Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Vehicle-to-grid al ingebouwd in de Model 3

woensdag 20 mei 2020, 15:51 door | 1,181x gelezen | 5 reacties

Volgens onderzoeker Marco Gaxiola is de Tesla Model 3 al geschikt om stroom terug te leveren aan het net, ook wel vehicle-to-grid genoemd. Hiermee zou je de accu van je Model 3 kunnen gebruiken om je huis van stroom te voorzien.

Macro heeft meegewerkt aan het uit elkaar halen van een Model 3 voor een concurrerend bedrijf. Hij heeft specifiek gewerkt aan de laadsystemen en ontdekte daarbij dat de auto reeds gereed is gemaakt om twee kanten op te laden.

De mogelijkheid om dit te doen zou daardoor via een over-the-air update in te schakelen moeten zijn door Tesla.

Tesla Charging


Tesla heeft in het verleden wel vaker gekeken naar de mogelijkheden voor vehicle-to-grid, maar tot nog toe steeds aangegeven dat het niet interessant genoeg was. Een nadeel is immers dat je de accu van je auto zwaarder belast.

Als ze dit inschakelen zou je, mits je huis daar ook op voorbereidt is, bijvoorbeeld bij een stroomstoring je huis van stroom kunnen voorzien vanuit je auto. Ook zou je stroom die je overdag met zonnepanelen opwekt 's avonds kunnen gebruiken - mits je auto continue aangesloten blijft natuurlijk.

Interessanter is uiteindelijk dat de stroom uit alle Tesla's gebruikt kan worden om piekmomenten op het stroomnet op te vangen.

Die piekstroom is erg kostbaar en op die manier zou je auto dus geld voor je kunnen verdienen door om het juiste moment stroom aan te bieden.

Tesla heeft al ervaring met deze manier van geld verdienen met hun grote accupakketten en autobidding systemen.

Voorlopig kunnen we er uiteraard nog niks mee, want Tesla moet eerst de mogelijkheid activeren in je auto. Het is natuurlijk wel mooi dat er al voorbereidingen zijn gedaan.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Ben jij van plan een Tesla te bestellen? Gebruik mijn referalcode of die van mijn collega Michael om 1.500 kilometer gratis Supercharging tegoed te ontvangen.

5 reacties

 1. Menno
  Menno schreef op dinsdag 26 mei 2020 om 10:17

  Dat was nou net wat ik verwchte als je een high capcity pack heb, zoals in the Cyber Truck. Naast zonne panelen ook een powerwall om energie op te vangen als je met de auto weg bent. Normaal ben ik niet vaak meer dan een uurtje weg. En het bespaart mij 4 powerwals, die ik denk nodig te hebben. Laat maar komen dus.

 2. Paul
  Paul schreef op dinsdag 26 mei 2020 om 12:24

  Feit is inmiddels achterhaald, het blijkt niet waar.
  Zie deze video.

  Zelfs al was het wel waar, is de vraag of je dit moet doen. Je hebt maar 1500 cycles in je pack. Het versneld de degradatie van je pack.
  Ik hou het maar bij Powerwalletjes.....

 3. Mike
  Mike schreef op dinsdag 26 mei 2020 om 12:58

  Als het zou werken zou ik dit als wagenparkbeheerder dit toch willen blokkeren want: overdag op kantoor laden (op kosten van de zaak), 's avond je huis laten draaien op die acculading..... (gratis...). Of zouden er ook allerlei geo-fencing opties op zitten?

 4. Wiebe
  Wiebe schreef op dinsdag 26 mei 2020 om 13:36

  De Tesla is een vervoermiddel. Ik denk dat we dat goed voor ogen moeten houden. Als ik thuis een noodvoorziening wil zet ik wel een generatortje neer met een blikkie diesel ernaast. Naast de noodkaarsjes.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Teslafacts wordt mede mogelijk gemaakt door

Mobility Service

Onze klanten hoor je niet, zij leasen al jaren elektrisch bij Mobility Service.
Elektrisch rijden begint hier

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.