Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Zijn de Coronamaatregelen hypocriet?

zaterdag 4 april 2020, 16:16 door | 1,383x gelezen | 12 reacties

Het is bijzonder om te zien hoe de wereld de afgelopen weken verandert is. Mensen blijven thuis. De zorg krijgt de waardering die ze verdient en we zetten alles op alles om extra doden te voorkomen.

Nu de dreiging acuut is komen mensen snel in actie.
Gelukkig maar. De genomen maatregelen zijn belangrijk om mensenlevens te reden.

Eigenlijk is het jammer dat we een zelfde actie niet zien bij andere dreigingen.

Jaarlijks sterven wereldwijd 8,8 miljoen mensen vroegtijdig door luchtvervuiling. Alleen in Nederland gaat het om zo'n 12.000 mensen per jaar.

Om het Coronavirus in perspectief te zetten: wereldwijd zijn er tot nog toe 61.144 doden gevallen. In Nederland zitten we nu op 1.651 doden. De crisis is nog niet voorbij voorlopig, dus helaas zullen deze aantallen vast en zeker nog flink oplopen.

Toch is het niet heel waarschijnlijk dat het aantal coronadoden die van de jaarlijkse doden door luchtvervuiling zullen overtreffen.

Dat maakt het wel zuur dat er in verhouding zoveel maatregelen, geld en energie in de bestrijding van het Coronavirus wordt gestopt n we met andere bedreigingen veel luchtiger omgaan.

De kans is groot dat we over een paar maanden, als het Coronavirus niet meer zo'n acuut probleem is, weer terug gaan naar de dagelijkse gang van zaken.

De vergelijking met luchtvervuiling is trouwens extra treffend. De slachtoffers die nu vallen door Corona zijn grotendeels dezelfde mensen die ook het meeste last hebben van luchtvervuiling: ouderen en mensen met hartproblemen en longaandoeningen.

Nu willen we deze kwetsbare groep blijkbaar wel beschermen, maar normaal vinden we het niet erg dat onze uitlaatgassen dodelijk zijn?

Nederland is trouwens n van de meest vervuilde gebieden in Europa, qua luchtkwaliteit. Net als grote delen van Duitsland n Noord Itali. Mensen in vervuilde gebieden zijn extra kwetsbaar voor virussen zoals Corona.

Luchtkwaliteit omhoog door Coronavirus

Stikstofdioxide in de lucht - Afbeelding door ESA

Ironisch genoeg is de luchtkwaliteit door Corona trouwens veel beter geworden. Veel auto's staan stil, veel vliegtuigen blijven aan de grond en fabrieken staan stil.

Jammer dat daar een pandemie voor nodig is.

Gelukkig kun je ook als de crisis dadelijk voorbij is de nodige dingen doen om de andere crisis - klimaatverandering en luchtvervuiling - aan te pakken. Zoals elektrisch rijden, je huis isoleren en zonnepanelen op je dak leggen.

Kleine stapjes die zeker helpen voor een schoner milieu en daardoor minder doden, zonder dat je op leefcomfort in hoeft te leveren.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

12 reacties

 1. Menno
  Menno schreef op dinsdag 7 april 2020 om 10:09

  Allemaal waar. Alleen stel ik nog steeds een paar vraag tekens. Waarom werdt er niet eerder harder getest. De test zijn niet zo duur en wanneer je weet wie er ziek is kan je beter actie ondernemen.

  Ten tweede alle restricties die nu zijn opgezet zijn het gevolg omdat een tegrote hoeveelheid mensen niet wil doen wat nodig is. Als gevolg worden er nu beslissingen genomen die nu en in de toekomst hoge kosten met zich mee brengen.

  Daarintegen heeft Nederland voor electrisch rijden en zonnepanelen "subsidies". Wij hebben dat hier in NZ niet. Hier is dan weer wel actiever actie ondernomen tegen Covid en Nederland is naar mijn inzien een stuk laconieker geweest.

 2. Wiebe
  Wiebe schreef op dinsdag 7 april 2020 om 13:47

  Schoenmaker houdt je bij je leest. Luchtvervuiling is ver weg van een Tesla.

 3. gast schreef op dinsdag 7 april 2020 om 16:55

  Hoho, een Tesla moet ook geproduceerd worden

 4. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 7 april 2020 om 17:14

  @Gast; En wat wil je daar mee zeggen?

  Ik snap dat er bij de productie van elke auto vervuiling ontstaat en bij de productie van een elektrische auto door de accu zelfs nog wat extra. Dat is doorgaans binnen een jaar gecompenseerd door minder vervuiling bij het rijden.

  Een elektrische auto is beter dan een brandstofauto, maar het openbaar vervoer, fietsen of wandelen is uiteraard nog beter dan een elektrische auto.

  Thuisblijven, zo blijkt nu duidelijk, is nog beter. knipoog

  Dat is geen excuus om te blijven vervuilen in je dinosapverstoker.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.