Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Zonnepanelen zijn een no-brainer

zaterdag 12 maart 2022, 23:32 door | 2,425x gelezen | 4 reacties

Zonnepanelen op je dak leggen is al jaren een slimme investering. Ze verdienen zichzelf met een jaar of zeven doorgaans wel terug en daarna heb je er nog jarenlang plezier van. Bovendien daalt je elektriciteitsrekening vanaf dag één.

Op onze vorige woning lagen 15 panelen op het dak. Destijds voldoende om mijn jaarverbruik grotendeels af te dekken, maar sinds de Tesla onder de carport stond schoot het ernstig tekort.

In september zijn we verhuisd naar een nieuwe woning. Een stuk groter huis met ook flink meer ruimte voor zonnepanelen. Sinds december liggen er 53 panelen op het dak.

Als het goed is voldoende panelen om het jaarverbruik van ons volledig elektrische huis (we hebben geen gasaansluiting) en onze twee elektrische auto's af te dekken.

Zonnepanelen


De afgelopen weken waren natuurlijk ideaal weer voor zonnepanelen; alleen maar strakblauwe dagen. Deze maand verwacht ik al meer terug te leveren aan het net dan we verbruiken.

De afgelopen grauwe wintermaanden was dat helaas anders. De energie die we dan gebruiken halen we overigens bij Pure Energie. Dit is één van de groenste energieleveranciers van Nederland.

Momenteel (dit jaar en volgend jaar ook nog) geldt nog steeds de salderingsregeling. Hierdoor mag je energie die je terug levert direct wegstrepen tegen energie die je afgenomen hebt.

De snel stijgende prijzen van gas en fossiele brandstoffen hebben dus op ons niet zoveel invloed meer. Da's toch wel lekker.

Mocht jij nog geen zonnepanelen hebben, maar wel een geschikt dak? Dan is dit volgens mij de slimste investering die je momenteel kunt doen. Zeker in combinatie met een Tesla voor de deur.

Mijn advies is overigens om ook gewoon zoveel mogelijk panelen aan te schaffen. Je kunt de BTW terugvragen bij de eerste keer dat je panelen aanschaft. Ga je later bijplaatsen, dan is dit waarschijnlijk niet mogelijk.

Bovendien kom je nooit stroom tekort. Als je nu nog een CV-ketel op gas hebt kun je die in de toekomst vervangen door een hybride variant of zelfs helemaal door een volledig elektrische warmtepomp.

Een tussenstap kan ook de aanschaf van een airco zijn. Die kunnen tegenwoordig eigenlijk ook allemaal verwarmen en zo kun je bijvoorbeeld ook uitstekend gas besparen door je huis met de airco op te warmen.

Laad jij jouw Tesla al met je eigen zonnestroom?

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang 100 credits tegoed voor extraatjes (zoals gratis Superchargen) in de Tesla shop.

4 reacties

 1. André Verreet
  André Verreet schreef op zondag 13 maart 2022 om 11:01

  Hoi Elja,
  Dat ziet er opperbest uit.
  Alleen een batterij lijkt nog te ontbreken.
  Grts.
  André

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op zondag 13 maart 2022 om 16:34

  @André; Thanks! vrolijk
  Ja, ik wilde wel zo'n thuisbatterij. Ik kwam er alleen achter dat een thuisaccu niet zo handig is.
  Dus die is voorlopig even geschrapt van mijn lijstje.

 3. Menno
  Menno schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 20:24

  Joi Elja, Natuurlijk ga je met dit mooie weer lekker gerereren. Ik neem aan dat het huis op de foto jou nieuwe huis is. Als dat zo is staan de panelen op je garage en carpoort onder een verkeerde hoek. Je zult trouwens wel merken dat je in de lente en herfst op zonninge dagen meer genereerd dan midden in de zomer.

 4. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 22:30

  @Menno; Jup, die foto is van mijn nieuwe woning.
  Ik begreep dat het tegenwoordig meer de standaard is om ze niet meer onder 35 graden te plaatsen. Juist omdat je dan dus niet voor de piekmomenten in de zomer gaat (wanneer er toch meer kans op overproductie is).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.