Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Tochtje Den Haag in de Model 3 (289 kilometer)

zaterdag 9 maart 2019, 16:08 door | 4,010x gelezen | 17 reacties

In mijn eerste week met de Model 3 heb ik 1.250 kilometer afgelegd. Gisteren bezocht ik voor mijn werk een adres in Den Haag. Bijna 300 kilometer in totaal.

De Model 3 had dit vrijwel zeker gered zonder onderweg te laden, maar dat heb ik niet gedaan. Wel had ik de auto vooraf extra opgeladen en vertrok ik thuis met 98 procent lading.

Wanneer je de auto zo ver vol laadt houd je dus vrijwel geen regeneratief remmen meer over. Je moet er eerst en paar procent afrijden voordat de auto weer flink afremt wanneer je het acceleratiepedaal los laat. Best irritant als je eenmaal gewend bent aan deze manier van rijden.

Op de heenweg heb ik rustig aan gereden. Daarmee bedoel ik dan 'normaal' rijden. Dat is in mijn ogen dus gewoon de maximale snelheid (plus een paar kilometer) en met het verkeer meerijden. Geen sprintjes trekken enzo.

Desondanks bleef mijn verbruik best hoog; zo'n 230 Wh per kilometer. Nu stond er een aardige wind richting het oosten; we hadden de wind vol tegen dus. Dat doet dus echt ontzettend veel (in je nadeel) voor je verbruik.

Aangekomen waar we moesten zijn bleek dat er laadpalen stonden. Bijkomende voordeel van het gebruik van de laadpaal was dat ik lekker dichtbij de ingang kon parkeren.

Opladen in Den Haag

De auto had nog 56 procent lading over, dus echt vereist was het niet om te laden. Alleen is het wel lekker om niet per se zuinig te hoeven rijden op de terugweg. Daarbij vind ik het ook nog wel leuk om de verschillende soorten laadpalen te proberen.

De afspraak duurde ongeveer een uurtje. In die tijd was er weer tien procent bijgeladen. Dat is op zulke momenten natuurlijk wel prettig voor de terugweg.

Supercharger Vuren


We moesten nog lunchen, dus besloten we de Mc Donalds in Vuren te bezoeken. Daar zit namelijk een Tesla Supercharger. Mooi even gratis laden tijdens de lunch dus Ún eigenlijk gewoon perfect op de route terug naar het oosten van het land.

Tesla Model 3 zuiniger met wind in de rug


Met de wind in de rug reed de Model 3 veel zuiniger. We haalden een verbruik van 168 Wh per kilometer. Zo'n laag verbruik had ik nog niet gezien op mijn Model 3. Wind lijkt dus echt ontzettend veel te doen.

De Superchargers bij Vuren zijn overigens allemaal voorzien van zowel een CCS als de Type-2 Tesla aansluiting. Hier staat dan ook nergens 'Model 3 Priority' op, alle stalls zijn voor alle Tesla's te gebruiken.

Supercharger Vuren


Na de lunch was de auto weer terug op 80 procent lading. Het laatste stuk terug naar kantoor konden we dus lekker vlot doorrijden.

Een tochtje naar Den Haag is dus prima te doen met de Model 3. Ook als het wat kouder is (9 graden) en er een stevig windje staat. Desondanks laad ik vooralsnog vaker onderweg dan ik vooraf verwacht had. Niet eens omdat het per se nodig is, maar gewoon omdat het kan.

's Middags in Elst kwam ik overigens tijdens een kort ritje zowaar twee andere Model 3's tegen. Eentje geparkeerd (ook een rode, zoals die van mij) en een Midnight Silver Metallic. Best veel Model 3's (ik reed er ook rond en bij kantoor stond ook nog die van mijn collega) voor zo'n klein dorpje.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang 500 euro korting op een Model S, Model X of Model Y.

17 reacties

 1. Wj
  Wj schreef op maandag 11 maart 2019 om 19:15

  Ook nog geen autopilot ?

 2. @kaasie
  @kaasie schreef op maandag 11 maart 2019 om 21:20

  Hoi Elja, schitterend dat je in je lang verwachte droom rijdt, 2 jaar en 10 maanden, maar ik ben nog in de wacht hoewel ik reeds 2 jaar geleden om precies te zijn heb besteld en aanbetaald. heb jij enig idee( of informatie ) hoe lang dit nog kan gaan duren???
  Ik zie op de traffic site ook geen vehikels carriers meer onze richting uit komen.

 3. Elja Trum
  Elja Trum schreef op maandag 11 maart 2019 om 23:52

  @Kaasie; er zijn volgens mij nog steeds schepen onderweg. Helaas is er qua volgorde van uitlevering geen pijl op te trekken.

  Ik heb geen concrete informatie, maar volgens mij worden er de komende paar weken nog zo’n honderd per dag geleverd.

  Het kan nooit kwaad om zo nu en dan eens naar Tesla Delivery te bellen en te informeren over de status van je bestelling.

 4. Elja Trum
  Elja Trum schreef op maandag 11 maart 2019 om 23:54

  @Wj; Nee, helaas nog niet. Het gerucht gaat dat ze wel begonnen zijn met het uitleveren, maar wanneer het precies gaat komen...

 5. gast schreef op dinsdag 12 maart 2019 om 10:28

  Is opladen bij de supercharger met model 3 gratis?

 6. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 12 maart 2019 om 10:58

  @Gast; Nee, het kost in Nederland 25 cent per kWh. Ietsjes duurder dan thuis laden dus.

  Alleen als je nog voor het einde van de referralperiode je auto besteld hebt en een referralcode doorgegeven hebt krijg je 6 (of 9 als je geen proefritje gehad hebt) maanden gratis superchargen.

  Daar maak ik momenteel nog gebruik van.

 7. Ster
  Ster schreef op dinsdag 12 maart 2019 om 11:52

  Super leuke artikeltjes en facts, maar zet s.v.p. niet de kentekens van andere auto's op de foto (privacy).

 8. Rob de Vries
  Rob de Vries schreef op dinsdag 12 maart 2019 om 13:05

  Elja, ik rij nu sinds 19 februari in een blauwe 3 rond, en heb bijna 3000 km met een gemiddeld gebruik van 166wh/km. Ik rij ook gewoon met verkeer mee, paar km boven toegestaan, trek soms sprintjes voor de lol. Zie op woon-werk verkeer ritten via A2-A10 etc gemiddelden onder de 130Wh/km. Het moet dus beter kunnen. De airco heb ik standaard uit, dat is het enige wat ik speciaal doe. De stoelverwarming gebruik ik wel regelmatig. Succes met proberen van de mogelijkheden van je 3!

 9. Michael
  Michael schreef op dinsdag 12 maart 2019 om 13:17

  Beste Rob, Dat zijn wel een stuk lagere waardes dan ik haal. Ik zit nu gemiddeld op 230 wh/km sinds ik hem in Tilburg opgehaald heb. Die 130Wh/km heb ik nog nooit op een ritje gehaald.

  Heb jij de 18" velgen? Ik rijd met de 19" velgen.

 10. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 12 maart 2019 om 13:20

  @Ster; Ohja, AVG geneuzel. Ik heb daar zo'n hekel aan. Onnodig gedoe.

  Maar goed, ik heb het kenteken aangepast zodat het een niet bestaand kenteken is (of in elk geval niet van deze Tesla).

  @Rob; Bedankt voor je reactie. Ik vind het heel knap qua verbruik. Ik zit met mijn huidige 1.406 kilometer op 213 Wh per kilometer gemiddeld. Wel met veel 'demo ritjes'.

 11. Ies Stoel
  Ies Stoel schreef op dinsdag 12 maart 2019 om 18:45

  Beste Elja, Wij hebben 4 maart onze Tesla 3 opgehaald (incl. autopilot)
  Een fantastische auto!
  Weet jij of er nog een compensatie geldt voor de prijsverlaging die na onze betaling werd doorgevoerd?
  Met vriendelihke groet, Ies Stoel

 12. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 12 maart 2019 om 19:28

  @Ies; ja, als het goed is krijgen jullie Full self Driving gratis als upgrade. Voor de zekerheid is het goed om dit nog even per e-mail door Tesla te laten bevestigen.

 13. Hans
  Hans schreef op woensdag 13 maart 2019 om 17:46

  Ben erg enthousiast over de model 3 enige wat toch wat tegenvalt is het bereik. Retour Wageningen - Assen (320km) onder huidige weersomstandigheden en met 120 op de cruise lijkt al te veel gevraagd... is het de wind of moet ik 80 gaan rijden?

 14. Elja Trum
  Elja Trum schreef op woensdag 13 maart 2019 om 18:58

  Ik heb dezelfde ervaring momenteel, Hans. Ik ben nog optimistisch dat het huidige weer tegenwerkt.

  Minder wind en hogere temperaturen gaan hopelijk flink wat aan de range toevoegen.

 15. Michael
  Michael schreef op donderdag 14 maart 2019 om 09:26

  Ik heb (helaas) ook dezelfde ervaring. Die 500km lijkt met de LR AWD (met dit weer) niet haalbaar. Ik zit nu gemiddeld op 230Wh/km (over 1300km).

  Ik ben benieuwd of we een groot verschil gaan merken als het weer wat warmer wordt en het minder gaat waaien.

  Ik sta vaker bij een supercharger dan ik vooraf dacht.
  Het superchargen gaat wel makkelijker en sneller dan ik vooraf dacht. Redelijk vaak ook behoorlijk op de route. En anders heb je meer dan voldoende mogelijkheden met destination chargers of Fastned.

 16. WJ
  WJ schreef op donderdag 14 maart 2019 om 17:28

  Ook hetzelfde hier 230 Wh/km hopelijk wordt het snel weer wat mooier weer..

 17. Michael
  Michael schreef op vrijdag 15 maart 2019 om 07:33

  WJ, Welke velgen, banden en bandenspanning heb jij?

  De 19” velgen worden op Hankook banden geleverd. De andere volgens mij op Michelin banden. Kan ook nog uitmaken. Ik ga vandaag mijn spanning van 2,7/2,8 verhogen naar 3.0. Wellicht helpt dat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.