Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Tesla Model 3 kan eigenlijk 537 kilometer op één lading

dinsdag 19 september 2017, 22:44 door | 900x gelezen | 4 reacties

Volgens Tesla kun je met de Model 3 voorzien van de grote accu een afstand afleggen van 498 kilometer (310 mijl). Het lijkt er echter op dat Tesla bewust een lager bereik op geeft. De officiële EPA certificering geeft de Model 3 namelijk een bereik van maar liefst 537 kilometer.

Tesla Model 3


In tegenstelling tot de New European Driving Cycle (NEDC) certificering die we hier in Europa gebruiken is de EPA wel aardig betrouwbaar. Het bereik dat de US Environmental Protection Agency (EPA) opgeeft is meestal behoorlijk accuraat in de praktijk.

Het bereik volgen de EPA wordt berekend op basis van testen in stadsverkeer en op de snelweg. De stad weegt uiteindelijk voor 55 procent mee, de snelweg voor 45 procent. De EPA vermenigvuldigt het gehaalde bereik met een factor van 0,7 om tot een realistisch resultaat onder wisselende omstandigheden te komen.

In het geval van de Model 3 werd in stadsverkeer een afstand van 796,69 kilometer gehaald en op de snelweg 731,67 kilometer. Na de correctiefactor en het berekenen van het gemiddelde op basis van de percentages kom je dan uit op een EPA bereik van 537,2 kilometer op één lading.

Bijna 40 kilometer meer dan Tesla zelf aangeeft voor hun Model 3 met grote accu. Mogelijk doet Tesla dit om het verschil met hun Model S 100D te vergroten. Die heeft namelijk een bereik van 539 kilometer.

Daarnaast is het natuurlijk een goede manier om klachten over het bereik te voorkomen. Meestal hoor je bij elektrische auto's dat ze in de praktijk de opgave van de fabrikant nooit halen. Het is natuurlijk mooi als jouw auto's bekend komen te staan als de uitzondering op die regel.

Goed nieuws dus voor (toekomstige) Tesla Model 3 eigenaren.

Via: Teslarati

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Ben jij van plan een Tesla te bestellen? Gebruik mijn referalcode of die van mijn collega Michael om 1.500 kilometer gratis Supercharging tegoed te ontvangen.

4 reacties

 1. Bart
  Bart schreef op dinsdag 29 oktober 2019 om 11:30

  ik heb een long-range, maar de 498 of 537 km haal ik toch niet. Ook niet als ik mij heel erg inhoud. Bij een enkele (retour)rit kom je een heel eind, maar als er meerdere lange stops (nachten) tussen zitten dan is dit bereik niet mogelijk.

  Wat mij is opgevallen is dat je aardig wat bereik verliest als je stil staat (niet aan de oplader). Bij mij loopt dat op tot zo'n 20 a 25 km per dag, toch een redelijk percentage van het totale bereik. Is dit normaal?

  Wordt toch een probleem als je je auto een paar weken op een parkeerplaats bij een vliegveld achterlaat...

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 29 oktober 2019 om 13:00

  @Bart; ik kom in de praktijk zo rond de 350 kilometer uit, maar ik hou dan ook wel van doorrijden. Officieel zou je (WLTP) er 560 kilometer mee moeten kunnen halen.

  Tijdens mijn vakantie heb ik de Model 3 13 dagen lang op de parkeerplaats bij het vliegveld laten staan. Dat koste me toen 0,62 procent acculading per dag. Zo'n 4 kilometer per dag dus.

  Wat een groot verschil maakt is of je Sentry modus ingeschakeld hebt of niet (kost relatief veel stroom). Ook is het slim niet in de app te kijken naar de status van je auto; dan maak je de auto weer 'wakker'.

 3. Bart
  Bart schreef op dinsdag 29 oktober 2019 om 13:29

  hi Elja, dan moet ik er toch eens naar laten kijken want Sentry modus staat niet aan en de app gebruik ik alleen als de nabijheid van mijn telefoon niet direct wordt opgemerkt.

  Gisteren ben ik bijv. 11km kwijtgeraakt tijdens een 8 urige werkdag. 4km per dag klinkt een stuk beter.

 4. nick@nickrijper.nl
  nick@nickrijper.nl schreef op woensdag 30 oktober 2019 om 20:40

  Hoi, ik heb hetzelfde probleem
  Vorig weekend in Hamburg geparkeerd en na 36 uur ruim 40km verloren, terwijl alles uitstond

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Teslafacts wordt mede mogelijk gemaakt door

Mobility Service

Onze klanten hoor je niet, zij leasen al jaren elektrisch bij Mobility Service.
Elektrisch rijden begint hier

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.