Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Tesla Holiday Update 2021 komt eraan

dinsdag 21 december 2021, 09:27 door | 2,936x gelezen | 17 reacties

Het is zo onderhand traditie geworden; een grote update van je Tesla zo rond de feestdagen. Update 2021.44.25 heeft een aantal leuke vernieuwingen.

Zelf heb ik de update overigens nog niet. Sinds gisterenavond zit ik op 2021.44.6. Nog even geduld hebben dus.

Bediening


De belangrijkste updates zijn waarschijnlijk die van de interface. Zo is er nu een 'dark mode' beschikbaar als thema voor je scherm. Het is me nog niet duidelijk wat het verschil is met de donkere modus die je nu al kunt kiezen.

De bediening is vereenvoudigd om meer aandacht te geven aan navigatie, media en de belangrijkste bedieningsopties. Van wat ik lees lijkt het erop dat de kaartjes waarmee je de ruitenwisser, de afgelegde afstanden en de bandendruk kunt controleren eruit zijn gehaald en nu via het 'controls' menu te benaderen is.

Update controls teslascope
Foto via Teslascope

Wanneer je de ruitenwisser via de knop op de hendel activeert verschijnt nog wel steeds het bijbehorende kaartje zodat je snel instellingen hiervan kunt aanpassen.

De balk waarmee je apps kunt openen is nu aan te passen naar smaak. Je kunt (wat langer) op een icoon drukken om hem te verplaatsen.

Op de kaart is het nu mogelijk om details te verwijderen met het 'pin'-icoontje op de kaart. Daardoor kan de navigatie wat rustiger ogen (niet dat het nu rommelig of druk oogt).

Kerstshow


Op de Model X zit al jaren een Easter Egg verstopt waarmee je de Tesla een lichtshow kunt laten geven, inclusief dansende deuren en muziek. Een deel hiervan (waarschijnlijk vooral de muziek en de lichten) zijn nu ook beschikbaar voor de andere Tesla modellen.

Blinde hoek camera


Om de veiligheid te vergroten is het nu mogelijk om, zodra je de richtingaanwijzer aanzet, het live beeld van de zijcamera te tonen. Zo kun je direct zien of er wellicht een voertuig in je blinde hoek zit.

Deze optie kun je inschakelen via 'controls' -> 'Autopilot' -> 'Automatic Blind Spot Camera'.

Tussenpunten navigatie aanpassen


Sinds kort kon je al tussenpunten toevoegen aan je navigatie. Een update die al lang veelgevraagd was. Deze optie is nu nog praktischer, want je kunt de tussenpunten nu ook van volgorde veranderen, aanpassen en verwijderen.

Verwarmingsopties bij koud weer


Handig voor deze tijd van het jaar; er zijn verbeteringen aan het verwarmingssysteem. Je kunt de cabine nu ook voorverwarmen als de batterij niet zo vol meer is. Je krijgt eerst nog een vraag of je wel zeker weet dat je de verwarming aan wilt zetten.

Automatic seat heaters

De voorstoelverwarming kan nu automatisch de temperatuur aanpassen op basis van de temperatuur in de cabine. Als het naar wens werkt klinkt dit als een handige optie. De stoelverwarming is iets dat ik zelf nu nog best vaak handmatig aanpas (even vol op warmte als je instapt en later terugschakelen).

TikTok


In het Tesla Theater kun je nu ook TikTok bekijken. Niet iets waar ik persoonlijk op zat te wachten (geef me liever Dinsey Plus als optie), maar wellicht leuk voor de jongere generatie.

Nieuwe games


Sonic the Hedgehog, een populair spel uit de jaren negentig, is toegevoegd aan de spelletjes in je Tesla. Daarnaast kun je nu ook Sudoku puzzels oplossen en heeft het spel 'The Battle of Polytopia' nu ondersteuning gekregen voor meerdere spelers.

Sudoku


Dashcam clips beheren


De videoclips van je dashcam kun je met deze update ook direct allemaal in ייn keer verwijderen. Handig; dan hoe je niet zo snel je usb-stick leeg te maken met behulp van je computer.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang een voordeeltje van Tesla.

17 reacties

 1. erikbvo
  erikbvo schreef op dinsdag 21 december 2021 om 11:21

  Dank voor deze update, altijd leuk om te lezen; ik zag trouwens gisteren toevallig dat de upgrade om mij achterbank ook van stoelverwarming te voorzien van 300 naar 200 Euro is gezakt. Dit als weetje.

 2. gast schreef op dinsdag 21 december 2021 om 12:00

  Ik ben erg tevreden met mijn Tesla , maar heb ook nog wel een paar suggesties voor een nieuwe update, Hoe kan ik die doorgeven aan tesla, of kan jij dit doen.

 3. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 21 december 2021 om 12:05

  @Gast; Ik weet helaas ook geen goede manier om dit door te geven. Wat het beste lijkt te werken is je suggesties direct naar @elonmusk te twitteren. vrolijk

  Maar hier delen mag natuurlijk ook altijd.

  @Erikbvo; Owh, da's mooi meegenomen als iemand interesse heeft in die upgrade. Bij mijn long range zit het standaard; de kinderen zijn er blij mee.

 4. gast schreef op dinsdag 21 december 2021 om 12:21

  bedankt voor jou antwoord,
  Wat volgens mij software matig makkelijk te regelen moet zijn is dat je laadpoort ontgrendeld wanneer je de deur ontgrendeld met de card of met de afstandsbediening. Nu moet ik eerst de auto in om de laadpoort te ontgrendelen. (Ontgrendelen kan natuurlijk ook met de app op de telefoon maar dat is ook omslachtig. )
  Verder zou het erg handig zijn wanneer het stopcontact voor de laadkabel in het donker makkelijker te vinden is, er zit nu wel een verlicht tesla icoontje, maar bijv. een verlichte rand om het stopcontact is in het donker erg handig.

 5. JCvD
  JCvD schreef op dinsdag 21 december 2021 om 13:15

  Zijn er onder de lezers mensen die een bandenplakset in hun Tesla hebben? Ik rij 2 jaar met een Model 3 en ben 50K km verder en begin mij nu af te vragen of ik er goed aan doe een pomp + spuitbus in de auto t hebben. Ik rij 6x p/j naar Zwitserland en dat kan ook avond of nachtwerk zijn. Wie heeft ervaring?

 6. Model3
  Model3 schreef op dinsdag 21 december 2021 om 17:54

  Disney plus kan je al openen via de YouTube app!

 7. Hendrik
  Hendrik schreef op dinsdag 21 december 2021 om 19:17

  Mooi, en nu nog een regeling via de software maken dat ook de buitenspiegels warm worden bij een normale voor verwarming van de auto. Dat werkt namelijk alleen nu icm de ontdooistand.

 8. gast schreef op dinsdag 21 december 2021 om 23:35

  @gast (12:21 uur).
  Bij mij ontgrendelt en opent de laadpoort automatisch wanneer ik m'n telefoon bij me heb (in jas- of broekzak bijv.) en ik de 'druk'knop van m'n thuis-Teslalader in druk. Bij een niet-Tesla lader zul je inderdaad eerst de auto in moeten of van te voren even je telefoon pakken om te ontgrendelen.

 9. Bram van Tergouw
  Bram van Tergouw schreef op woensdag 22 december 2021 om 16:25

  Ik kan gewoon een licht tikje op de laadpoort geven als ik thuis kom en dan gaat hij al open, wel voordat de auto automatisch is afgesloten denk ik.

 10. Patrick
  Patrick schreef op woensdag 22 december 2021 om 22:09

  @gast
  Als mijn m3 aan de laadkabel zit dan ontgrendel ik eerst de auto door een deur open te doen. Daarna bied ik tag bij laadpaal aan waardoor zowel de aansluiting op de laadpaal als laadpoort op de auto ontgrendeld.

 11. Bram van Tergouw
  Bram van Tergouw schreef op donderdag 23 december 2021 om 12:24

  Ter aanvulling, als de laadkabel in de auto zit ontgrendel ik hem wel met de app. Mijn laadpaal staat op mijn oprit dus deze hoef ik dan niet af te melden. Dat doe ik wel eens in de maand, om de stroomkosten automatisch van privé naar zakelijk door te belasten.

 12. Patrick
  Patrick schreef op vrijdag 24 december 2021 om 17:30

  Heb sinds vanochtend de holiday update binnen geïnstalleerd en het is ook UI V11 dus met nieuwe userinterface.
  Even wennen maar op zich wel strak en intuitief uiterlijk.

  Tiktok heb ik niet kunnen vinden maar nu wel live sentry mode via de app.
  Al met al een grote update.

 13. Vincent
  Vincent schreef op maandag 27 december 2021 om 12:32

  Toch wel weer even wennen en een extra stap om lichten, ruitenwissers aan te steken. Anyway. Maar euh waar is de bandenspanning status naartoe ? Ik vind dat niet meer terug …

 14. bert arendshorst
  bert arendshorst schreef op maandag 27 december 2021 om 19:36

  hoi, ik heb gister een niet al te fijne update gekregen, waar kan ik terecht om te mijn ongenoegen te uiten naar tesla, bv, de stoelverwarming is nu alleen te bereiken via de verwarming, ....eerst aan dan weeer uit dan stoel aan, wil je iets lager, verwarming aan dan uit enzzzz, ik wil m'n icoontjes terug.........er is ruimte genoeg in de balk. nog iets de klimaaticoontjes zijn bijna niet te zien, moet m'n bril opzetten, wat een ramp update, heeft totaal geen meerwaarde. verder is de ruitenwisser uitbreiding wel fijn met de uit knop, de automaat slaat vaak op hol met motregen/dooidruppels enz, die is nu te killen, he he...dussss er is nog meer, maar hou het hierbij, groetjes bert arendshorst

 15. Bram van Tergouw
  Bram van Tergouw schreef op dinsdag 28 december 2021 om 00:05

  Vincent,
  Bandenspanning vind je nu direct bij de service.
  Vond het oude prettiger, iedere dag even naar link of rechts swipen. Vind het ook jammer dat je nu je verbruik niet even in de gaten kan houden maar ook weer naar het grote scherm moet.

 16. H.Kart
  H.Kart schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:07

  Tja, is het beter? Ik had echt geen last van de extra icoontjes onderin en bovenin en ik vond de info over verbruik linksonder ook wel leuk. Alles bij Tesla zit al in één scherm en om dan functies nog dieper weg te stoppen vind ik raar. In tests van auto's zie je ook dat (fysieke) sneltoetsen naar belangrijke functies juist erg gewaardeerd worden.
  Kiezen van berijder en instellen stoelverwarming zijn minder snel te benaderen en dat gebruiken we juist vaak. Als ik op Homelink klik (bovenin) krijg ik het hele bedieningsmenu te zien waardoor alles een beetje onoverzichtelijk wordt.
  Dat je al die spelletjes onderin die balk kan zetten is leuk maar als je daar sneltoetsen naar essentiële functies zou kunnen plaatsen is veel handiger. Al die apps gebruik ik zelden en als ik ze nodig heb sta ik te laden, dan heeft een sneltoets weinig toegevoegde waarde. Bovendien mag je die spelletjes helemaal niet spelen tijdens het rijden dus waarom dan een sneltoets?
  De dunne cijfers van de snelheid vind ik een verslechtering. Ik heb geen beeldscherm-/leesbril op in de auto en dan is de snelheid minder goed zichtbaar. Vreemd ook dat de ingestelde autopilot snelheid dan juist weer wel duidelijke dikke cijfers heeft.
  Jammer dat er bij de aanpassing gepland vertrek geen mogelijkheid voor éénmalig is toegevoegd. Alleen hele week of werkweek en dus moet je niet vergeten de functie weer uit te zetten want anders staat de auto de volgende dag weer op te warmen, en dat gebeurt dus nogal eens. Beste zou volgens mij zijn; bij aankomst thuis/werk de simpele vraag stellen: Hoe laat wilt u vertrekken? Doe je niks dan gebeurt er niks, vul je een tijd in dan bereidt de auto vertrek voor. En voor de enkele Tesla rijder die wel elke dag op precies dezelfde tijd vertrekt (ik vraag mij werkelijk af of die bestaan) is er de bestaande planningsfunctie.
  Verder ben ik overigens heel blij met de auto hoor vrolijk

 17. j.a.steentjes@outlook.com
  j.a.steentjes@outlook.com schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:32

  Mijn Tesla 3 software is ook geupgrade, maar ik kan nu de radio niet meer vinden. Iemand enig idee?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.