Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Met je Tesla red je het milieu niet

dinsdag 6 april 2021, 09:27 door | 2,533x gelezen | 30 reacties

Het is best lekker om na aanschaf van een Tesla geen fossiele brandstoffen te hoeven verbranden. Transport wordt vaak gezien als de belangrijkste factor in klimaatverandering. Het probleem is: dit is een leugen.

Met je Tesla red je het milieu niet. Als elk vervoersmiddel op aarde morgen elektrische zou zijn, en alle stroom daarvoor van zonnepanelen, wind- en waterenergie zou komen, dan nog zou dat een druppel op de gloeiende plaat zijn.

Het goede nieuws is dat er iets is wat je kunt doen. Iets eenvoudigs. Iets wat iedereen zich kan veroorloven. Het is ook niet alleen goed voor het milieu, het is ook direct goed voor jezelf.

Waar gaat het over?

Stop met het eten van vlees, vis en dierlijke producten.

Goed voor jezelf


Veganistisch eten is goed voor het milieu, maar het is ook goed voor jezelf. Zelf ben ik een paar jaar geleden vegetarisch gaan eten na het lezen van How Not to Die (of de Nederlandstalige versie Hoe Overleef Je?, met een minder krachtige titel).

In dit boek wordt goed duidelijk gemaakt door dokter Michael Gregor waarom veganistisch eten zo gezond voor je is. De auteur noemt in het boek telkens ook de onderzoeken waarop de informatie gebaseerd is.

Zelf vond ik volledig vegan een flinke stap, dus begon ik met vegetarisch.

Vegetarisch eten is me eigenlijk ontzettend goed bevallen. Ik mis vlees en vis helemaal niet. Dat had ik vooraf wel verwacht, maar het is veel makkelijker dan het op het eerste oog lijkt. Ik kan het je zeker aanraden.

Sinds kort eet ik ook vrijwel veganistisch. Aangezien mijn vrouw en dochter ook glutenvrij moeten eten is dit wel iets lastiger dan alleen vegetarisch, maar we ontdekken steeds meer gerechten die lekker zijn en gewoon in dit dieet passen.

Wat mij erg geholpen heeft om de stap van vegetarisch naar veganistisch te maken zijn documentaires die ik gekeken heb op Netflix. Ik zou je aanraden ze ook te kijken. Ze zijn erg interessant en motiverend.


Ik zou The Game Changers en What the Health aanraden.


Natuurlijk zijn deze documentaires wat sensationeel qua opzet, maar dat maakt ze ook leuk om te kijken. Desondanks denk ik dat er veel belangrijke dingen vertelt worden.

Goed voor het milieu


We zijn goed bezig de wereld om zeep te helpen met het vlees en de vis die we eten. Als we daar nu allemaal mee zouden stoppen en over zouden stappen op veganistisch eten zouden we de opwarming van de aarde direct stop zetten.

Voedselproductie is verantwoordelijk voor een derde van alle uitstoot. Transport voor 'slechts' een vijfde.

Door veganistisch te gaan eten bespaar je 1,8 ton aan CO2 per jaar. Met je elektrische auto bespaar je 2,5 ton aan CO2 per jaar.

Als je puur kijkt naar CO2 uitstoot bespaar je met een elektrische auto dus meer. Alleen als veganist bespaar je elke dag ook nog 4.150 liter water, 20 kilogram graan, 2,8 vierkanten meter bos én het leven van een dier. Elke dag!

Wil je een goed beeld hebben van hoeveel schade veeteelt en bevissing toebrengt, kijk dan de documentaires Seaspiracy en Cowspiracy.


Deze twee documentaires zijn overigens van dezelfde maker als What the Health.


Het mooie is dus dat het je niks kost, dat veganistische eten. Alleen plantaardig eten is gezonder, voor jezelf en voor de planeet. Als we stoppen met het eten van dierlijke producten lossen we het broeikasprobleem - en een heleboel andere problemen - in één keer op.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Ben jij van plan een Tesla te bestellen? Gebruik mijn referalcode of die van mijn collega Michael om 1.500 kilometer gratis Supercharging tegoed te ontvangen.

30 reacties

 1. DHR
  DHR schreef op dinsdag 6 april 2021 om 10:10

  wat heeft dit met Tesla Facts te maken?

 2. André Verreet
  André Verreet schreef op dinsdag 6 april 2021 om 10:14

  En ik die meende dat Teslafacts over Tesla (en dan vooral Model 3) zou gaan!!!
  Grts.
  André

 3. Paul
  Paul schreef op dinsdag 6 april 2021 om 10:14

  Uitstekend verhaal, Elja, je hebt helemaal gelijk. Het bizarre aan ons voedsel gebruik is dat 80% van alle landbouwgronden in de wereld het voedsel voor dieren produceren, die wij vervolgens opeten na een meestal ellendig bestaan. De tropische bossen worden zo hoofdzakelijk gekapt voor een heel inefficiënte voedsel productie...

 4. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 6 april 2021 om 10:19

  @DHR en André; Een keer een artikeltje over iets anders is geen ramp toch? Het leek me goed passen bij de doelgroep Teslarijders en geïnteresseerden daarin. Aangezien die het ook vaak voor het milieu doen. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Teslafacts wordt mede mogelijk gemaakt door

Mobility Service

Onze klanten hoor je niet, zij leasen al jaren elektrisch bij Mobility Service.
Elektrisch rijden begint hier

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.