Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Waarom een thuisaccu slecht voor het milieu is

zondag 13 maart 2022, 16:32 door | 3,417x gelezen | 19 reacties

Als je zonnepanelen hebt kun je in je eigen stroom voorzien. Alleen de zon schijnt niet altijd. Sowieso leveren ze 's nachts niks op. Het lijkt dan een goed idee om een thuisaccu -zoals de Tesla Powerwall- te gebruiken om de stroom die je overdag opwekt 's nachts te kunnen gebruiken.

Zelf heb ik sinds kort 53 zonnepanelen op mijn dak liggen. Die leveren op een zonnige dag veel meer op dan ik gebruik. Hieronder bijvoorbeeld de grafiek van afgelopen vrijdag.

Opwekking en teruglevering

Grafiek via de handige HomeWizard P1 meter (aanrader)

In het paars zie je de stroom die ik van het net afhaal. Vooral de elektrische warmtepomp die mijn huis op temperatuur houdt zorgt voor best wat verbruik.

In het groen zie je wat ik teruglever aan het net. Dat is de stroom die ik teveel heb, dus nadat alles wat ik op dat moment verbruik er al vanaf is.

Zoals je ziet heb ik 68,6 kWh teruggeleverd overdag. Gedurende de rest van de dag heb ik 19,9 kWh gebruikt van het net.

Waarom wil je een thuisaccu?


Met een thuisaccu zou ik (een deel van) mijn overschot overdag op kunnen slaan in batterijen en die 's avonds en 's nachts kunnen gebruiken. Ik heb dan helemaal geen stroom meer nodig van het net.

Het idee is dan natuurlijk dat er voor mij geen gas- of kolencentrale hoeft te draaien. Je voorziet zelf in je groene stroomproductie.

Tesla Powerwall


Bovendien zou ik dan niks te hoeven betalen aan de stroommaatschappij, want ik zou niks gebruiken. Financieel dus ook interessant.

Behalve natuurlijk in de donkere wintermaanden, want dan is -zelfs bij 53 panelen- de opbrengst zo minimaal dat je op de meeste dagen onvoldoende stroomproductie hebt om überhaupt je thuisaccu bij te laden.

Thuisaccu slecht voor het milieu?


Klinkt dus als een goed idee, zo'n thuisaccu. Die gas- of kolencentrale hoeft niet meer voor jou te draaien! Dikke win!

Toch?

Helaas is dit niet de praktijk. De stroom die jij teruglevert aan het net wordt namelijk direct gebruikt. Bijvoorbeeld door je buurman. Dus doordat jij die stroom teruglevert hoeft er op dat moment een gascentrale minder hard te draaien.

Diezelfde gascentrale draait echter 's avonds wel iets harder omdat jij stroom van het net haalt.

Wat je in feite doet met je thuisaccu is het moment van opwekking van de stroom door de gascentrale verplaatsen.

Als ik de stroom opsla in mijn thuisaccu in plaats van terugleveren aan het net, dan moet de gascentrale harder draaien om de stroom van mijn buurman op te wekken. 's Avonds draait de gascentrale minder hard. Ik gebruik dan immers de stroom uit mijn thuisaccu.

Het verplaatsen van het moment van stroomproductie in een gascentrale levert dus geen besparing van CO2 op.

Tesla Powerwall


Wanneer een thuisaccu wel CO2 bespaart


Er is een situatie waarin een thuisaccu wel voordeel kan bieden. Op hele zonnige zomerse dagen kan het voorkomen dat er in jouw wijk teveel groene stroom opgewekt wordt.

Het voltage op het net wordt dan te hoog. De omvormer van jouw zonnepanelen detecteert dit en schakelt je zonnepanelen uit (of bij een luxe model schakelt ie terug). Dit is het moment dat je iets aan je thuisaccu kunt hebben.

Je kunt het uitschakelen van je omvormer voorkomen door bij dit soort piekmomenten meer stroom te gebruiken. Bijvoorbeeld door de stroom in je thuisaccu op te slaan. De stroom gaat nu niet verloren én dit is het moment dat je thuisaccu CO2 bespaart.

Alleen, dit soort momenten komen maar een paar keer per jaar voor. En niet de hele dag, maar voor een uurtje of 2 a 3. In de toekomst waarschijnlijk iets vaker dan momenteel, maar dan nog niet voldoende.

Dit soort momenten zijn dus trouwens wel ideaal om je Tesla op te laden, of de wasmachine en de droger aan te slingeren.

Een thuisaccu maken kost CO2


Een accu maken kost CO2. Best wat. Bij een accu voor een auto duurt het ruim een jaar voordat je de extra CO2 die vrijkomt voor de accu gecompenseerd hebt. Daarbij loont het dus wel, want de accu in je Tesla gaat waarschijnlijk wel 10 tot 15 jaar mee. Of nog veel langer.

Jouw thuisaccu heb je niet zo snel gecompenseerd. Dat kan tientallen jaren duren. Waarschijnlijk ben je toe aan een nieuw model, voordat je de CO2 productie hebt kunnen compenseren door het gebruik van je accu.

Ook financieel nog niet echt interessant


Als consument in Nederland kun je gebruik maken van de salderingsregeling. In elk geval tot 1 januari 2024. Daarna, is het plan, wordt de regeling langzaam afgebouwd - over een periode van 10 jaar.

De salderingsregeling zorgt ervoor dat je de stroom die je teruglevert aan het net kunt verrekenen met de stroom die je gebruikt van het net. Je gebruikt het stroomnet als het ware als accu.

Door deze regeling is het de komende jaren ook financieel nog niet interessant om een thuisaccu te nemen. Als het zowel voor je portemonnee als voor het milieu niet goed is; dan kun je het maar beter niet doen.

Tesla Powerwall


Ik wilde ook een thuisaccu


Een thuisaccu stond ook bij mij in de planning. Ook als het financieel niet interessant was wilde ik best zo'n ding aanschaffen.

Gewoon gaaf om je eigen stroomopwekking en verbruik vrijwel geheel zelf in de hand te hebben. Niet afhankelijk te zijn van een stroomleverancier.

Thijs van Wattisduurzaam.nl wist me echter te overtuigen. Toch nog maar geen thuisaccu dus.

Zo kan een thuisaccu toch


Volgens mij is er wel een manier waarop het toch mogelijk is een thuisaccu te gaan gebruiken. Eentje die wel gunstig is voor het milieu.

Je zou immers wel een accu kunnen gebruiken die zijn productie aan CO2 al terugverdient heeft. Bijvoorbeeld een thuisaccu gemaakt van hergebruikte accu's uit een auto.

Wellicht nog een nuttig tweede leven voor de accu uit mijn eigen Model 3 in de toekomst.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

19 reacties

 1. Marjan Trum-Ivens
  Marjan Trum-Ivens schreef op zondag 13 maart 2022 om 19:41

  Toevallig hadden we het vanmiddag over de accu's die niet meer voldoen voor de elektrische auto maar dat je die nog wel kon gebruiken als thuisaccu.

 2. Donald
  Donald schreef op zondag 13 maart 2022 om 22:17

  Hi Elja, Ik snap jouw twijfel over de thuisbatterij. Het zal ermee te maken hebben dat de salderingsregeling in Nederland nu nog erg voordelig is. In België was er tot voor kort een gunstige regeling met de terugdraaiende teller (de analoge meter liep terug) , maar het grondwettelijk hof heeft dat systeem onwettig verklaart o.a. omwille van discriminatie van mensen die geen zonnepanelen bezitten.
  Nu komen er in België de zgn. smart-e-grid systemen en dat is erg aantrekkelijk voor mensen die zonjnepanelen hebben en ook een thuisbatterij hebben. Met name met batterijen van het merk Sonnen is dat mogelijk. Alle deelnemers met een Sonnenbatterij zijn lid van de zgn. smart-e-grid community. De batterijen zijn virtueel aan elkaar gekoppeld. Heb jij onvoldoende stroom in de batterij, dan kan je stroom krijgen van andere deelnemers. Op de electriciteitsmarkt veranderen de prijzen met het uur en dan blijkt dat de stroom tijdens de nachtelijke uren het goedkoopst is. Op het moment dat de stroom het goedkoopst is, koopt jouw smart-grid levancier stroom in en vooral in de winter als er weinig zon is, kan de batterij gevuld worden met die goedkope stroom.
  Wij hebben nu sinds eind vorig jaar een thuisbatterij en met de subsidie van de overheid is die best betaalbaar geworden. We zijn nu de laatste 2 weken voor 96% onafhankelijk van het net. Met de huidige hoge tarieven scheelt dat een slok op een borrel. Misschien zou je je eens kunnen oriënteren op dat smart-e-grid gebeuren en wordt het dan ook voor jou aantrekkelijk om een thuisbatterij aan te schaffen.

 3. Elja Trum
  Elja Trum schreef op zondag 13 maart 2022 om 22:51

  Klinkt op zich interessant, Donald. Dit zal zeker helpen een thuisbatterij financieel een slimme keuze te maken en ik snap dat mensen er dan voor kiezen.

  Een thuisaccu inzetten als virtueel grid zorgt er bovendien voor dat het net beter stabiel te houden is. Vooral een win voor energiemaatschappijen die zo zelf minder maatregelen hoeven te nemen. knipoog

  Alleen gaat dit verhaal ook voorbij aan het milieuaspect. De CO2 die de atmosfeer ingegaan is voor de productie van de accu wordt nooit terugverdient in besparing van CO2 uitstoot tijdens het gebruik.

  Ik kan me goed voorstellen dat ik ook een thuisaccu zou nemen als het financieel interessant is. Dit soort virtuele grids én subsidies helpen daar zeker in. Alleen milieutechnisch is het dus niet de handigste oplossing.

  P.s.: Ik zat op de website van Sonnen te kijken. Staat een mooie foto van hun pand op. Jammer dat er geen zonnepanelen op het dak liggen. vrolijk

 4. Donald
  Donald schreef op maandag 14 maart 2022 om 07:22

  Elja, het is een goede zaak dat je het milieu aspect mee laat wegen. Toch denk ik dat je een denkfout maakt. Namelijk op het moment dat jij bijvoorbeeld 115kwh electriciteit hebt geproduceerd, heb je ook een besparing gerealiseerd van 95kg CO2. Als je de overproductie van die stroom hebt opgeslagen in de batterij en die gebruikt op het moment dat je geen productie hebt, bespaar je nog eens op CO2 omdat je de stroom van de batterij gebruikt. Je bespaart dus meer dan je denkt. Toegegeven dat de productie van batterijen veel CO2 uitstoot veroorzaakt, maar dat doet het maken van een auto van Tesla of Polestar ook.
  Dus de productie van zonnepanelen èn een thuisbatterij samen levert meer CO2 besparing op dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.