Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Waarom een thuisaccu slecht voor het milieu is

zondag 13 maart 2022, 16:32 door | 4,358x gelezen | 19 reacties

Als je zonnepanelen hebt kun je in je eigen stroom voorzien. Alleen de zon schijnt niet altijd. Sowieso leveren ze 's nachts niks op. Het lijkt dan een goed idee om een thuisaccu -zoals de Tesla Powerwall- te gebruiken om de stroom die je overdag opwekt 's nachts te kunnen gebruiken.

Zelf heb ik sinds kort 53 zonnepanelen op mijn dak liggen. Die leveren op een zonnige dag veel meer op dan ik gebruik. Hieronder bijvoorbeeld de grafiek van afgelopen vrijdag.

Opwekking en teruglevering

Grafiek via de handige HomeWizard P1 meter (aanrader)

In het paars zie je de stroom die ik van het net afhaal. Vooral de elektrische warmtepomp die mijn huis op temperatuur houdt zorgt voor best wat verbruik.

In het groen zie je wat ik teruglever aan het net. Dat is de stroom die ik teveel heb, dus nadat alles wat ik op dat moment verbruik er al vanaf is.

Zoals je ziet heb ik 68,6 kWh teruggeleverd overdag. Gedurende de rest van de dag heb ik 19,9 kWh gebruikt van het net.

Waarom wil je een thuisaccu?


Met een thuisaccu zou ik (een deel van) mijn overschot overdag op kunnen slaan in batterijen en die 's avonds en 's nachts kunnen gebruiken. Ik heb dan helemaal geen stroom meer nodig van het net.

Het idee is dan natuurlijk dat er voor mij geen gas- of kolencentrale hoeft te draaien. Je voorziet zelf in je groene stroomproductie.

Tesla Powerwall


Bovendien zou ik dan niks te hoeven betalen aan de stroommaatschappij, want ik zou niks gebruiken. Financieel dus ook interessant.

Behalve natuurlijk in de donkere wintermaanden, want dan is -zelfs bij 53 panelen- de opbrengst zo minimaal dat je op de meeste dagen onvoldoende stroomproductie hebt om überhaupt je thuisaccu bij te laden.

Thuisaccu slecht voor het milieu?


Klinkt dus als een goed idee, zo'n thuisaccu. Die gas- of kolencentrale hoeft niet meer voor jou te draaien! Dikke win!

Toch?

Helaas is dit niet de praktijk. De stroom die jij teruglevert aan het net wordt namelijk direct gebruikt. Bijvoorbeeld door je buurman. Dus doordat jij die stroom teruglevert hoeft er op dat moment een gascentrale minder hard te draaien.

Diezelfde gascentrale draait echter 's avonds wel iets harder omdat jij stroom van het net haalt.

Wat je in feite doet met je thuisaccu is het moment van opwekking van de stroom door de gascentrale verplaatsen.

Als ik de stroom opsla in mijn thuisaccu in plaats van terugleveren aan het net, dan moet de gascentrale harder draaien om de stroom van mijn buurman op te wekken. 's Avonds draait de gascentrale minder hard. Ik gebruik dan immers de stroom uit mijn thuisaccu.

Het verplaatsen van het moment van stroomproductie in een gascentrale levert dus geen besparing van CO2 op.

Tesla Powerwall


Wanneer een thuisaccu wel CO2 bespaart


Er is een situatie waarin een thuisaccu wel voordeel kan bieden. Op hele zonnige zomerse dagen kan het voorkomen dat er in jouw wijk teveel groene stroom opgewekt wordt.

Het voltage op het net wordt dan te hoog. De omvormer van jouw zonnepanelen detecteert dit en schakelt je zonnepanelen uit (of bij een luxe model schakelt ie terug). Dit is het moment dat je iets aan je thuisaccu kunt hebben.

Je kunt het uitschakelen van je omvormer voorkomen door bij dit soort piekmomenten meer stroom te gebruiken. Bijvoorbeeld door de stroom in je thuisaccu op te slaan. De stroom gaat nu niet verloren én dit is het moment dat je thuisaccu CO2 bespaart.

Alleen, dit soort momenten komen maar een paar keer per jaar voor. En niet de hele dag, maar voor een uurtje of 2 a 3. In de toekomst waarschijnlijk iets vaker dan momenteel, maar dan nog niet voldoende.

Dit soort momenten zijn dus trouwens wel ideaal om je Tesla op te laden, of de wasmachine en de droger aan te slingeren.

Een thuisaccu maken kost CO2


Een accu maken kost CO2. Best wat. Bij een accu voor een auto duurt het ruim een jaar voordat je de extra CO2 die vrijkomt voor de accu gecompenseerd hebt. Daarbij loont het dus wel, want de accu in je Tesla gaat waarschijnlijk wel 10 tot 15 jaar mee. Of nog veel langer.

Jouw thuisaccu heb je niet zo snel gecompenseerd. Dat kan tientallen jaren duren. Waarschijnlijk ben je toe aan een nieuw model, voordat je de CO2 productie hebt kunnen compenseren door het gebruik van je accu.

Ook financieel nog niet echt interessant


Als consument in Nederland kun je gebruik maken van de salderingsregeling. In elk geval tot 1 januari 2024. Daarna, is het plan, wordt de regeling langzaam afgebouwd - over een periode van 10 jaar.

De salderingsregeling zorgt ervoor dat je de stroom die je teruglevert aan het net kunt verrekenen met de stroom die je gebruikt van het net. Je gebruikt het stroomnet als het ware als accu.

Door deze regeling is het de komende jaren ook financieel nog niet interessant om een thuisaccu te nemen. Als het zowel voor je portemonnee als voor het milieu niet goed is; dan kun je het maar beter niet doen.

Tesla Powerwall


Ik wilde ook een thuisaccu


Een thuisaccu stond ook bij mij in de planning. Ook als het financieel niet interessant was wilde ik best zo'n ding aanschaffen.

Gewoon gaaf om je eigen stroomopwekking en verbruik vrijwel geheel zelf in de hand te hebben. Niet afhankelijk te zijn van een stroomleverancier.

Thijs van Wattisduurzaam.nl wist me echter te overtuigen. Toch nog maar geen thuisaccu dus.

Zo kan een thuisaccu toch


Volgens mij is er wel een manier waarop het toch mogelijk is een thuisaccu te gaan gebruiken. Eentje die wel gunstig is voor het milieu.

Je zou immers wel een accu kunnen gebruiken die zijn productie aan CO2 al terugverdient heeft. Bijvoorbeeld een thuisaccu gemaakt van hergebruikte accu's uit een auto.

Wellicht nog een nuttig tweede leven voor de accu uit mijn eigen Model 3 in de toekomst.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang 500 euro korting op je nieuwe Tesla.

19 reacties

  1. Marjan Trum-Ivens
    Marjan Trum-Ivens schreef op zondag 13 maart 2022 om 19:41

    Toevallig hadden we het vanmiddag over de accu's die niet meer voldoen voor de elektrische auto maar dat je die nog wel kon gebruiken als thuisaccu.

  2. Donald
    Donald schreef op zondag 13 maart 2022 om 22:17

    Hi Elja, Ik snap jouw twijfel over de thuisbatterij. Het zal ermee te maken hebben dat de salderingsregeling in Nederland nu nog erg voordelig is. In België was er tot voor kort een gunstige regeling met de terugdraaiende teller (de analoge meter liep terug) , maar het grondwettelijk hof heeft dat systeem onwettig verklaart o.a. omwille van discriminatie van mensen die geen zonnepanelen bezitten.
    Nu komen er in België de zgn. smart-e-grid systemen en dat is erg aantrekkelijk voor mensen die zonjnepanelen hebben en ook een thuisbatterij hebben. Met name met batterijen van het merk Sonnen is dat mogelijk. Alle deelnemers met een Sonnenbatterij zijn lid van de zgn. smart-e-grid community. De batterijen zijn virtueel aan elkaar gekoppeld. Heb jij onvoldoende stroom in de batterij, dan kan je stroom krijgen van andere deelnemers. Op de electriciteitsmarkt veranderen de prijzen met het uur en dan blijkt dat de stroom tijdens de nachtelijke uren het goedkoopst is. Op het moment dat de stroom het goedkoopst is, koopt jouw smart-grid levancier stroom in en vooral in de winter als er weinig zon is, kan de batterij gevuld worden met die goedkope stroom.
    Wij hebben nu sinds eind vorig jaar een thuisbatterij en met de subsidie van de overheid is die best betaalbaar geworden. We zijn nu de laatste 2 weken voor 96% onafhankelijk van het net. Met de huidige hoge tarieven scheelt dat een slok op een borrel. Misschien zou je je eens kunnen oriënteren op dat smart-e-grid gebeuren en wordt het dan ook voor jou aantrekkelijk om een thuisbatterij aan te schaffen.

  3. Elja Trum
    Elja Trum schreef op zondag 13 maart 2022 om 22:51

    Klinkt op zich interessant, Donald. Dit zal zeker helpen een thuisbatterij financieel een slimme keuze te maken en ik snap dat mensen er dan voor kiezen.

    Een thuisaccu inzetten als virtueel grid zorgt er bovendien voor dat het net beter stabiel te houden is. Vooral een win voor energiemaatschappijen die zo zelf minder maatregelen hoeven te nemen. knipoog

    Alleen gaat dit verhaal ook voorbij aan het milieuaspect. De CO2 die de atmosfeer ingegaan is voor de productie van de accu wordt nooit terugverdient in besparing van CO2 uitstoot tijdens het gebruik.

    Ik kan me goed voorstellen dat ik ook een thuisaccu zou nemen als het financieel interessant is. Dit soort virtuele grids én subsidies helpen daar zeker in. Alleen milieutechnisch is het dus niet de handigste oplossing.

    P.s.: Ik zat op de website van Sonnen te kijken. Staat een mooie foto van hun pand op. Jammer dat er geen zonnepanelen op het dak liggen. vrolijk

  4. Donald
    Donald schreef op maandag 14 maart 2022 om 07:22

    Elja, het is een goede zaak dat je het milieu aspect mee laat wegen. Toch denk ik dat je een denkfout maakt. Namelijk op het moment dat jij bijvoorbeeld 115kwh electriciteit hebt geproduceerd, heb je ook een besparing gerealiseerd van 95kg CO2. Als je de overproductie van die stroom hebt opgeslagen in de batterij en die gebruikt op het moment dat je geen productie hebt, bespaar je nog eens op CO2 omdat je de stroom van de batterij gebruikt. Je bespaart dus meer dan je denkt. Toegegeven dat de productie van batterijen veel CO2 uitstoot veroorzaakt, maar dat doet het maken van een auto van Tesla of Polestar ook.
    Dus de productie van zonnepanelen èn een thuisbatterij samen levert meer CO2 besparing op dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

  5. Elja Trum
    Elja Trum schreef op maandag 14 maart 2022 om 09:56

    @Donald; volgens mij maak jij juist de denkfout. vrolijk
    Daar gaat mijn hele artikel juist over.
    En voor mijzelf duurde het ook even voordat ik het duidelijk had.

    Die 115 kWh elektriciteit van je zonnepanelen is inderdaad een besparing op je CO2 uitstoot. Er hoeft immers geen centrale of fossiele brandstoffen gebruikt te worden om die stroom op te wekken.

    Het opslaan van die stroom zorgt echter niet voor extra besparing. Er is immers geen sprake van een overschot aan groene energie. Tenminste, slechts een paar keer per jaar een paar uurtjes.

    Alleen die paar uurtjes zijn het moment dat jouw thuisaccu CO2 bespaart. Alleen zijn er zo weinig van die overschot-uren, dat je tientallen jaren verder bent voordat je de extra CO2 van de productie van je accu gecompenseerd hebt.

    De rest van de tijd (laten ze zeggen, circa 99,5 procent) zorgt je thuisaccu alleen maar voor een verplaatsing van het moment dat de CO2 opgewekt wordt.

    Stroom die je teruglevert aan het net wordt niet weggegooid. Die wordt gewoon gebruikt en bespaart dus direct op dat moment CO2 uit.

    Bij een thuisaccu bespaar je de CO2 dus niet op het moment van teruglevering aan het net, maar alleen op het moment van teruglevering aan jezelf. De hoeveel CO2 die je bespaart is echter hetzelfde. Of je nu teruglevert of het opslaat in een thuisaccu.

    Voor jou persoonlijk zorgt je thuisaccu wel voor een CO2 besparing, maar voor de gehele samenleving niet.

    Elektrische auto's
    Je noemt als voorbeeld dat het maken van de accu van een elektrische auto ook voor extra CO2 zorgt.

    Dat klopt.

    Alleen die CO2 wordt veel sneller gecompenseerd doordat je de elektriciteit gebruikt om afstanden af te leggen die je anders zou afleggen op fossiele brandstoffen (waarbij CO2 vrij zou komen).

    Zelfs als de stroom in je accu van een kolencentrale komt, komt er nog minder CO2 vrij per gereden kilometer dan als je auto rechtstreeks fossiele brandstoffen zou verbranden.

  6. Donald
    Donald schreef op maandag 14 maart 2022 om 10:45

    @Elja, interessante discussie. Maar ik ben er niet van overtuigd dat IK de denkfout zou maken. Jij schrijft, ik citeer: "Die 115 kWh elektriciteit van je zonnepanelen is inderdaad een besparing op je CO2 uitstoot. Er hoeft immers geen centrale of fossiele brandstoffen gebruikt te worden om die stroom op te wekken.

    Het opslaan van die stroom zorgt echter niet voor extra besparing. Er is immers geen sprake van een overschot aan groene energie." De opgeslagen stroom zorgt juist wel voor een extra besparing op de uitstoot van CO2. De opgeslagen stroom is immers geproduceerd door zonnepanelen. Op het moment dat jij die opgeslagen groene stroom gaat gebruiken, hoef je geen stroom te gebruiken van een electriciteitscentrale en dus bespaar je weer op de uitstoot van CO2.

    Het proces in het kort: zonnepanelen produceren groene stroom. Dat bespaart op de uitstoot van CO2. Die stroom gebruik je meteen. De teveel geproduceerde groene stroom stop je in de thuisbatterij. Op het moment dat de zonnepanelen niets produceren gebruik je de opgeslagen groene stroom uit de thuisbatterij en blijf je nog steeds besparen op de uitstoot van CO2, want je moet nog steeds geen energie centrale aan te spreken. Het enige is dat je niets of veel minder van jouw overproductie op het net zet waar jouw buurman en nog erger de energieleverancier van profiteert. Je profiteert dus zelf meer van jouw eigen groene stroom, niet alleen tijdens de productieve uren van de zonnepanelen, maar ook de uren daarna via de thuisbatterij en dat is ook groenestroom. Zo kan je bereiken dat je (afhankelijk van de capaciteit van de thuisbatterij) een langere periode onafhankelijk bent van het net.

  7. Donald
    Donald schreef op maandag 14 maart 2022 om 10:51

    @Elja, even nog een aanvulling. Deze maand maart zijn wij voorlopig al 93% onafhankelijk van het net door de zonnepanelen EN de thuisbatterij.

  8. Elja Trum
    Elja Trum schreef op maandag 14 maart 2022 om 10:57

    @Donald; de opgeslagen energie zorgt inderdaad wel voor een besparing van jouw persoonlijke CO2 uitstoot.

    Alleen is dat voor het milieu niet belangrijk. Het gaat om de totale CO2 uitstoot op de gehele wereld. Die verandert niet door het wel of niet opslaan van de stroom van je zonnepanelen in je accu.

    Of eigenlijk: die verandert wel, maar dan negatief. Er is meer CO2 uitstoot geweest doordat de thuisaccu geproduceerd is.

    En de compensatie daarvan duurt waarschijnlijk langer dan de levensduur van je accu.

    Vandaar mijn claim dat een thuisaccu slecht voor het milieu is.

  9. Donald
    Donald schreef op maandag 14 maart 2022 om 11:08

    @Elja, dan is een thuisbatterij alleen maar slechter voor het milieu door de wijze waarop die batterij geproduceerd is. Maar dat geldt dan evengoed voor de elektrische auto en vele andere zaken die met een milieuonvriendelijk productieproces worden gemaakt. Dan moet dat productieproces dus aangepakt worden.

  10. Elja Trum
    Elja Trum schreef op maandag 14 maart 2022 om 11:23

    @Donald; Dat proces wordt gelukkig ook steeds groener, daar wordt hard aan gewerkt.

    Het is niet erg als er CO2 vrijkomt bij de productie van een product (wel mooi als het niet gebeurd), zolang die CO2 productie tijdens het gebruik van het product gecompenseerd wordt.

    Bij de accu van een elektrische auto is dit wel het geval. Na circa 2 jaar heb je zoveel CO2 bespaart dat de extra CO2 die vrijkwam bij de productie gecompenseerd is.

    Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor zonnepanelen. Ook daarbij duurt het circa 2 jaar voordat de CO2 die bij productie en vervoer vrijgekomen is, gecompenseerd is.

    Het probleem van de thuisaccu is dus dat het niet 2 jaar duurt, maar bijvoorbeeld 20 jaar.

    Nu geldt dit voor wel meer producten, maar een thuisaccu wordt juist verkocht met het verhaal dat je er CO2 uitstoot mee bespaart. Dat is dus foute marketing, want dit is niet de praktijk.

    Vandaar ook mijn artikel. Ik wil mensen die iets goed willen doen voor het milieu waarschuwen dat ze hier goed over nadenken. Het is zonde als je geld investeert, maar die flinke uitgave niet het effect heeft dat je wilt.

  11. Thieu
    Thieu schreef op maandag 14 maart 2022 om 16:17

    Ik snap de redenering, alleen zou ik dat wel eens onderbouwd willen zien. knipoog verder gaat het verhaal alleen op zo lang er relatief weinig mensen zonnepanelen hebben. Hoe méér zonnepanelen hoe meer overproductie er tijdens zo zonne-uren is en hoe interessanter het ook voor energieleveranciers is die aanbodpieken te nivelleren. Dat kan dan b.v. door er waterstof mee te maken. Heb je ook het probleem van het accu-afval niet en je kunt er meer van opslaan.

  12. Elja Trum
    Elja Trum schreef op maandag 14 maart 2022 om 16:53

    @Thieu; welke onderbouwing zoek je?
    In het artikel van Wattisduurzaam staan wat meer cijfers.

    Hij gaat bijvoorbeeld uit van 1.500 kilo CO2 voor de productie van een 15 kWh accu. Elke verloren kWh zonnestroom (doordat deze door overproductie niet aan het net geleverd kan worden - de zonnepanelen worden afgeschakeld) kost 0,4 kilogram CO2.

    Dus die accu heb je dan qua CO2 terugverdient na 1.500 / 0,4 = 3.750 verloren kWh.

    In dit eerdere artikel van Thijs heeft hij een praktijkvoorbeeld van iemand waarvan zijn zonnepanelen in de afgelopen zomer 10 keer afgeschakeld zijn. Uitgaande van een (aanname) uitschakeling van 3 uur per keer gaat er in dit voorbeeld 250 kWh per jaar verloren.

    Dan heb je dus 3.750 / 250 = 15 jaar nodig voordat de CO2 van de accuproductie gecompenseerd is.

    Hoe CO2 vriendelijker de productie van accu's, hoe sneller dit natuurlijk terugverdient is. En hoe meer zonnepanelen in Nederland, hoe vaker de productiepiek zou kunnen voorkomen.

    Over een paar jaar is het verhaal voor thuisaccu's waarschijnlijk een stukje gunstiger.

  13. Ron de Waard
    Ron de Waard schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 16:15

    Je hebt toch al een accu/buffer? de warmtepomp, laat die het buffervat vol pompen met warm water als de zonnepanelen flink produceren. Geld ook voor je wasmachine en andere energieverbruikers (ook je auto bv tijdens het thuis werken knipoog. Kortom, je kan al heel veel kWh zelf verbruiken door wat schema's aan te passen, dit kost zeker geen extra CO2.

  14. Elja Trum
    Elja Trum schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 16:52

    @Ron; Ja, dat klopt. En zeker slim om te doen!
    Ik noem dat trouwens ook al wel in het artikel. knipoog

  15. piet
    piet schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 17:57

    volgens mij kan je dit beter centraal regelen met accu's in de wijk. De thuis accu gebruikt zelf ook nog een hoop watt.

  16. Menno
    Menno schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 20:20

    Ik ben momenteel twee thuis accu's aan het bouwen van gerecycleded batteryen uit power tools. Daardoor geen porductie uitstoot en gewoon oplsag. De gemiddelde verleizen in het electrischiteits netwerk zijn momenteel bijna 10% !. Dat is meer dan een oplaad en ontlaad cycle van batterijen.

    Even nog wat anders debunken: Het is in Nederland erg populait om met een warmte pomp een heet water cyclinder op te warmen. Als je kijkt naar de warmte opslag dynamiek van een heet water cylinder dan kun je zien dat dat alleen effectief is voor enkele uren, een daar door niet echt effectief is als energie opslag.

  17. Johan de Jong
    Johan de Jong schreef op woensdag 13 april 2022 om 22:04

    Op hoofdlijnen mee eens, schaf niet zomaar een batterij aan. En laat je vooral leiden door de netto CO2 balans die dat oplevert en niet primair door of het economisch een goed idee is (het is toch ook hobby! en btw voor dat dan uitgespaarde geld ga je dan ook weer wrschl niet carbonneutrale uitgaven doen vrolijk.
    Wel een goed idee zou zijn indien Elon (en met hem alle EV bouwers) ons de optie geeft om zodra je meer dan een bepaald vermogen teruglevert aan het net je auto start met laden. Deze vorm van peakshaving zou ons helpen de overload op het net uit te stellen en het moment van windmolens stil zetten.

  18. Elja Trum
    Elja Trum schreef op vrijdag 15 april 2022 om 10:13

    @Johan; Toevallig ben ik zelf met een 'hack' bezig om aan peakshaving te doen. Met behulp van een P1 meter een een beetje software. Ben al een heel eind voor een eerste versie, maar het is nog niet af.

    Zodra ik een eerste versie heb verschijnt er zeker een blog over op Photofacts.

  19. BasV
    BasV schreef op maandag 1 augustus 2022 om 10:16

    Volledig eens Elja. Thuisbatterijen, zeker wanneer ze lukraak ingezet worden, zorgen voor een netto verlies van groene stroom. De laadverliezen zijn namelijk groter dan de verliezen van transport over het net. Daar komt dan inderdaad nog de voetafdruk van de productie bij, wat maakt dat een thuisbatterij een negatieve impact heeft op ons milieu. Er zijn enkel individuele voordelen aan verbonden. Voor de maatschappij is het een nadeel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.