD niet toe). Deze specifieke verzekeraar in België claimt het recht te hebben elke schade die het gevolg is van het gebruik van FSD niet uit te betalen.
  Meer nog het gebruik van de 'Autopilot' functie zou op dezelfde wijze beoordeeld worden.
  Hieronder hun letterlijk schriftelijk antwoord:
  - Adaptative cruise control is toegelaten daar deze enkel de snelheid van het voertuig regelt en dat u dus nog steeds uw handen op het stuur moet houden.
  - Park Assist is wettelijk gezien niet verboden en dus ook toegelaten.
  - Vanaf het moment dat u de wagen van zelf laten rijden en dat u geen controle meer heeft over de wagen is dus niet meer toegelaten.
  Waarom informeert deze verzekeraar zijn klanten hier niet over voor het afsluiten van deze zeer specifiek op Tesla EV's afgestemde verzekeringspolis?
  Waarom verkoopt Tesla in België geautomatiseerde rijopties, die niet zijn toegelaten door de Belgische verkeerswetgeving?
  Een en ander stemt tot nadenken als u met een Tesla de weg op gaat... niet...?

 15. Elja Trum
  Elja Trum schreef op woensdag 8 juli 2020 om 16:14

  @DreamCar; Dat is een vaag verhaal.

  Ook bij FSD moet je immers je handen aan het stuur houden en blijf je de volledige controle altijd hebben. Je Tesla blijft immers gewoon reageren als je zelf stuurt, remt of snelheid maakt.

 16. DreamCar
  DreamCar schreef op woensdag 8 juli 2020 om 16:30

  Ondanks mijn vermelding dat je bij FSD je handen aan het stuur moet houden en de volledige controle blijft hebben over je voertuig en de realiteit dat je Tesla gewoon blijft reageren als je zelf stuurt, remt of snelheid maakt (iets wat de InsureMyTesla verzekeraar uiteraard zelf ook weet en kan lezen) claimt hij in België ongevalsschade door gebruik van automatisch rijden FSD & Autopilot niet te moeten uitbetalen... misschien moet ik per aangetekend schrijven een officieel standpunt vragen van InsureMyTesla...

 17. w.agter@dipanox.eu
  w.agter@dipanox.eu schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 14:32

  Laat maar zitten dat automatisch rijden. Ikkuh niet. En ik houd ook nog eens heel veel geld in m'n zak.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.