Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Eerste ervaringen met de Tesla Model 3 (2023)

vrijdag 1 september 2023, 23:23 door | 1,079x gelezen | 6 reacties

De autopers is momenteel in Oslo om de nieuwe Tesla Model 3 uit te proberen. De eerste video's hierover verschijnen online. In dit artikel heb ik een aantal van de interessante video's over de Highland upgrade verzameld.

Robert van Fully Charge rijdt in het dagelijkse leven zelf ook met een Tesla Model 3. Hij kan dus een goed vergelijk maken met de nieuwe Model 3.


Ook ons Nederlandse AutoWeek was aanwezig bij de perslancering. Zij laten in hun video onder andere goed zien hoe eenvoudig het is om de nieuwe (verplichte) snelheidoverscheidingswaarschuwing (3x woordwaarde) met één tikje uit te schakelen.


AutoTopNL maakt al zijn video's in het Engels en test ook regelmatig Tesla's. Met zijn kenmerkende camerabeelden met behulp van een GoPro aan een hoofdband.

Rond 7:30 krijg je best aardig het verschil te horen tussen de oude Model 3 en de nieuwe qua geluid op de snelweg. Zo te horen is het een stuk beter geworden, maar het zou nog steeds beter kunnen.Carwow was er snel bij met hun eerste video over de nieuwe Model 3. Ze hebben nu ook de video live gezet waarbij ze met de auto rijden. Voor het vergelijk start hij in de oude Model 3 uit 2019.


Bjørn Nyland was niet bij de persintroductie, maar in Oslo was ook een publiek evenement waar hij wel bij aanwezig was voor een hands-on review. In de bekende stijl van Bjørn.


In bovenstaande video zie je het heel kort even voorbijkomen; de Model 3 lijkt een 'blind spot' waarschuwing te hebben. Waarschijnlijk via de led strip. Dat klinkt ook als een subtiele maar prettige update. De auto lijkt vol leuke nieuwigheden te zitten die nu nog nauwelijks aan bod zijn gekomen.

In Duitsland is momenteel de IAA München 2023 autobeurs bezig. Tesla heeft hier voor het eerst ook een stand; al is het een hele kleine. Je kunt hier de Tesla Model Y, maar ook de nieuwe Tesla Model 3 zien.


Ik wordt wel blij van al deze video's. Zeker vergeleken met mijn Model 3 uit 2019 lijken alle updates over de afgelopen jaren, inclusief deze laatste vernieuwingen met deze 2023 Highland versie, het zowat een compleet nieuwe auto te maken.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang een voordeeltje van Tesla.

6 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 5 september 2023 om 10:57

  Elja dank voor de uitgebreide update! Ik vind de neus meer mainstream maar als ik de auto in werkelijkheid zie verander ik misschien van mening. Maar stiekem vind ik mn 2019 M3 met chrome omlijsting de mooiste... Ik rij hem denk ik nog een paar jaar door (staat op mn eigen bv), ondanks bijtelling en mrb. Want een alternatief zie ik nog steeds niet voorbijkomen.

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 5 september 2023 om 11:11

  @Gast; Ja, de neus is minder uitgesproken geworden, maar volgens mij niet verkeerd. Ik ben ook benieuwd hoe hij er in het echt uit ziet.

  Als ie op je BV staat heb je hem de afgelopen jaren grotendeels afgeschreven in de boeken. Je mag hem dan voor een laag bedrag overkopen naar privé.

  Je krijgt dan wel de verzekering, onderhoudskosten, stroomkosten en (straks) de wegenbelasting privé voor de kiezen, maar die kun je waarschijnlijk grotendeels compenseren met je kilometervergoeding (21 cent / km).

  Doordat je hem goedkoop naar privé kunt halen is je afschrijving de komende jaren dan waarschijnlijk negatief. knipoog
  Je auto wordt meer waard dan waarvoor je hem van de BV gekocht hebt.

 3. Frank de Koning
  Frank de Koning schreef op dinsdag 5 september 2023 om 11:27

  Ik ben benieuwd hoe het zal gaan met alle functies op het stuur en dan met name de richtingaanwijzers op rotondes.

 4. gast schreef op dinsdag 5 september 2023 om 13:09

  Hoi Elja,
  Ik kijk ook erg uit naar je berekeningen. Ik zit er ook aan te denken om hem prive te trekken (wat is goedkoop eigenlijk, welk bedrag is tzt acceptabel voor belastingdienst en dan los van het btw trucje, maar vooral het echte verkoopbedrag, zodat je alle afschrijving zakelijk kan pakken?)
  Dan hou ik hem als 2e auto en zit dan ook erg te twijfelen of ik zakelijke weer een y of s erbij neem, wat de beste keus is. Ik verwacht ook eigenlijk volgend jaar wel een nieuwe (zakelijke) regeling voor elektrische auto's, want nu is het bijna zelfs negatief voor elektrische auto's.
  Zoals eerder al besproken ben ik nog steeds erg fan van Tesla, over de 150k km reeds en 0 onderhoud en rijdt nog als nieuw

 5. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 5 september 2023 om 13:35

  @Frank; Ja, dat zal vooral op rotondes volgens mij ook best onhandig zijn. Wel een kwestie van wennen, waarschijnlijk.

  @Gast; Waarschijnlijk kun je het beste je boekhouder even vragen. De mijne gaf aan dat als je hem ook echt zelf privé gaat rijden en niet direct weer doorverkoopt, dat je best een gunstige prijs kunt rekenen.

  Ik had zitten rekenen dat de Model 3 zo'n 250 euro per maand kost als je hem privé gaat rijden. Dat is zonder afschrijving en stroomkosten (die stroom komt bij mij van mijn zonnepanelen). Dus met WA+ verzekering, wegenbelasting (alvast wat gerekend, geldt nu nog niet) en onderhoud.

 6. Paul
  Paul schreef op dinsdag 5 september 2023 om 15:34

  (Die gast dat was ik haha). Ja 21 cent maar sinds corona rij ik fors minder naar m'n klanten dus dat schiet niet op. En ik heb die kosten liever in de bv en dan neem ik de bijtelling maar op de koop toe... Oh en stroom komt van panelen en declaeer ik bij bv, ik schaam me er bijna voor. Maar inderdaad, de boekhouder moet tzt maar rekenen. De bijtelling is vanaf 2026 pas vol 22%. En wellicht bedenkt den haag nog iets in de tussentijd. Dus ik rij lekker door zo.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.