Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Is de 'Acceleration Boost' voor de Model 3 Long Range 1.800 euro waard?

vrijdag 17 april 2020, 10:45 door | 10,619x gelezen | 12 reacties

Oke, ik heb hem gekocht. De performance upgrade voor mijn Tesla Model 3. De vraag is natuurlijk: merk je het verschil? Ik probeerde het uit.

Sinds 19 december is het mogelijk om, mits je een Tesla Model 3 Long Range AWD hebt, een 'acceleration boost' te kopen. Je auto trekt met deze upgrade in een halve seconde minder naar de honderd.

In eerste instantie ben ik er nog niet voor gegaan, maar binnen een week kon ik me toch niet inhouden. Ik kan gewoon echt genieten van razendsnel wegtrekken.

Een bevriend Model 3 rijder had de optie per ongeluk geactiveerd (en laat die er ook weer afhalen) en liet me weten dat het 'echt eng hard' ging nu. Dat klonk goed! Volgens hem kon je het verschil erg goed merken.

Nu heb ik bij de aanschaf van de auto al getwijfeld of ik niet voor de Performance moest gaan, maar ik kon die 10.000 euro extra die het destijds kostte, niet verantwoorden. Ook niet omdat ik daar dan de komende vijf jaar ook 22% bijtelling extra over moest betalen.

Deze upgrade kun je echter bijtellingsvrij (achteraf) aanschaffen Ún is bovendien 'slechts' 1.800 euro (en inclusief BTW, dus bedrijfsmatig kun je die BTW mooi verrekenen). Dat scheelt behoorlijk. Natuurlijk krijg je er geen Performance mee, maar het komt er wel dicht bij in de buurt.

Als je inlogt in je Tesla account en je auto aanklikt, dan kun je de upgrade zo aanvinken. Toen ik dit eind vorig jaar deed had je met je gekoppelde creditcard ook direct betaald. Het kon zomaar per ongeluk gaan. Inmiddels heeft Tesla dit proces iets beter opgezet.

Wat ik na het aanvinken direct te zien kreeg was dit:

Tesla Model 3 - Performance update


Verder merk je er niks van. Je auto reboot, maar als je er niet bij in de buurt bent merk je ook dat niet. Je krijgt geen melding in je auto dat de optie geactiveerd is.

Wel zie je in je Tesla account niet langer de update staan (bij 'Upgrade') en staat ie bij je voertuiginformatie onder een kopje 'Opties na levering'. Ook kun je hier de factuur voor de opties downloaden.

Is ie echt sneller?


Dan het onhandige. Om de acceleration boost echt te merken moet eerst je accu goed op temperatuur zijn. Eigenlijk werkt dit het beste als het boven de 15 graden is. Onder de 10 graden ben je al snel 15 tot 30 minuten aan het rijden voordat de accu op temperatuur is.

Bij een koude accu heb je niet het volle vermogen van je Tesla beschikbaar. Dus in de winter heb je in de praktijk niet zoveel aan deze upgrade.

Een aantal dagen is de temperatuur wel boven de 10 graden geweest. Dan merk je, zodra de accu warm is, wel echt verschil. De kracht waarmee je in je stoel wordt gedrukt is echt een tandje vetter.

Om regelmatig lol te hebben van de upgrade ben ik bang dat ik beter weer moet afwachten. Ik rijd nu meestal te korte stukjes (mijn werk is 30 kilometer rijden) om de accu goed warm te rijden.

DragTimes is enthousiast over de upgrade.


Dus is de upgrade het waard? Dat hangt natuurlijk af hoeveel waarde je hecht aan het vermogen. Ik ken genoeg mensen die de Model 3 standard range al meer dan snel vinden en de auto standaard in 'Chill'-mode gebruiken.

Zelf vind ik het gaaf dat een dergelijke upgrade zo te bestellen is op een auto die reeds rondrijdt. Ik denk dat ik wel plezier ga hebben van de acceleratie boost.

Heb jij de upgrade?


Heb jij de upgrade ook afgenomen?
Ik ben benieuwd naar jouw ervaring! Laat het weten in de reacties.


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 17 april 2020.
De eerste publicatiedatum is zondag 26 januari 2020, 16:08.
Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

12 reacties

 1. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 28 januari 2020 om 09:36

  Gisteren was mooi weer voor de Tesla, met temperaturen rond de tien graden. Ik kon het direct merken in de betere acceleratie. vrolijk

 2. Wiebe
  Wiebe schreef op dinsdag 28 januari 2020 om 13:43

  Ik ben veel meer geïnteresseerd in een vergroting van de range (vooral bij koud weer) dan een 1/2 seconde sneller voor € 1.800,= Kost alleen je winterbanden. Maar de 1 graag en de ander traag. Of helemaal niet vrolijk

 3. Vincent
  Vincent schreef op dinsdag 28 januari 2020 om 14:14

  "Boven de 10 graden ben je al snel 15 tot 30 minuten aan het rijden voordat de accu op temperatuur is"

  Je bedoelt onder de 10 graden ?

 4. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 28 januari 2020 om 14:29

  @Vincent; natuurlijk. Ik heb het aangepast.

  @Wiebe; Ja, extra range is natuurlijk altijd leuk. Ik kom in de praktijk eigenlijk nooit bereik tekort en als dat zo is dan is het iets sporadisch. Van een snellere auto heb ik elke dag lol. vrolijk

  Maar het is zeker niet voor iedereen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.