Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

DIY: Tesla Model 3 luchtfilter vervangen

donderdag 21 april 2022, 20:40 door | 2,384x gelezen | 6 reacties

Je Tesla is voorzien van een luchtfilter dat voorkomt dat pollen, roet, stof en andere deeltjes via de ventilatieopeningen het interieur in komen. Tesla raadt aan om dit filter in de Model 3 elke 2 jaar te vervangen. Een klusje dat je best zelf kunt doen.

Nieuwe luchtfilters kun je bestellen in de Tesla shop. En filter kost 17 euro, maar je hebt er twee nodig voor je Model 3. Inclusief verzending ben je net geen 40 euro kwijt.

Mijn Model 3 is inmiddels al 3 jaar oud, dus het werd hoog tijd om het luchtfilter te vervangen. De eerste keer dat ik dit doe en ondanks mijn twee linkerhanden ging het redelijk soepel.


Enige lenigheid is wel vereist voor het vervangen van de filters. Ze zitten goed weggestopt in het middenconsole aan de kant van de passagiersplek.

Om erbij te kunnen moet je eerst de zijkant van het middenconsole eraf halen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een (kunststof) bandenlichter. Heb je die eraf, dan moet je nog een plaat losmaken door pluggen eerst iets eruit te wippen en vervolgens eraf te trekken.

Het is de bedoeling dat je dan de kabeltjes die hier zitten (voor een speaker en een lampje) losmaakt, maar je kunt de plaat ook gewoon neerleggen en er langs op werken.

Vervolgens heb je een (korte) TX20 torx schroevendraaier nodig om het vak waar de filters zitten los te draaien. Hier is niet veel ruimte voor.

In het vak dat je dan opent zitten twee filters. Haal de oude filters eruit en plaats de twee nieuwe filters. Daarna kun je alles weer terugplaatsen.

Het is ongeveer een kwartiertje werk. Soms moet je wat harder tekeer gaan dan je zou willen, maar bij mij ging het best soepel.

Bekijk vooraf ook even de instructies van Tesla.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang 100 credits tegoed voor extraatjes (zoals gratis Superchargen) in de Tesla shop.

6 reacties

 1. Mike
  Mike schreef op dinsdag 26 april 2022 om 13:41

  De Tesla straatmonteur deed laatst "een kleine beurt" (na 80k of 2 jaar) bij mij op de oprit: nieuwe wissers, nieuwe interieurfilters, check remvloeistof en invetten draagarmen voor. Alles in 15 minuten.

 2. Peter
  Peter schreef op dinsdag 26 april 2022 om 14:27

  Mooie sokken heb je aan Elja

 3. Johan de Jong
  Johan de Jong schreef op dinsdag 26 april 2022 om 14:39

  Ik heb het dat ook gedaan. Is inderdaad prima te doen. Heb bij de toolstation een setje lichters/wippers gekocht waarvan 1 geschikt was.

 4. Chiel
  Chiel schreef op dinsdag 26 april 2022 om 14:54

  Ik heb onlangs de twee interieurfilters samen met de remvloeistofcheck (beide door Tesla geadviseerd om iedere 2 jaar te doen) door de Tesla-garage laten doen. Totale kosten:
  € 73,95. Vink ik een schappelijke prijs (als je bedenkt, dat je normaal € 130,- per uur bij Tesla betaalt).

 5. Mike
  Mike schreef op dinsdag 26 april 2022 om 17:03

  Chiel zie mijn post, als je weet dat ze er 15minuten mee bezig zijn, zou ik wel weten wat ik liever betaal vrolijk (Maar ja, ik heb via de leasemij laten doen, en die diensten zijn ook niet gratis)

 6. gijs
  gijs schreef op zaterdag 7 mei 2022 om 12:54

  Voor het wegnemen van Cover heb je geen bandenspanner nodig als je helemaal boven begint: daar zit genoeg ruimte om met je hand achter de cover te komen.
  Bij mij waren de FILTER LIPJES naar binnen gevouwen en moest ik de filters er met een haakje uitpeuren. Ook ontbrak een van de plugjes van het deksel waarin de luidspreker en lamp zitten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.