Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Dagtochtje van 455 kilometer in een Model 3

donderdag 22 augustus 2019, 10:40 door | 2,043x gelezen | 5 reacties

Officieel is het WLTP bereik van de Model 3 een flinke 560 kilometer. In de praktijk is dit bereik echter niet heel realistisch. Vandaag moest ik een afstand van 455 kilometer in mijn Model 3 afleggen. Hoe gaat dat dan in de praktijk?

Route


Als je op een dergelijk tocht niet als een bejaarde wilt rijden is het dus handig om een Supercharger bezoek in te plannen.

Zelf woon ik in Wijchen en werk ik in Elst (zo'n 30 kilometer enkele reis). Voor de opnames die we gingen maken hadden we afgesproken bij Hindeloopen (Friesland) om zeven uur 's avonds. Omdat we toch moesten eten kozen we voor de Supercharger bij Emmeloord.

Die Supercharger ligt bij een Van der Valk hotel waar je ook kunt dineren terwijl je de auto opvult. Een prima manier dus om twee dingen te combineren. Ik had gereserveerd, zodat er zeker plek zou zijn om te eten.

Voor een Supercharger kun je natuurlijk niet reserveren, wat dat betreft moet je geluk hebben dat er plek is. Nu was het behoorlijk druk bij de Supercharger, maar gelukkig kon ik wel laden.

Supercharger Emmeloord


Superchargers zijn (momenteel, dit gaat veranderen bij de nieuwe v3 Superchargers) gekoppeld per twee. Twee auto's delen dus samen een aansluiting en als beide gebruikt worden laadt je auto een stuk minder snel. Zeker als je als tweede aansluit.

Omdat ik wist dat ik zou gaan laden in Emmeloord (zo'n 150 kilometer rijden) had ik bewust de nacht ervoor de Model 3 niet geladen. Ik vertrok daarom 's ochtends met 68 procent lading in de accu. Dat moest ruim voldoende zijn om in Emmeloord aan te komen.

Doordat het druk was bij de lader was mijn auto niet zo ver opgeladen als ik verwacht had. Uiteindelijk reed ik met 87 procent lading weg in Emmeloord. Net krap voor de resterende 300 kilometer die ik nog moest rijden.

Na de maaltijd reden we door naar waar we moesten zijn in Hindeloopen. Iets na negenen reden we daar weer weg.

Mijn collega komt normaal met het openbaar vervoer naar zijn werk, dus bracht ik hem nu naar zijn huis in Waalwijk. Dat is een flinke ruk vanuit Hindeloopen. Dit zijn ook nog grotendeels snelweg kilometers.

Zo 's avonds kun je daarbij ook nog doorrijden waardoor ik eigenlijk vrijwel de gehele weg 130 kilometer per uur gereden heb. Ik kwam zo in Waalwijk aan met nog 20 procent lading over.

Ik heb overigens veel kilometers op de Autopilot gereden. Die is echt ideaal voor dit soort tripjes. Heerlijk ontspannen rijden.

Krapjes


Volgens de navigatie was het nog 58 kilometer naar huis en zou ik daar met 5 procent kunnen aankomen. Da's wel wat krapjes, maar had in principe gekund.

Ik zou echter nog langs de Supercharger in Rosmalen (Den Bosch) rijden en als bonus zit die bij een Mc Donalds. Goede reden dus om nog even een McFlurry mee te pikken en ondertussen nog wat stroom bij te laden.

Bij de Supercharger was het, toen ik om tien over elf 's avonds aankwam, niet zo druk meer. Het was zelfs helemaal uitgestorven, ik was de enige Tesla aan de lader. Dat schiet in elk geval lekker op met laden (118 kW, zag ik in elk geval al snel voorbij komen).

Supercharger Rosmalen


Terwijl ik mijn ijsje at en even door mijn appjes en mails scrollde werd de auto snel weer van 12 tot 80 procent bijgeladen.

Vervolgens kon ik vlotjes doorrijden naar huis en kwam ik daar aan met nog 69 procent lading over. Nu was ik die ochtend met 68 procent vertrokken, dus dat was een voordelig ritje.

Mijn Supercharger bezoekjes zijn namelijk gratis (ik heb dankzij jullie - via mijn referelcode - nog ruim 80.000 kilometer gratis Supercharger tegoed). Stel dat ik dit ritje met een benzine auto had gemaakt die 1 op 15 reed, dan was ik met de huidige benzineprijs 53 euro kwijt geweest.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang 100 credits tegoed voor extraatjes (zoals gratis Superchargen) in de Tesla shop.

5 reacties

 1. Arjan
  Arjan schreef op donderdag 22 augustus 2019 om 13:51

  Hoi Elja, mooi bericht.
  Ik ga komende week vanuit regio Emmen naar regio Dordrecht voor retour i.v.m. werk en ben benieuwd hoe het mij vergaat, maar ik gebruik je tips!

  mijn referalcode is: arjan30567

 2. Sven
  Sven schreef op maandag 26 augustus 2019 om 05:59

  Ha Elja, ben benieuwd ik heb ook een M3 besteld en ga daar 60k p/j mee rijden daar ik mijn diesel ga vervangen. hoop dus dat de 350 km ook in winter het gemiddelde blijft vrolijk

 3. Ivar Visser
  Ivar Visser schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 10:20

  Hoi
  Ik wil ook graag elektrisch gaan rijden. De aanschaf is een flink struikelblok voor mij. Private lease van een tesla bij tesla zelf hebben jullie hier ervaring mee?

 4. Wim
  Wim schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 10:54

  Tesla zelf doet geen private lease maar je kan nu via de ANWB by leaseplan een tesla model 3 leasen van 629 euro per maand (10.000 KM per jaar)

 5. jeroenvanree86
  jeroenvanree86 schreef op woensdag 18 september 2019 om 13:00

  Hi Elja,

  Erg handige artikelen hier altijd. Nog meer gratis km? En help jij mij ook aan de eerste? https://ts.la/j74635

  Zou super zijn!

  Groeten,
  Jeroen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.