Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Laten we het atmosfeer kanker noemen

zondag 23 juni 2019, 14:14 door | 1,153x gelezen | 9 reacties

We zijn slecht in lange termijn denken. Pas als iets urgent is komen we in actie. Dan helpt het niet als belangrijke dingen als het broeikaseffect te lieve namen hebben. 'Global warming' klinkt helemaal niet zo urgent. In tegenstelling wellicht.

Dat het wereldwijd een beetje warmer wordt zullen veel mensen (zeker hier in Nederland) best kunnen waarderen. Maar wereldwijd en op de langere termijn kan het voor ontzettend veel problemen zorgen.

Ik luisterde vandaag een podcast van Seth Godin. Hij stelt voor om Global Warming te hernoemen naar Atmosfeer kanker. Klinkt veel urgenter en geeft veel duidelijker aan waar we mee te maken hebben.

We zijn immers bezig onze atmosfeer kapot te maken. Alleen doen we het langzaam. Het is zo een sluipmoordenaar geworden. Je krijgt het pas door als het te laat is. Als je er vroeg bij bent kun je er nog wat aan doen.

Volkswagen Bora uitlaat


Akimbo, de podcast van Seth Godin die ik zat te luisteren is sowieso een enorme aanrader. Hij heeft een heldere frisse kijk op de wereld en legt je op een begrijpbare manier uit hoe dingen werken.

Eigenlijk veel gericht op je eigen persoonlijke groei en dat van je bedrijf, maar met regelmatig wijze uitstapjes zoals in deze aflevering. Absolute aanrader!

Luister Akimbo - Breathe

100 bedrijven


Seth wijst er in zijn podcast ook op dat er eigenlijk slechts zo'n 100 bedrijven zijn die meer dan de helft van alle schade aan het aanrichten zijn met hun producten. Bedrijven als Shell en Exxon.

Deze bedrijven doen dat bewust. Ze zijn namelijk al sinds de jaren 80 op de hoogte van de schade die hun producten aanrichten. En ze doen er niks aan.

Je kunt er wel wat aan doen


Als consument heb je gelukkig tegenwoordig steeds meer de keuze om je los te wikken van de macht van de Shells van deze wereld. De bedrijven die doelbewust de wereld om zeep aan het helpen zijn voor hun eigen gewin (en dat van hun aandeelhouders).

Je kunt zonnepanelen op je dak leggen, elektrisch gaan rijden, aandelen in windmolens nemen en nog veel meer. Hoe meer mensen er voor zorgen dat ze duurzamer gaan leven hoe beter.

Bewustzijn van het probleem en de urgentie voelen om iets te veranderen is daarbij het belangrijkste. Daarvoor moeten we minder lief zijn naar elkaar. Het moet sociaal onacceptabel worden dat je een nieuwe auto op fossiele brandstoffen koopt, dat je geen zonnepanelen op je dak hebt liggen.

Dat je, elke keer als je in je brandstofauto stapt, bewust bent van het feit dat je jezelf en de wereld om je heen langzaam om zeep aan het helpen bent. Dat je iets doet wat de kanker in onze atmosfeer versterkt.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

9 reacties

 1. Sitelabs
  Sitelabs schreef op zondag 23 juni 2019 om 18:56

  Sorry Elja maar met deze post en vooral je afsluiting sla je volledig de plank mis! Het beeld van de Tesla rijdende moraalridder wordt op deze manier alleen maar versterkt. Ben je bewust van het feit dat er ook mensen zijn op deze wereld die niet het budget hebben om een Tesla (of welke andere elektrische auto dan ook) te rijden. Laten we deze mensen vooral niet in het harnas jagen met dit soort opruiende verwijtingen. Groet van een mede Tesla 3 rijder (die nu hard aan het sparen is voor zonnepanelen!)

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op zondag 23 juni 2019 om 20:33

  Een beetje provocerend is het artikel natuurlijk ook bedoeld. vrolijk

  Ik geef in mijn artikel ook aan dat iedereen die een nieuwe auto koopt in mijn ogen een elektrische moet aanschaffen. Als je een nieuwe auto kunt betalen, kun je waarschijnlijk ook wel een nieuwe elektrische auto betalen.

  Ik heb helemaal niet zoveel tegen het oprijden van bestaande fossiele auto’s. Ze nu zomaar afdanken zou ook weggooien van kapitaal en materiaal zijn.

  Daarbij gaat het mij om bewustzijn. Je kunt heel klein beginnen (bijvoorbeeld led verlichting in plaats van halogeen of gloeilampen).

 3. Elja Trum
  Elja Trum schreef op zondag 23 juni 2019 om 20:41

  Oke, ik heb mijn afsluiting eruit gehaald. Misschien wel iets te.. vrolijk

 4. Michael
  Michael schreef op zondag 23 juni 2019 om 20:44

  @sitelabs Heb je de bijbehorende podcast van Seth Godin ook geluisterd? Ik net wel. Bedankt voor de tip, Elja.

  Ik vind dat een erg goed verhaal. Het gaat wat mij betreft om de mindset (of perceptie) en verandering. In het algemeen vinden mensen dat moeilijk. Ze blijven graag in het oude vertrouwde.

  Het kan dus helpen om die perceptie wat scherper neer te zetten. Benoem het probleem duidelijker.

  Dat niet iedereen een electrische auto kan betalen is duidelijk, maar dat neemt niet weg dat je het probleem wel duidelijk moet kunnen benoemen.

  Geld is overigens niet altijd de drijfveer. Het is goedkoper om te stoppen met roken (waar niemand twijfelt over de gezondheidsrisico's), maar dat kan (of wil) ook niet iedereen.

  Daarnaast geeft Elja nog meer mogelijkheden die je als consument hebt om je bijdrage te leveren.

  Het begint bij bewustwording.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.