Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Wat gaat Tesla Model 3 kosten in Nederland

maandag 5 november 2018, 20:02 door | 3,014x gelezen | 3 reacties

Elon Musk heeft aangegeven dat de eerste Europese bestellingen voor de Tesla Model 3 waarschijnlijk eind dit jaar geplaatst kunnen gaan worden. Helaas heeft Tesla nog geen prijzen bekend gemaakt voor Nederland (en ook niet voor Europa). We kunnen echter wel een verwachting afgeven.

Update: Officiële prijzen bekend

Ik schreef in september vorig jaar ook al eens een artikel over de prijs van de Model 3. Inmiddels is er het nodige verandert aan prijzen en opties. Daarnaast gebruiken we ditmaal de prijzen van de Model S om Nederlandse prijzen uit te rekenen.

Tesla Model 3


Berekenmethode


Op de Amerikaanse website van Tesla kunnen we de prijzen voor de Model 3 en de Model S gewoon vinden. Voor de Tesla Model S zijn de prijzen in Nederland ook bekend. In dit artikel gebruiken we de prijzen van de Amerikaanse en Nederlandse Model S om uit te rekenen welk percentage wordt gebruikt voor de prijsomzetting. Vervolgens gebruiken we ditzelfde percentage op de Model 3.

De Model S 75D is in Nederland 12,1 procent duurder dan in Amerika. Bij de Model S 100D is dit verschil 20 procent en bij de Model S P100D bedraagt het verschil 13,8 procent. Dezelfde percentages zouden we ook kunnen toepassen op de drie Model 3's die er nu aan komen: 12,1 procent voor de Mid range, 20 procent voor de Long range en 13,8 procent voor de performance.

Voor de opties die in Amerika voor de Model 3 even duur zijn als voor de Model S gebruiken we voor de europrijzen gewoon de Nederlandse variant van dezelfde opties bij de Model S. Alleen het witte interieur (in Amerika 1.000 dollar op de Model 3) kunnen we zo niet goed vergelijken. De rest van de opties wel.

Prijzen van de Tesla Model 3


Bovenstaande berekening blijkt (gelukkig) onjuist. Inmiddels zijn de officiele prijzen bekend gemaakt en hieronder ook aangepast:

Tesla Model 3 Mid-range 51.500 euro (inschatting, nog niet bekend)
Tesla Model 3 Long-range 58.800 euro
Tesla Model 3 Performance 69.700 euro


De prijzen voor de opties zijn:

Autopilot 5.300 euro
Kleur: Solid Black 0 euro
Kleur: Midnight Silver Metallic 1.600 euro
Kleur: Deep Blue Metallic 1.600 euro
Kleur: Pearl White Multi-Coat 2.100 euro
Kleur: Solid Multi-Coat Red 2.700 euro
19" velgen 1.600 euro
Wit interieur 1.050 euro

Als je voor de Performance gaat hoef je geen extra geld aan de velgen uit te geven; binnen je pakket krijg je 20 inch lichtmetalen velgen.

Als je jouw auto zakelijk aanschaft, dan is het slim om de autopilot niet direct te bestellen, maar (als je die wilt hebben) achteraf toe te voegen. Je betaalt achteraf 7.400 euro in plaats van 5.300, maar dat prijsverschil heb je binnen drie jaar terugverdient doordat je minder bijtelling betaald.

Totdat de Model 3 Short-range ergens in de loop van volgend jaar beschikbaar komt is de goedkoopste Tesla Model 3 voorlopig een zwarte met standaard 18 inch aero velgen. Je betaalt dan 51.500 euro voor een auto die in 5.7 seconden op de honderd zit, een maximum snelheid van 201 kilometer per uur heeft en op één lading 418 kilometer kan rijden.

Tesla Model 3

Tesla Model 3 - Solid Black, aero velgen (zonder wieldoppen)

Mijn Tesla Model 3


Zelf heb ik momenteel een Telsa Model 3 Long-range met de 19 inch velgen en in de kleur Multi-Coat Red voor ogen. De totaalprijs zou voor mij dan 67.900 euro bedragen.

De Performance versie lijkt me ook wel gaaf, maar het is nog best lastig om de meerprijs van 7.632 euro (en de extra bijtelling) goed te praten. Gevoelsmatig betaal je een boel meer voor relatief weinig extra.

Welke configuratie heb jij voor ogen voor jouw Tesla Model 3?
Laat het weten in de reacties!

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Ben jij van plan een Tesla te bestellen? Gebruik mijn referalcode of die van mijn collega Michael om 1.500 kilometer gratis Supercharging tegoed te ontvangen.

3 reacties

 1. Paul
  Paul schreef op dinsdag 6 november 2018 om 12:51

  Ik ben een van de sukkels die de Model 3 gewoon prive wil gaan aanschaffen. Dus alle bijtelling en andere voordelen gaan aan mij voorbij.
  Mijn plan is en standaard versie (met premium pakket) in multi coat red...

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 6 november 2018 om 15:44

  @Paul; Voordeel dan is natuurlijk dat je helemaal geen bijtelling hoeft te betalen. knipoog

  Maar zakelijk is ie wel behoorlijk aantrekkelijk, zeker als je hem afzet tegen een vergelijkbare andere auto op benzine of diesel.

  Je neemt hem met de aero-velgen? Verder kan ik me natuurlijk helemaal vinden in je keuze. knipoog

 3. Paul Jansen
  Paul Jansen schreef op dinsdag 6 november 2018 om 21:26

  @Elja: wielenkeuze hangt af van de definitieve prijsstelling en wat mijn IONIQ EV tegen die tijd nog waard is.
  Ik vind in eerste instantie de kleur belangrijk, wielen kunnen ook aftermarket......

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Teslafacts wordt mede mogelijk gemaakt door

Mobility Service

Onze klanten hoor je niet, zij leasen al jaren elektrisch bij Mobility Service.
Elektrisch rijden begint hier

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.