Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Geld verdienen aan de hoge energieprijzen met zonnepanelen

zondag 9 april 2023, 22:49 door | 1,916x gelezen | 11 reacties

De energieprijzen zijn momenteel torenhoog. Zelf had ik nog een vast contract waarbij ik slechts 23 cent per kilowattuur betaal. Die heb ik echter net voortijdig opgezegd in ruil voor een contract waarbij ik 82 cent met kWh betaal. Raar? Toch niet.

Ik heb namelijk teveel zonnepanelen op mijn dak gelegd. Tenminste, dat blijkt nu ze er een half jaar liggen. Ik lever veel meer terug dan ik verbruik. Op jaarbasis waarschijnlijk ruim 5.000 kWh. Dat terwijl ik mijn volledige elektrische huis en twee elektrische auto's voorzie van stroom.

Bij mijn oude vaste contract bij Pure Energie ontving ik namelijk zo'n 10 cent per teveel terug geleverde kilowattuur. Ik kwam er echter achter dat ik bij Eneco maar liefst 61 cent per kilowattuur ontvang.

Eneco energietarieven aug 22
Het teruglevertarief is het daltarief minus belastingen - 61 eurocent

Zes keer zoveel dus! Als je dat maal de 5.000 kWh overcapaciteit per jaar doet ontvang ik bij Eneco dus ruim 3.000 euro retour terwijl dat bij Pure Energie maar 500 euro is. In de praktijk komt er dankzij de overheidsvoordeeltjes (voor iedereen) nog zo'n 800 euro extra bij (bij beide leveranciers gelijk).

Leveren jouw zonnepanelen ook (aardig wat) meer op dan je jaarlijks verbruikt? Dan kan het voor jou ook interessant zijn om over te stappen naar een partij die hiervoor meer vergoed.

Let uiteraard wel op het totale plaatje. Als je ook gas afneemt kan het best niet voordelig voor je zijn. Zelf heb ik geen gasaansluiting meer, dus alles in huis is elektrisch.

Deze constructie zorgt er voor mij ook voor dat ik mijn zonnepanelen veel sneller terugverdien. Afhankelijk van wat de prijs de komende jaren gaat doen, zou het al binnen 3 jaar kunnen zijn.

Voor de volledigheid: eerder dit jaar was ik al overgestapt naar Eneco. Toen ontving ik 30 cent per kWh overschot. Nu ben ik van Eneco naar Eneco overgestapt (dankzij dit Tweakers topic) voor het nieuwe tarief van 61 cent per kWh.


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 april 2023.
De eerste publicatiedatum is woensdag 17 augustus 2022, 11:33.
Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang 500 euro korting op een Model S, Model X of Model Y.

11 reacties

 1. LT
  LT schreef op dinsdag 16 augustus 2022 om 12:29

  ''Let uiteraard wel op het totale plaatje. Als je ook gas afneemt kan het best niet voordelig voor je zijn. Zelf heb ik geen gasaansluiting meer, dus alles in huis is elektrisch.''

  Hoe bedoel je? Je kunt gewoon overstappen voor alleen stroom, en je huidige gascontract behouden bij je huidige leverancier...

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 16 augustus 2022 om 13:00

  @LT; Kijk, dat wist ik dan niet eens. Goede tip, thanks!

 3. hunkaroglu
  hunkaroglu schreef op donderdag 18 augustus 2022 om 13:50

  Ik zou toch oppassen met overstappen als je nu een vast contract heb. De kans is namelijk groot dat ze de tarieven eenzijdig kunnen aanpassen. In jouw geval heeft Eneco dat dus ook gedaan, lees ik nu in die Tweakers topic. Of het ook voor oude klanten geldt durf ik niet te zeggen, maar kans is redelijk aanwezig dat de voorwaarden voor iedereen hetzelfde zijn. Je hebt dan het recht om over te stappen. Maar of je daar blijer van wordt weet ik niet.

 4. Elja Trum
  Elja Trum schreef op vrijdag 19 augustus 2022 om 11:57

  Inderdaad altijd slim om op te blijven letten. Zag nu inderdaad ook dat Eneco de terugleververgoeding gaat terugschroeven. :(

  Dat is dus jammer en goede reden voor mij om in november (als ik meer stroom ga gebruiken dan ik teruglever) weer over te stappen naar een andere partij.

  Ik heb zelf nog net op tijd deze overstap gedaan om nog een maand of 2 a 3 te kunnen profiteren van de gunstige terugleververgoeding. De prijzen staan in mijn contract dat ik ontvangen heb en Eneco gaat waarschijnlijk pas per 1 januari de prijzen aanpassen voor bestaande klanten.

  Overstappen kan voor mij persoonlijk nooit kwaad, omdat ik toch altijd meer stroom teruglever dan dat ik zelf verbruik per jaar. Dus met de salderingsregeling van kracht zal ik nooit iets hoeven te betalen, wat de prijs voor stroom ook is.

 5. Paul
  Paul schreef op dinsdag 23 augustus 2022 om 12:56

  Hoeveel panelen heb je dan? Ik kom met 14 panelen niet verder dan 3000 KwH. Ook ik heb over maar laad de auto vaak zakelijk via een paal hier in de buurt en ontvang maar 14 ct retour. Maar je tip is goed!

 6. Joop
  Joop schreef op dinsdag 23 augustus 2022 om 12:59

  61 cent? Het was toch 58 tot juli? Vanaf juli 36 cent. Of zijn er weer nieuwe ontwikkelingen?

  Ik heb zo'n 10 mWh per jaar over dus het scheelt wel een flinke duit.

 7. Leo Boeren
  Leo Boeren schreef op dinsdag 23 augustus 2022 om 13:40

  Vandaag brief van Eneco ontvangen. Vanaf 3 september 0,09 per kWh. (Excl. BTW; energiebelasting en Opslag Duurzame Energie)

 8. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 23 augustus 2022 om 13:48

  @Paul; Ik heb er 53 op het dak liggen sinds eind vorig jaar. Dat blijkt nu meer dan dat ik nodig heb (ondanks geen gas en 2 elektrische auto's).

  @Joop; Ja, ik had hetzelfde. In juli naar 36 cent. Dat hebben ze dus later voor nieuwe aansluitingen weer verhoogd. :/

  @Leo; Ik heb de brief nog niet gehad, maar blijkbaar gaan ze dus tussentijds het tarief aanpassen. Dat wordt dus ook voor mij weer overstappen. 9 cent is wel echt niks. En wel diezelfde kWhs verkopen voor 80+ cent.

 9. Paul Smit
  Paul Smit schreef op dinsdag 23 augustus 2022 om 15:43

  Wij betrekken stroom van Greenchoice (groene stroom) en betalen zowel als ontvangen €0,10 per kWu. Dit is de zuivere stroom prijs. De bruto stroomprijs met alle belastingen, vastrecht etc. is rond de €0,35...

 10. Hugo Bol
  Hugo Bol schreef op dinsdag 23 augustus 2022 om 20:44

  Denk ook eens aan een uurprijzencontract (spotmarktprijzen). Dan laad je je auto op op de goedkoopste uurtjes (bv. via de app Jedlix) en leveren de zonnepanelen voor een hoger kWh-tarief terug. Dan houd je dus al over binnen de saldering.

 11. Melvin
  Melvin schreef op dinsdag 23 augustus 2022 om 23:52

  Eneco heeft inderdaad een aankondiging gedaan:
  https://www.nu.nl/economie/6219416/eneco-gaat-klanten-met-zonnepanelen-die-stroom-teruggeven-fors-minder-betalen.html

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.