Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Tesla schrapt ultrasone sensors

donderdag 6 oktober 2022, 14:07 door | 1,817x gelezen | 16 reacties

Tesla stopt met het gebruik van ultrasone sensoren in de Model 3 en de Model Y. Deze sensoren worden nu gebruikt om te waarschuwen voor objecten die vlak bij de auto zijn. Tesla gaat hiervoor nu de ingebouwde camera's gebruiken.

Tesla Model S - Autopilot


De sensoren zorgen nu voor de bekende piepjes bij het inparkeren. Alle Model Y en Model 3's die nu gebouwd worden hebben deze sensoren dus niet meer.

Het is de bedoeling dat de mogelijkheden die de ultrasone sensoren bieden nu uitgevoerd gaan worden door de camera's op de auto. Alleen.. momenteel werkt dit nog niet.

Ontvang jij binnenkort jouw Model 3 of Model Y, dan is de kans groot dat je even zonder de nabijheids-piepjes, zonder autopark, zonder summon en zonder smart summon door het leven moet.

Een toekomstige software update moet de functies weer gaan toevoegen.

Eerder haalde Tesla ook al de ingebouwde radar uit de auto en werd deze functie ook overgenomen door alleen de camera's.

Het is natuurlijk jammer dat de benodigde updates niet direct beschikbaar zijn. Je krijgt dus nu gewoon een nieuwe auto met minder functies dan voorheen. En in het geval van de parkeerassistentie ook nog eens een functie waar de meeste mensen nu toch wel aan gewend zijn.

Het was in mijn ogen beter geweest als ze deze hardwarematige aanpassing pas hadden doorgevoerd nadat de camera-oplossing beschikbaar was.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang een voordeeltje van Tesla.

16 reacties

 1. Menno
  Menno schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 11:14

  Zover ik heb begrepen wordt dit voorlopig alleen gedaan op de amdrikaanse modellen. Dus jullie in Europa en wij aan de andere kant hebben er nog geen effect van die beslissing.

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 11:51

  In de berichten die ik had gelezen ging het erover dat het ook in Berlijn al doorgevoerd zou worden. Dan treft het ook alle Model Y's die hier nu geleverd worden.

 3. Vincent
  Vincent schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 17:22

  Ik kan gerust zonder de beeps en dongs.

 4. Werner
  Werner schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 17:38

  Mijn model Y loopt sinds enkele weken op Tesla-Vision (zonder radar dus). Groot nadeel ervan vind ik dat bij het aanzetten van de autopilot functie, meteen ook de "automatisch grootlicht" functie wordt geactiveerd. Die moet je dan telkens weer manueel uitzetten. Herhaaldelijk op de snelweg (kort) groot licht aan gehad, puur door het aanzetten van de autopilot. Hopelijk snel een update waarin je in ieder geval de keuze krijgt OF automatisch grootlicht met autopilot aan, OF geen autopilot mogelijk wanneer de visuele omstandigheden er niet naar zijn, wanneer je geen groot licht aan wilt hebben. Of weer terug naar de radar knipoog
  Overigens komt met deze Tesla Vision functie ook een aanpassing in de keuze voor afstand naar de voorganger (2-7, geen 1 meer) en een maximale snelheid van 140 kmh voor autosteer.

 5. Mike
  Mike schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 21:08

  Onbegrijpelijke keuze. Ik ben ben blij met de "ouderwetse" sensoren, wat kosten die dingen nu helemaal? What's next? weglaten richtingaanwijzerhendel "omdat AI het ook voor je kan bedenken"?

 6. H.Kart
  H.Kart schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 22:44

  "Mijn model Y loopt sinds enkele weken op Tesla-Vision (zonder radar dus). Groot nadeel ervan vind ik dat bij het aanzetten van de autopilot functie, meteen ook de "automatisch grootlicht" functie wordt geactiveerd."
  Mijn model 3 uit 2019 heeft dat ook. Super vervelend voor tegenliggers. Kan niet uitgezet worden in menu... is "verplicht" aan bij activeren Autopilot (twee klikjes).
  Wat mij ook opviel is dat de volgafstand niet meer op stand 1 kan maar alleen op 2 of hoger....

 7. H.Kart
  H.Kart schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 22:44

  "Mijn model Y loopt sinds enkele weken op Tesla-Vision (zonder radar dus). Groot nadeel ervan vind ik dat bij het aanzetten van de autopilot functie, meteen ook de "automatisch grootlicht" functie wordt geactiveerd."
  Mijn model 3 uit 2019 heeft dat ook. Super vervelend voor tegenliggers. Kan niet uitgezet worden in menu... is "verplicht" aan bij activeren Autopilot (twee klikjes).
  Wat mij ook opviel is dat de volgafstand niet meer op stand 1 kan maar alleen op 2 of hoger....

 8. Marco van Dijck
  Marco van Dijck schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 22:49

  Vriendelijk blijven, wordt lastig..
  Wat een volslagen idioot is die Musk met zijn tweet over ‘vrede’ in Oekraïne van vandaag. Nog effe en ik breng mijn M3 naar de schroot. Je gaat je langzamerhand rot schamen in een Tesla!!

 9. Jeroen
  Jeroen schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 23:06

  Lichtschakelaar van je af duwen, waarna automatisch grootlicht weer uitgeschakeld is.

 10. Werner
  Werner schreef op woensdag 12 oktober 2022 om 08:41

  @Jeroen,
  Inderdaad. En dat elke keer als je, na het wisselen van rijbaan, de autopilot weer aanzet....
  Dus niet heel handig knipoog

 11. Vincent
  Vincent schreef op woensdag 12 oktober 2022 om 08:57

  Weer zo'n typische Tesla update / of downgrade die veel te snel genomen wordt met de navenante bugs als gevolg. Ik weet dat sommigen enthousiast zijn maar zelfs de traffic aware cruise control vind ik maar niets bij Tesla. Spookremmen blijft een probleem. Van FSD blijf ik al helemaal weg, wat voor misbaksel is dat. Helemaal niet op Europese snelwegen / rijstijl voorzien, gevaarlijk zelfs. Ik woon in een stad met smalle straatjes, zoals zoveel in de EU en die forward colission alert bij het spotten van voetgangers of fietsers heeft me ook al een paar keer de kast op gejaagd van het verschot. Zelfde voor het rijstrook overschreidings alarm. Ik verschiet me een bult telkens die getriggerd wordt. En steeds opnieuw moet ik alles na opstarten weer uitschakelen. Ware het niet van het oplaadnetwerk ik was al lang weg bij Tesla. En EV rijden aan huidige elec tarieven is ook niet meer je dat ... Maar ik wijk behoorlijk af hier :D. Ik rij nog graag met de Tesla maar heb wel wat frustraties...

 12. H.Kart
  H.Kart schreef op woensdag 12 oktober 2022 om 09:51

  "Lichtschakelaar van je af duwen, waarna automatisch grootlicht weer uitgeschakeld is."
  Ja, en na elke rijbaanwissel al twee keer rechts voor Autopilot en nu ook nog één keer links vooruit om grootlicht uit te zetten.

 13. gast schreef op woensdag 12 oktober 2022 om 11:11

  Toch fijn te lezen van de reacties van grootlicht en minimaal 2 afstand. Ik dacht dat aan mijn auto lag (m3) en vond het al irritant, zelfs auto al 2x een full reset gedaan omdat ik dacht dat het een software foutje was.
  Hopelijk inderdaad volgende software update weer anders

 14. gast schreef op woensdag 12 oktober 2022 om 12:03

  Marco; als je hem naar de schroot brengt wil ik 'm wel. Heb een nieuwe velg nodig vrolijk

 15. Chris V.
  Chris V. schreef op woensdag 12 oktober 2022 om 16:55

  Bedankt voor de comments wat betreft Tesla-Vision grootlicht knipoog

 16. Jeroenski
  Jeroenski schreef op maandag 17 oktober 2022 om 18:21

  @werner Het veranderen van rijbaan laat ik de autopilot doen. Ik ga testen of dan het "automatisch grootlicht" weer aangaat.
  In dat geval ben ik het volledig met je eens... Dank voor je reactie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.