Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Tesla winter tips

maandag 8 februari 2021, 16:16 door | 3,233x gelezen | 18 reacties

We hebben het in Nederland niet vaak meer, maar momenteel ligt er een mooi dik pak sneeuw. Dat vraagt om een aangepaste rijstijl. In dit artikel een aantal winterweer tips voor jouw Tesla.

Voorverwarmen


Een ideale functie is natuurlijk de mogelijkheid om je Tesla al vanaf je smartphone voor te laten verwarmen. Start daar met dit weer op tijd mee.

Tesla voorverwarmen


Je kunt natuurlijk ook 'gepland vertrek' instellen, zodat je auto voorverwarmd op je staat te wachten als je weg moet.

Ik heb een aantal keer gelezen van mensen die een barst in hun vooruit gekregen hebben tijdens het te snel opwarmen van de auto. Bij deze temperaturen, en met een laag ijs op je auto, kan het slim zijn om rustig aan op te warmen.

Verwarm de auto bijvoorbeeld eerst op 16 graden voor en pas als ie al even die temperatuur heeft stook je door naar 21 graden. Gebruik ook de voorruitverwarming pas als je auto al wat warmer is.

En begin dus ruim 30 tot 45 minuten voordat je wilt vertrekken. Als je auto in de sneeuw staat moet je hem natuurlijk ook nog gewoon handmatig sneeuwvrij maken voordat je vertrekt, maar het kan dan helpen als de auto al warm is.

Vierwielaandrijving


Er rijden verschillende configuraties Tesla's rond; die met de aandrijving op twee wielen en die met aandrijving op vier wielen.

Vierwielaandrijving is met dit weer in het voordeel. Meer wielen waar de auto zijn vermogen op kwijt kan. De auto zal meer grip hebben en je meer controle geven.


Regeneratief remmen


Het regeneratief remmen is doorgaans erg prettig met een Tesla. Bij glad weer moet je hiermee wel extra oppassen, zeker in een bocht kan afremmen op deze manier er voor zorgen dat de achterkant uitbreekt.

De elektronisch stabilisatieprogramma's zullen dit grotendeels kunnen opvangen, maar het is zeker iets om op te letten. Het anti blokkering systeem (ABS) werkt alleen bij het gebruik van de daadwerkelijke remmen.

Laat dus vooral niet te abrupt het stroompedaal helemaal los in een bocht. Doe dit geleidelijk. Rem bij voorkeur voor een bocht al af, wacht niet totdat je in de bocht bent.

Het kan slim zijn om regeneratief remmen tijdelijk op 'laag' te zetten. Dit kun je (bij de meeste Tesla's) instellen in het menu.

Winterbanden


In deze omstandigheden is het prettig als je winterbanden hebt. Standaard wordt een Model 3 met zomerbanden geleverd, dus houd er rekening mee als je die niet bewust gewisseld hebt.

Zelf heb ik overigens mijn zomerbanden er nog op liggen. Na vorige winter was ik dit jaar te lui om ze er onder te laten leggen.

Slip start


Sta je op sneeuw en kom je niet weg? Zet 'slip start' aan in het menu.

Spiegel niet inklappen en ruitenwissers optillen


Wordt er nog meer sneeuw of ijs verwacht? Het kan slim zijn om de spiegels dan niet in te klappen, dan kunnen ze ook niet vastvriezen. Dit kun je onder 'bediening' -> 'spiegels' -> 'Automatisch inklappen' vinden.

Ook kun je de ruitenwissers iets laten optillen van de ruit om vastvriezen te voorkomen. Ga hiervoor naar 'Bediening' -> 'Service' -> 'Ruitenwissers servicestand' -> 'Aan'.

Deurhendels


Is de deurhendel van je Model 3 vastgevroren? Een keer er op slaan met je vuist kan helpen om hem los te krijgen waarna je hem wel gewoon kunt gebruiken.

Het kan slim zijn om er wat WD-40 op te spuiten om bevriezen van het mechanisme te voorkomen.

Drift modus


Sneeuw lastig, natuurlijk. Als je een Performance heeft is het ook een leuk moment om even met de drift-modus te spelen op een lege parkeerplaats. knipoog


Maak je in elk geval niet te druk, Tesla's zijn prima voor rijden door sneeuw.

Rijd voorzichtig!

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

18 reacties

 1. Paul
  Paul schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 10:33

  Dank voor de tips! 30 tot 45 minuten van tevoren starten met verwarmen? Zelfs als ik de auto langzaam laat opwarmen, zonder voorruitverwarming is het in 5 minuten gepiept.

 2. gast schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 10:36

  Bedankt om ons aan 't een en ander te herinneren. We zijn deze omstandigheden inderdaad niet meer gewoon.
  André

 3. Vincent
  Vincent schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 10:53

  Dat uitbreken was me idd als eens opgevallen een paar weken geleden in de Belgische Ardennen. Had niet meteen door dat dit aan regeneratief remmen zou kunnen liggen.

 4. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 11:01

  @Paul; Tesla raad 45 minuten aan. En ik kan me voorstellen dat het scheelt als je wilt dat je ruiten ook ijsvrij zijn. Alleen het interieur opwarmen is inderdaad zo gepiept.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Teslafacts wordt mede mogelijk gemaakt door

Mobility Service

Onze klanten hoor je niet, zij leasen al jaren elektrisch bij Mobility Service.
Elektrisch rijden begint hier

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.