Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Computer to Brain interface met rood licht

zondag 26 augustus 2018, 20:10 door | 1,233x gelezen | 0 reacties

Elon Musk heeft naast het bekendere Tesla en SpaceX nog een ander belangrijk bedrijf: Neuralink. Met Neuralink wil Elon een verbinding maken tussen computers en het menselijk brein. Vandaag kwam ik een interessante TED talk tegen waarin de basis voor een dergelijke koppeling gelegd lijkt.

Wat zo gaaf is aan Elon is dat hij met zijn bedrijven belangrijke problemen wil oplossen. Met Tesla wil hij de wereld helpen over te stappen op duurzaam transport. Dit om te voorkomen dat het broeikaseffect zorgt voor een onleefbare aarde.

SpaceX wil hij gebruiken om van de mensheid een multi-planeet soort te maken. Mocht de Aarde om een of andere reden verwoest worden, dan zou bijvoorbeeld een kolonie op Mars er voor kunnen zorgen dat de mensheid als soort blijft voortbestaan.

Wat is Neuralink?


De bedreiging die Elon met Neuralink wil tegengaan is die van kunstmatige intelligentie. Elon acht het waarschijnlijk dat de mensheid achterop raakt op het moment dat machines slimmer worden dan wij mensen.

Als mens ben je nu eenmaal verbonden aan je hersenen en de enige verbinding met de wereld is via onze zintuigen. Communiceren met een machine gaat daarom traag. Door een directe verbinding tussen de hersenen en machines te leggen versnel je die communicatie extreem waardoor je als mens als het ware kunt samensmelten met machines.

In eerste instantie kun je een dergelijke koppeling gebruiken om bijvoorbeeld een blinde weer te laten zien of een dove weer te laten horen (dit bestaat nu al in ruwe vorm). In de toekomst zou je iemand met een gebroken rug bijvoorbeeld weer kunnen laten lopen.

En uiteindelijk kun je het ook gebruiken om rechtstreeks te communiceren met het internet. In plaats van iets met je duimen in te toetsen op je smartphone kun je er simpelweg aan denken. Stel je voor dat je Google kunt raadplegen op elk moment in een fractie van een seconde.

Als een antwoord op een vraag ergens online te vinden is dan hoef je er maar aan te denken om het antwoord te weten.

Het hoeft echter niet te blijven bij razendsnel Googlen. Je zou namelijk met zo'n verbinding ook live ervaringen die je hebt kunnen opslaan in digitale vorm. En zo'n ervaring kun je later levensecht weer afspelen.

Je ruikt, voelt, ziet en hoort alles zoals je het op dat moment in het echt meemaakte. En dat kun je ook delen met anderen. Ervaren hoe het voelt om te paragliden? Eenvoudig te downloaden en te ervaren of je het zelf gedaan hebt. Het biedt ongelofelijke mogelijkheden. En dan heb ik nog niet eens over de seksindustrie gehad..

Ook voor persoonlijke communicatie zou het geweldig kunnen zijn. Deze techniek maakt ook telepathie mogelijk. Je zou als het ware de gedachten van iemand kunnen lezen voor razendsnelle communicatie. Niet alleen zoals je praat, maar ook gevoelens, beeld, en dergelijke.

Uiteraard alleen met de toestemming van de ander en beperkt tot wat jij (of hij/zij) wilt delen. Communicatie en empathie zou zoveel verbeteren. Je kunt letterlijk voelen wat de ander voelt.

Het probleem


Het grote probleem bij een dergelijk verbinding is om de neuronen in je hersenen 'uit te lezen' en om er nieuwe informatie 'in te voeren'. Bij doven en blinden vraagt dat momenteel om een operatie waarbij elektroden in je hersenen geplaatst worden.

Geen ideale oplossing, zo'n hersenoperatie. Daarbij is de verbinding heel slecht en lomp. Een blind persoon met een implantaat ziet niet veel meer dan vage vormen en vooral lichtere en donkere vlekken. Niet wat jij en ik zien.

Zelfs met een MRI scan is de resolutie nog lang niet groot genoeg om individuele neuronen uit te lezen. En dat is een enorm apparaat dat veel geld, energie en ruimte kost.

De oplossing?


Vandaag kwam ik echter deze gloednieuwe TED talk tegen. Hierin laat uitvindster Mary Lou Jepsen haar techniek zien om met behulp van iets simpels als rood licht (en hologrammen) te kunnen zien wat er in een lichaam zit.

Deze techniek kan gebruikt worden om goed, accuraat en goedkoop tumoren op te sporen in het lichaam, maar ook om hersenactiviteit te meten én zelfs te manipuleren. Vele malen accurater dan een MRI machine zou kunnen.

De techniek werkt al, maar nu is Mary Lou bezig om dit te verwerken in compacte microchips zodat het echt massaal geproduceerd kan worden voor tegen lage kosten.

Geweldig om te zien wat dit voor de medische wetenschap kan betekenen, maar nog interessanter vind ik de toekomstige mogelijkheid om hiermee een computer-naar-brein verbinding om te zetten zonder dat daarbij een operatie nodig is.

Bekijk de 17 minuten durende TED talk hieronder:


Volgens mij zou dit dus een ideale oplossing zijn om Neuralink echt mogelijk te maken. Ik heb natuurlijk geen idee waar Elon met Neuralink staat op dit gebied, maar volgens mij zit hier veel potentie in.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang een voordeeltje van Tesla.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Neuralink

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.