Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Tesla Battery Day 2020 - Nieuwe accu en Tesla van 25.000 dollar

dinsdag 22 september 2020, 22:22 door | 3,689x gelezen | 1 reactie

Vandaag was de Tesla aandeelhoudersvergadering én Battery Day. Tesla heeft op dit evenement hun voortgang aangekondigd voor hun accuproductie. Daarnaast werd er een Tesla van 25.000 dollar aangekondigd en specs van de nieuw Model S Plaid.

Vanwege Covid19 werd het event op een bijzondere manier gehouden. Alle bezoekers zaten in een Tesla, alsof het een drive-in bioscoop was.

Tesla Battery Day Drive-in


Uiteraard was de presentatie weer typisch Elon. Op een wat klungelige manier.

Ondanks de pandemie is Tesla het afgelopen jaar gegroeid. In tegenstelling tot alle andere autofabrikanten. Vorig jaar was dat een groei van 50 procent. Vooralsnog zit Tesla op circa 15 procent groei.

Prijs accu's halveren


Tesla wil in de toekomst een nog beter betaalbare auto produceren. Hiervoor moet eerst de prijs van accu's nog verder omlaag.

Tesla heeft een plan om de prijs van accu's te halveren. Hiervoor herontwerpen ze de complete accu.

Nieuw formaat
Er komt een nieuw formaat: 4680 (46 mm bij 80 mm) met 5 keer meer energie en 6 keer meer vermogen. Dit zorgt voor 16 procent extra bereik van een auto met de nieuwe accu.

In het verleden was dit lastig doordat er bij grote accu's meer warmte ontstond. Dat komt omdat alle stroom naar één lipje ergens op de batterij moest. In Tesla's nieuwe accu is er geen lipje meer, maar worden de onder- en bovenkant van de accu gebruikt om de stroom te geleiden.

Hierdoor is de weg die de elektronen moeten afleggen veel korter, waardoor de accu groter kan worden.

De productie van de nieuwe cellen is al begonnen. Het zal ongeveer een jaar duren voordat een productie van 10 gigawatt (per jaar) bereikt wordt. met de eerste pilot-fabriek.

Tesla eigen batterijproductie staat overigens naast de bestaande productie van de huidige partners van Tesla (vooral Panasonic) op dit gebied. Ze geven aan dat ze ook bij deze leveranciers blijven afnemen; inclusief groei bij deze partners.

Productiemethode
De productiemethode van de accu's is met deze nieuwe manier een stuk sneller. Voorheen koste het aanbrengen van het lipje (relatief) veel tijd in het productieproces. Doordat dit nu niet meer nodig is kan het proces veel sneller.

Ook is er een voordeel dat de fabricagelijn nu alleen deze specifieke cellen voor Tesla hoeft te produceren.

Grondstoffen
In de nieuwe accu is geen kobalt meer nodig. Dit is een dure grondstof waarbij ook nog veel misstanden (zoals kinderarbeid) zijn bij het delven van het materiaal.

Lithium zal ook door Tesla zelf gedolven gaan worden in de buurt van de fabriek. Hierdoor wordt deze grondstof ook goedkoper.

Integratie in structuur van de auto
Toekomstige Tesla's gaan uit minder onderdelen gemaakt worden. We zien dit nu al bij de Model Y. De basis bestaat dadelijk uit drie onderdelen: voorkant, achterkant en het skateboard waar de accu's direct in verwerkt zitten. Er zijn hierdoor 370 minder onderdelen nodig.

Door de batterijcellen zelf ook te gebruiken als onderdeel van het frame worden de auto's veel lichter (zo;n 10 procent) en goedkoper.

56 procent kostenverlaging
Het gevolg van deze aanpassingen is dat de kosten per kWh met 56 procent verlaagd worden binnen 3 tot 5 jaar. Dat is een enorme verbetering.

Het bereik van een Tesla zou door deze ontwikkelingen ook met 54 procent moeten kunnen toenemen.

Accus centraler


De nieuwe accu's kunnen dadelijk ook centraler geplaatst worden waardoor de auto veiliger is in het geval van een botsing én de wegligging verder verbeterd.

Tesla van 25.000 dollar


Hoewel de Model 3 al heel bereikbaar is voor bijvoorbeeld veel leaserijders, is een Tesla nog steeds best prijzig. Tesla wil daarom ook nog een goedkopere Tesla maken om een nog grotere doelgroep aan te kunnen spreken.

Tesla Model 25k


In circa drie jaar moet er daarom een nieuwe Tesla uitkomen. De naam is nog niet bekend, maar de prijs moet 25.000 dollar zijn.

Deze auto zou in aanschaf goedkoper moeten zijn dan een vergelijkbare auto op benzine of diesel. Hiermee wil Tesla een belangrijke drempel wegnemen: dat een auto op fossiele brandstoffen goedkoper is dan een elektrische auto.

Tesla Model S Plaid


Elon kondigde ook specificaties van de Tesla Model S Plaid aan. Deze nieuwe versie van de Model S komt helaas pas eind 2021 op de markt.

Tesla Model S Plaid


Je kunt hem wel nu al direct bestellen. Het bereik wordt circa 840 kilometer. Van 0 naar 100 gaat in 2,1 seconden en de topsnelheid eindigt bij 320 kilometer per uur.

Elon liet ook weten dat de Model S Plaid op racetrack Laguna Seca een rondetijd van 1:30.3 gehaald heeft (en dat hier nog wel zo'n 3 seconden vanaf te halen moet zijn).

Dit deel zat er wellicht ook nog specifiek in omdat concurrent Lucid Air eerder deze week schermde met een rondetijd op dit circuit van 1:33. Sneller dan wat de Model S op dat circuit gedaan had.

Het zal volgens Elon de snelste productieauto zijn die er ooit gemaakt is. De Tesla Model S Plaid heeft een startprijs van 139.990 euro.

Presentatie bekijken


Bekijk de complete presentatie hieronder:


Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang een voordeeltje van Tesla.

1 reactie

  1. Vincent
    Vincent schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 15:47

    Is er eigenlijk een manier om in de model 3 te weten hoeveel vermogen je hebt of welke temperatuur je batterij is ? Zou wel handig zijn om bv te weten als je batterij 15C warm is hoeveel percent van je maximum vermogen je hebt. Bestaat deze functie op de andere modellen ?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.