Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Laten we het atmosfeer kanker noemen

zondag 23 juni 2019, 14:14 door | 1,308x gelezen | 9 reacties

We zijn slecht in lange termijn denken. Pas als iets urgent is komen we in actie. Dan helpt het niet als belangrijke dingen als het broeikaseffect te lieve namen hebben. 'Global warming' klinkt helemaal niet zo urgent. In tegenstelling wellicht.

Dat het wereldwijd een beetje warmer wordt zullen veel mensen (zeker hier in Nederland) best kunnen waarderen. Maar wereldwijd en op de langere termijn kan het voor ontzettend veel problemen zorgen.

Ik luisterde vandaag een podcast van Seth Godin. Hij stelt voor om Global Warming te hernoemen naar Atmosfeer kanker. Klinkt veel urgenter en geeft veel duidelijker aan waar we mee te maken hebben.

We zijn immers bezig onze atmosfeer kapot te maken. Alleen doen we het langzaam. Het is zo een sluipmoordenaar geworden. Je krijgt het pas door als het te laat is. Als je er vroeg bij bent kun je er nog wat aan doen.

Volkswagen Bora uitlaat


Akimbo, de podcast van Seth Godin die ik zat te luisteren is sowieso een enorme aanrader. Hij heeft een heldere frisse kijk op de wereld en legt je op een begrijpbare manier uit hoe dingen werken.

Eigenlijk veel gericht op je eigen persoonlijke groei en dat van je bedrijf, maar met regelmatig wijze uitstapjes zoals in deze aflevering. Absolute aanrader!

Luister Akimbo - Breathe

100 bedrijven


Seth wijst er in zijn podcast ook op dat er eigenlijk slechts zo'n 100 bedrijven zijn die meer dan de helft van alle schade aan het aanrichten zijn met hun producten. Bedrijven als Shell en Exxon.

Deze bedrijven doen dat bewust. Ze zijn namelijk al sinds de jaren 80 op de hoogte van de schade die hun producten aanrichten. En ze doen er niks aan.

Je kunt er wel wat aan doen


Als consument heb je gelukkig tegenwoordig steeds meer de keuze om je los te wikken van de macht van de Shells van deze wereld. De bedrijven die doelbewust de wereld om zeep aan het helpen zijn voor hun eigen gewin (en dat van hun aandeelhouders).

Je kunt zonnepanelen op je dak leggen, elektrisch gaan rijden, aandelen in windmolens nemen en nog veel meer. Hoe meer mensen er voor zorgen dat ze duurzamer gaan leven hoe beter.

Bewustzijn van het probleem en de urgentie voelen om iets te veranderen is daarbij het belangrijkste. Daarvoor moeten we minder lief zijn naar elkaar. Het moet sociaal onacceptabel worden dat je een nieuwe auto op fossiele brandstoffen koopt, dat je geen zonnepanelen op je dak hebt liggen.

Dat je, elke keer als je in je brandstofauto stapt, bewust bent van het feit dat je jezelf en de wereld om je heen langzaam om zeep aan het helpen bent. Dat je iets doet wat de kanker in onze atmosfeer versterkt.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang een voordeeltje van Tesla.

9 reacties

 1. Sitelabs
  Sitelabs schreef op zondag 23 juni 2019 om 18:56

  Sorry Elja maar met deze post en vooral je afsluiting sla je volledig de plank mis! Het beeld van de Tesla rijdende moraalridder wordt op deze manier alleen maar versterkt. Ben je bewust van het feit dat er ook mensen zijn op deze wereld die niet het budget hebben om een Tesla (of welke andere elektrische auto dan ook) te rijden. Laten we deze mensen vooral niet in het harnas jagen met dit soort opruiende verwijtingen. Groet van een mede Tesla 3 rijder (die nu hard aan het sparen is voor zonnepanelen!)

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op zondag 23 juni 2019 om 20:33

  Een beetje provocerend is het artikel natuurlijk ook bedoeld. vrolijk

  Ik geef in mijn artikel ook aan dat iedereen die een nieuwe auto koopt in mijn ogen een elektrische moet aanschaffen. Als je een nieuwe auto kunt betalen, kun je waarschijnlijk ook wel een nieuwe elektrische auto betalen.

  Ik heb helemaal niet zoveel tegen het oprijden van bestaande fossiele auto’s. Ze nu zomaar afdanken zou ook weggooien van kapitaal en materiaal zijn.

  Daarbij gaat het mij om bewustzijn. Je kunt heel klein beginnen (bijvoorbeeld led verlichting in plaats van halogeen of gloeilampen).

 3. Elja Trum
  Elja Trum schreef op zondag 23 juni 2019 om 20:41

  Oke, ik heb mijn afsluiting eruit gehaald. Misschien wel iets te.. vrolijk

 4. Michael
  Michael schreef op zondag 23 juni 2019 om 20:44

  @sitelabs Heb je de bijbehorende podcast van Seth Godin ook geluisterd? Ik net wel. Bedankt voor de tip, Elja.

  Ik vind dat een erg goed verhaal. Het gaat wat mij betreft om de mindset (of perceptie) en verandering. In het algemeen vinden mensen dat moeilijk. Ze blijven graag in het oude vertrouwde.

  Het kan dus helpen om die perceptie wat scherper neer te zetten. Benoem het probleem duidelijker.

  Dat niet iedereen een electrische auto kan betalen is duidelijk, maar dat neemt niet weg dat je het probleem wel duidelijk moet kunnen benoemen.

  Geld is overigens niet altijd de drijfveer. Het is goedkoper om te stoppen met roken (waar niemand twijfelt over de gezondheidsrisico's), maar dat kan (of wil) ook niet iedereen.

  Daarnaast geeft Elja nog meer mogelijkheden die je als consument hebt om je bijdrage te leveren.

  Het begint bij bewustwording.

 5. Sitelabs
  Sitelabs schreef op zondag 23 juni 2019 om 21:00

  Ik heb de podcast nog niet geluisterd maar hij staat voor morgenochtend op de planning richting werk. Een discussie verharden met de afsluiting zoals deze werd gebruikt (@Elja: verstandig dat je de afsluiting een beetje hebt aangepast knipoog is nooit verstandig. Verder zal ik eerst de podcast maar eens luisteren voordat ik er verder een mening over vorm vrolijk en er voor de gelegenheid maar vanuit gaan dat wij allemaal netjes met onze EV's op vakantie gaan en niet gebruik maken van het vliegtuig nahnah

 6. Sicco Kamminga
  Sicco Kamminga schreef op zondag 23 juni 2019 om 21:13

  Hoi Elja, ik vrees ook dat je hiermee niemand overtuigt. Je enthousiaste videos over je auto zijn beter. Je hebt al heel mooi een keer laten zien hoe energie-zuinig elektrisch rijden is. Op een dag als vandaag doen zonnepanelen het vast prima. Zo beperken we de CO2 uitstoot en laat je de bijkomende voordelen zien aan iedereen die dat wil.
  Groet, Sicco

 7. Elja Trum
  Elja Trum schreef op zondag 23 juni 2019 om 23:08

  @Sicco; Iemand overtuigen doe je beter met honing dan met azijn, dus waarschijnlijk heb je gelijk. Alleen het is soms frustrerend hoe koppig mensen bij het 'oude vertrouwde' willen blijven.

  Voor wie nog geen zonnepanelen heeft (maar wel een dak waar ze op kunnen). Het is een no-brainer investering als je circa 5.000 euro op je rekening hebt staan.

  Je gaat immers direct minder per maand betalen en na circa 6 jaar heb je je investering geheel terug én heb je nog jarenlang gratis stroom.

  @Sander; mijn vakanties (en sommige zakentripjes) zullen waarschijnlijk nog wel met het vliegtuig zijn, maar ik zal ze voortaan op zijn minst compenseren.

  Even gegoogled en bijvoorbeeld Trees for All ziet er wel goed uit. Mijn vakantie naar Griekenland met het gezin compenseren kost me 60 euro. Dat heb ik er best voor over.

  Om de daad bij het woord te voegen heb ik zojuist ook direct mijn vakantie naar Griekenland van vorige maand gecompenseerd.

  Sowieso mag vliegen van mij duurder worden. Idioot dat het meestal goedkoper is om te vliegen dan om de trein te nemen. Deze CO2 compensatie mag wat mij betreft verplicht worden bij elk ticket.

 8. Sicco
  Sicco schreef op maandag 24 juni 2019 om 22:09

  Beste Elja, hieronder een link naar een aardig artikel. Groet, Sicco

 9. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 25 juni 2019 om 00:00

  @Sicco; mooi stuk inderdaad, bedankt. Ik zal proberen deze regel te hanteren:

  Een andere strategie is dat je een goed excuus aandraagt voor de niet-morele keus. Bijvoorbeeld: vroeger waren er nog geen goede vleesvervangers, die zijn er nu wel.

  En bij de echt vervelende mensen hier op wijzen:

  Maar als we ons beeld van onszelf als moreel goede mensen serieus nemen, is er ook werk aan de winkel: wanneer iemands morele superioriteit je irriteert, zou dat altijd aanleiding moeten zijn om in de spiegel te kijken. Mogelijk zie je dan dat het je eigen geweten is waar je last van hebt.

  vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.