Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Upgrade je autopilot naar Enhanced Autopilot

zondag 20 september 2020, 14:07 door | 9,127x gelezen | 28 reacties

Tesla heeft een extra stap ingevoegd tussen de Full Self Driving optie en de standaard Autopilot: de Enhanced Autopilot. De belangrijkste voordelen van Full Self Driving voor een vriendelijkere prijs.

Enhanced Autopilot


Nu is 3.800 euro nog steeds een boel geld, maar het scheelt flink als je het vergelijkt met de 7.500 euro die je betaalt voor Full Self Driving. De meerwaarde daarvan lijkt momenteel erg klein.

Enhanced Autopilot was overigens al eerder een optie, voordat Autopilot standaard werd op elke nieuwe Tesla.

Met Enhanced Autopilot voeg je Navigatie op Autopilot, Auto Lane Change, Autopark en Summon toe. Dat zijn op zich mooie aanvullingen die de moeite waard kunnen zijn. Vooral als je op snelweg veel gebruik maakt van de standaard Autopilot, dan kan die nu nog meer zelfstandig.

Summon en Autopark zijn leuk, maar vooral om te showen aan vrienden. Ik kan me niet voorstellen dat je het verder in de praktijk heel veel gebruikt.

Je kunt de upgrade aanschaffen via je Tesla app of door in te loggen op je Tesla account op de website. Het is (nog) niet mogelijk een nieuwe auto te bestellen met deze optie; daar is alleen de Full Self Drive optie beschikbaar.

Zelf heb ik ook al even overwogen Enhanced Autopilot aan te schaffen, maar aangezien ik bezig ben met een nieuwe woning spaar ik het geld liever nog even uit daarvoor.

Het zou overigens kunnen dat de Enhanced Autopilot optie alleen deze maand beschikbaar is. Tesla gebruikt het dan tijdelijk om de kwartaalcijfers nog iets op te trekken. Officieel is hier echter niks over bekend gemaakt.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

28 reacties

 1. Kees Veenenbos
  Kees Veenenbos schreef op zondag 20 september 2020 om 19:41

  Zag het gisteren ook opeens opduiken in de Upgrades (in de app). Inderdaad nog steeds niet ff bestellen voor 3800 euro, al wordt het wel aantrekkelijker i.p.v. FSD. Bovendien zie ik alleen een opsomming en niet een volledige uitleg en info van alle functionaliteiten. Is dat ergens te lezen? Handleiding?

 2. H.Kart
  H.Kart schreef op dinsdag 22 september 2020 om 10:19

  Goed dat ik dit lees want ik had eigenlijk de indruk dat dit dus de full self drive was voor een interessante prijs.
  Voor mijn gevoel is dan alleen de auto lane change interessant en dan is het wel weer duur.

 3. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 22 september 2020 om 11:01

  Er zijn ook vermoedens dat binnenkort FSD ook op basis van een maandbedrag beschikbaar komt.

  @H.Kart; Ja, het is best veel geld om niet langer handmatig van baan te hoeven wisselen. vrolijk

 4. Ton Koole
  Ton Koole schreef op dinsdag 22 september 2020 om 11:51

  Op maand basis beschikbaar zou inderdaad een uitkomst zijn. Nu lijkt het nog niet de moeite waard en ook hier gaat de verbouwing in huis nog even voor op al het moois wat Tesla bedenkt.
  Thanks weer voor je update @Elja!

 5. Mike
  Mike schreef op dinsdag 22 september 2020 om 12:06

  @Kees: je schrijft "Zag het gisteren ook opeens opduiken in de Upgrades (in de app)." Waar dan? Zo heb ik een tijdje ergens in de app (weet niet meer waar) de optie 'stoelverwarming achter' gezien, maar nu zie ik nergens meer in de app zoiets. Trouwens ook niet op m'n account pagina via https://www.tesla.com/nl_NL/teslaaccount .... niet bij home, niet bij account, niet bij geschiedenis. Wel referral code, wel supercharger history, wel account-details.

 6. gast schreef op dinsdag 22 september 2020 om 12:15

  die stoelverwarmer achter was een tijdelijke aanbieding

 7. Rutger
  Rutger schreef op dinsdag 22 september 2020 om 12:19

  stoelverwarming achter kan je toch gewoon activeren vanaf de airco pagina aanklikt?

 8. twan Hoeijmakers
  twan Hoeijmakers schreef op dinsdag 22 september 2020 om 12:23

  Hoe kan ik het verbruik tijdens het parkeren verminderen. is nu vaak 20 km per dag

 9. Raymond
  Raymond schreef op dinsdag 22 september 2020 om 12:24

  Hoi Elja,
  wat zijn dan de verschillen tussen de 2, wat krijg je extra voor FSD in vergelijking met Enhanced Autopilot?

 10. Henk Krol
  Henk Krol schreef op dinsdag 22 september 2020 om 13:01

  Als de volledig zelfrijdende besturing beschikbaar zou komen voor een bedrag van rond de € 125 per maand, zou ik er ogenblikkelijk gebruik van gaan maken.

 11. Mike
  Mike schreef op dinsdag 22 september 2020 om 13:22

  @gast: tijdelijke aanbieding, ok, maar ik zie dus helemaal geen plek in de app waar dit soort opties wordt aangeboden (ook al zou die pagina dan nu leeg zijn).
  @rutger: jij rijdt dan niet de SR+ uitvoering, wij arme zielen moeten het zonder achterbankverwarming doen....

 12. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 22 september 2020 om 13:27

  @Rutger; Op de standard-range is (was?) stoelverwarming niet standaard.

  @Raymond; Het verschil ligt vooral in de toekomst. Bij FSD krijg je (theoretisch, als ze het ooit voor elkaar krijgen én het in Nederland ook toegestaan is) een auto die volledig zelf kan rijden.

  Daarbij zit ook een upgrade naar de nieuwere hardware, v3. In elke Tesla Model 3 sinds najaar 2019 zit die hardware al, maar bij oudere modellen niet.

 13. Charles
  Charles schreef op dinsdag 22 september 2020 om 14:27

  Hallo,
  Ik zie op de site van Mr. Green dat de enhanced autopilot 2 weken gratis geprobeerd zou kunnen worden. Daarover vind ik verder nergens informatie. iemand?

 14. gast schreef op dinsdag 22 september 2020 om 15:47

  mij staat bij dat als je een van de eerste tesla's had, die op hardware 2.5 draaien, er bij een software upgrade naar FSD (en dus nu EAP?) ook een hardware upgrade volgt naar 3.0....
  weet iemand hier meer van?

 15. Sicco
  Sicco schreef op dinsdag 22 september 2020 om 21:43

  Wat mij vooral tegenhoudt is dat de standaard navigatie maar matig werkt. Mijn model 3 gaat op de snelweg regelmatig, iedere 50 a 100 km, fors in de remmen zonder dat er een duidelijke aanleiding is. Dit lijkt de afgelopen maanden eerder slechter dan beter geworden. Als de simpele functie al matig werkt heb ik weinig hoop op de uitgebreidere functies.

 16. Rogér Vromans
  Rogér Vromans schreef op woensdag 23 september 2020 om 17:16

  Ik heb mijn auto begin 2019 besteld en probleem was dat adaptive cruiscontrol toen nog niet Standaard was.
  1 maand na mijn bestelling was dit in eens wel standaard, maar ik (en heel veel anderen) hebben pech.... Tot op heden rij ik dus een auto van 60.000+ zonder adaptive cruise control .... eigenlijk waanzin. Nog geprobeerd bij Tesla dit er op te krijgen maar nee hoor ... ik heb gewoon pech...

  maar stel ik schaf nu deze enhanced autopilot aan dan heb ik dat zo niet zien nog steeds niet er op zitten?????

 17. Elja Trum
  Elja Trum schreef op woensdag 23 september 2020 om 18:57

  Rogér; als je nu deze Enhanced Autopilot aanschaft krijg je volgens mij ook gewoon Autopilot (en dus adaptive cruise controle) erbij. Zonder werkt ‘enhanced’ natuurlijk ook niet.

  Staat deze update ook bij jou in de app beschikbaar?

 18. Vromans Rogér
  Vromans Rogér schreef op woensdag 23 september 2020 om 23:05

  Nee in mijn app staat niets. Maar ik zie dit sowieso niet deze opties omdat ik lease auto heb denk ik. Maar wil wel zeker weten dat ik dit er dan bij heb.... zal nog even goed gaan Googlen

 19. Hans
  Hans schreef op donderdag 24 september 2020 om 08:39

  Ik heb bij aanschaf van de auto meteen gekozen voor zelfrijdende besturing. Ik heb nu 70.000 km gereden waarvan ca 12.000 met volledige besturing. Conclusie het wordt steeds beter, maar de plotselinge onverwachte ingrepen ( remmen en baanwisselen ) zijn erg vervelend en zelfs gevaarlijk. de auto kan vol in de ankers gaan zonder verklaarbare aanleiding ( zon-schaduw of zo )
  deze acties hebben er wel toe geleid dat ik niet met autopilot mag rijden als mijn vrouw naast me zit.
  de optie voorrijden gebruik ik wekelijks in de nauwe parkeergarages in Amersfoort. auto half in parkeren, uitstappen en in de app voorrijden aanklikken. spiegels gaan in en de auto staat op een plek met 20 cm ruimte. een beetje jammer voor de chauffeur naast je.

 20. Khanh Lam
  Khanh Lam schreef op vrijdag 25 september 2020 om 00:03

  Volgens mij is deze upgrade niet verkoopbaar. Als je je lease auto na 5 jaar doorverkoopt zie je er geen stijging van je waarde door.

 21. H.Kart
  H.Kart schreef op maandag 28 september 2020 om 14:29

  Twee vragen:
  1. Als je nu EAP neemt en later over wil gaan naar FSD, betaal je dan minder voor FSD? krijg je dan zeg maar € 3.800,-- korting? Wat denken jullie.
  2. Moet je bij EAP op de snelweg nu wel of niet je handen aan het stuur houden?

 22. Elja Trum
  Elja Trum schreef op maandag 28 september 2020 om 15:26

  @H.Kart; Wat ik begreep krijg je dan inderdaad korting. Maar net 200 euro minder (oid) dan dat je het nu in 1 keer koopt.

  Qua handen aan het stuur: volgens mij wel. Dat is immers nog verplicht in Nederland. Ik heb echter geen praktijkervaring hierin. vrolijk

 23. rvromans
  rvromans schreef op maandag 28 september 2020 om 21:29

  Blijkbaar moet je als je autopilot niet hebt (zoals in mijn geval) eerst autopilot kopen om vervolgende enhanced autopilot te kunnen kopen ..... lekker dan .... dat is dan €3000,00 PLUS €3800,00 .......

 24. H.Kart
  H.Kart schreef op maandag 28 september 2020 om 23:30

  Ik heb me er vooral via YouTube inmiddels aardig in verdiept maar vind de voordelen voor mij eigenlijk maar nihil. De auto geeft suggesties voor de juiste rijstrook en voegt na toestemming vaak redelijk bruusk in of uit. Soms wordt er daarbij fors geremd hetgeen je niet er populair maakt bij achterliggers. Summon en Autopark voegen voor mij weinig toe. Dit gaat hem dus niet worden.
  Toen Tesla aankondigde dat FSD van € 6500 naar € 8000 ging trok ik al de conclusie dat FSD er niet van ging komen. EAP nu dus ook niet. En als de policy van Tesla is dat ze het elk jaar duurder maken zie ik het er niet van komen dat ik ooit nog een upgrade toe. Toen ik de auto kocht suggereerde men dat ze op enig moment wel met een leuke interessante aanbieding zouden komen voor FSD maar die heb ik nooit gezien.
  Volgens mij zijn de meeste mensen niet echt gecharmeerd van koopdruk onder dreiging van een prijsverhoging, bij mij werkt dat in ieder geval averechts.
  FSD voor € 5000 zou ik direct doen en met mij denk ik nog ettelijke tienduizenden andere Tesla rijders in Europa. Dat levert echt een smak geld op. Ik vermoed zelf dat deze actie maar weinig mensen over de streep trekt.

 25. Mike
  Mike schreef op dinsdag 29 september 2020 om 10:41

  Ik ben het spoor (zelfs met FSD 😊 ) bijster…

  Als ik de NL Tesla site lees dan kom ik tot de volgende conclusie:
  Autopilot (AP, standaard aanwezig): de auto stuurt, accelereert en remt automatisch binnen de rijstrook. (NB zo heb ik het in m’n TM3 SR+ van november 2019 met HW2.5)
  In feite is dit een combinatie van wat andere merken Adaptive Cruise Control en Lane Keeping Assistant noemen.

  Tegen betaling van (vandaag eur 7.500) kun je daarbij krijgen:

  Volledig zelfrijdende besturing (Full Self-Driving Capability, FSD): voegt extra functies aan de AP toe en bestaande functionaliteit wordt later verder verbeterd om de auto nog capabeler te maken, waaronder:
  • Navigate on Autopilot: Actieve begeleiding van oprit naar afrit op snelwegen
  • Summon: Uw voertuig automatisch parkeren en ophalen
  • Auto Park: Fileparkeren en parallel inparkeren met één aanraking
  • Auto Lane Change: Automatisch van rijbaan wisselen tijdens het rijden op de snelweg
  En ‘binnenkort’ (in ‘Elon Time’knipoog beschikbaar bij FSD:
  • Trafic Light and Stop sign control
  • Autosteer on city streets
  • Advanced Summon — uw auto komt op de parkeerplaats automatisch naar u toe

  Nogmaals: bron is de NL Tesla site.

  Elja meldt als nieuws dat tussen beide uitvoeringen ook de Enhanced AutoPilot (EAP) komt. Als ik bovenstaande screenshots lees zou zo’n EAP bevatten:
  • Navigate on Autopilot: Actieve begeleiding van oprit naar afrit op snelwegen
  • Summon: Uw voertuig automatisch parkeren en ophalen
  • Auto park: Fileparkeren en parallel inparkeren met één aanraking
  • Auto Lane Change: Automatisch van rijbaan wisselen tijdens het rijden op de snelweg

  Kortom, precies datgene wat – volgens de Tesla site – de FSD VAN VANDAAG behelst! Of lees ik het verkeerd?

  Mag ik dan concluderen das EAP in feite de FSD van nu is, met een soort ‘freeze’ op functie-ontwikkeling daarop? (om FSD een blijvend functie-voordeel te laten behouden).

  Complicatie is, dat de screenshots van Elja - die lijken te komen van een Tesla site - een fractioneel andere functielijst van FSD geven:

  Idem:
  • Navigate on Autopilot: Actieve begeleiding van oprit naar afrit op snelwegen
  • Summon: Uw voertuig automatisch parkeren en ophalen
  • Auto park: Fileparkeren en parallel inparkeren met één aanraking

  En anders:
  • Traffic Aware Cruise Control

  En hij noemt bij - FSD - NIET:
  • Auto Lane Change: Automatisch van rijbaan wisselen tijdens het rijden op de snelweg

  Vraag 1: Klopt mijn constatering dat EAP eigenlijk de FSD van today is?
  Vraag 2: WTF is Traffic Aware Cruise Control? Is de standaard Autopilot dan niet Traffic Aware? Hij remt toch echt voor een auto die je nadert in je lane… (trouwens ook voor auto’s die er niet zijn, maar dat is een ander verhaal…knipoog
  Vraag 3: Waarom wordt in je screenshot bij FSD niet Auto Lange Change genoemd?
  Vraag 4: Van welke site haal je de screenshots? Ik zie ze niet tijdens het proef-configureren

 26. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 29 september 2020 om 11:04

  @Mike; Ja, EAP is eigenlijk exact wat je nu ook krijgt bij FSD. Alleen bij FSD zou hier in de toekomst nog meer bij moeten komen.

  Traffic Aware Cruise Control zit gewoon in de standaard Autopilot, inderdaad.

  Waarom bij het screenshot bij FSD geen Auto Lane Change staat moet je Tesla vragen. Zit er natuurlijk wel gewoon bij. vrolijk

  De screenshot komen van de Tesla site. Als je inlogt op je account en bij 'upgrades' van je Tesla kijkt zou dat er moeten staan (afhankelijk van wat je al hebt).

 27. Mike
  Mike schreef op dinsdag 29 september 2020 om 12:48

  Elja, dank voor je antwoorden!
  Helaas heb ik die optie ‘Upgrades’ niet in m’n account….
  Als ik hier ( https://www.tesla.com/nl_NL/teslaaccount ) in m’n account zit, zag ik vroeger als eerste mijn eigen TM3 in de goede kleur en de juiste velgen. Nu start m’n Home pagina met een sales pitch om toch ajb een S, Y of X te kopen, onderaan wat info over m’n referral link, verder niets. Verder heb ik nog de opties:
  Account (en daarin: Persoonlijke Gegevens, Inloggegevens, Betalingen, Eigendomsoverdracht)
  Geschiedenis (van facturen)
  en Afmelden.

  Dus nergens een knop om Opties te kopen (zoals ik in een eerdere post al schreef zag ik ooit de optie om achterbankverwarming te kopen, maar nu dus helemaal geen plekje om ook maar IETS te kopen.
  Ja er is ook nog een knop ‘Shop’ bovenin de zwart balk, maar aan een Tesla onderbroek heb ik geen behoefte….
  NB: 't is een leaseauto, maar of dat van invloed is weet ik niet.

 28. rvromans
  rvromans schreef op dinsdag 29 september 2020 om 13:58

  @Mike ik zie dit ook niet en je ziet dit niet omdat je juist een leaseauto hebt (tenminste daar ben ik ondertussen wel redelijk van overtuigd). Dus dat is zeker van invloed. Via de leasemaatschappij kun je die opties dan aan laten zetten en dat wordt je maand bedrag hoger en krijg je naheffing van de maanden die al verstreken zijn (in mijn geval kan ik er nog 46 maanden van genieten maar de 14 maanden verstreken betaal ik ook gewoon dan ....)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.