Voorverkoopkorting: Mijn Tesla Model 3 boek is nu te bestellen.
Elja Trum

En jaar met mijn Tesla Model 3

zondag 1 maart 2020, 14:07 door | 2,413x gelezen | 12 reacties

Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat ik mijn Tesla Model 3 afgehaald heb bij Tesla in Tilburg. Het afgelopen jaar heb ik 26.216 kilometer met de Model 3 gereden. Hoe is dat bevallen?

Waar veel Model 3 rijders hun Tesla op een groot parkeerterrein af moesten halen, mocht ik een jaar geleden nog gewoon binnen in de fabriek in Tilburg mijn nieuwe auto oppikken. Daar kreeg ik een persoonlijke uitleg van mijn Model 3 waarna ik hem zelf de fabriek uit kon rijden.

De eerste 100 meter in mijn Model 3

Inmiddels heb ik dus ruim 26.216 kilometer met de auto gereden en dat zijn hele plezierige kilometers geweest.

Verbruik


Zo'n jaar is natuurlijk een mooi moment om ook even te kijken wat het me in een jaar aan stroom gekost heeft. Volgens de auto heb ik voor deze afstand 5.130 kWh verbruikt met een gemiddeld verbruik van 196 Wh per kilometer.

Ik ben overigens iemand met, wat ze noemen, een vlotte rijstijl. Laat ik het zo zeggen; ik weet dat de maximale snelheid die je met de Autopilot kunt rijden 150 kilometer per uur is. Daarboven moet je al het werk zelf doen.

Mijn verbruik ligt daarom aan de hoge kant vergeleken met mensen die rustiger rijden. Zeker bij snelheden boven de 100 kilometer per uur verbruikt de auto aanzienlijk meer stroom. Wat dat betreft is de nieuwe snelheidslimiet die over twee weken ingaat gunstig voor het bereik van je elektrische auto.

Die 5.130 kWh die de auto aangeeft is overigens het verbruik dat je hebt tijdens het rijden. Ik heb mijn auto voor ongeveer 90 procent thuis geladen. De lader heeft een aparte meter en die geeft aan dat ik het afgelopen jaar 5.651 kWh heb verbruikt.

Ik laad mijn auto altijd 's nacht in de daluren en ik betaal voor mijn stroom 0,23076 euro per kilowatt. Ik heb dus 1.304,02 euro aan stroom betaald puur voor mijn Tesla. Dat is dus 5 eurocent (4,9741 feitelijk) per kilometer aan stroom.

Leuk om even te vergelijken. Mijn vorige auto reed 1 op 10 op benzine. Daar had dezelfde afstand, met de actuele benzineprijs van 1,76 euro, me 4.621 euro gekost. Dat is 17,6 cent per kilometer.

Vernieuwingen


Wat heel bijzonder is aan mijn Tesla (en elke Tesla die verkocht wordt), is dat de auto het afgelopen jaar alleen maar beter geworden is. Letterlijk. Er zijn gewoon ontzettend veel verbeteringen aan de auto gedaan via 'over-the-air'-updates.

Een aantal van de updates die ik het afgelopen jaar gratis gekregen heb:

- 5% prestatie verbetering
- Teslacam
- Sentry modus
- Dog modus
- Race- en schaakspelletjes
- Netflix en Youtube in de auto
- Autopilot (kreeg ik vanwege de prijsdaling van de Model 3 op 1 maart 2019)

Dit is nog los van alle kleine verbeteringen die doorgevoerd zijn.

Heerlijke auto


Ik vind de Tesla model 3 echt een heerlijke auto. Hij rijdt uitstekend, is heel aangenaam in het dagelijks gebruik, heerlijk stil, ontzettend snel, goed geluidssysteem, high-tech. Echt de beste auto die ik ooit heb gehad en zelfs heb gereden.

Ik had vooraf nooit verwacht dat ik ook zo enthousiast zou zijn over de Autopilot. Die gebruik ik echt dagelijks. Het rijdt erg ontspannend.

Je laat de auto je rijden op de snelweg terwijl je zelf alleen maar overzicht houd. Het lijkt een klein iets, maar het is een extreem groot voordeel van een Tesla.

Ook langere ritjes zijn uitstekend te doen, zoals mijn ritje met het gezin naar Engeland.

De Model 3 na 6 maanden


Een half jaartje geleden maakte ik onderstaande videoreview. Daar sta ik nog steeds achter, dus mocht je die nog niet gezien hebben...

Mijn review na een half jaar

Mij is het eerste jaar dus uitstekend bevallen. Mocht je nog geen Tesla rijden; ik kan het je van harte aanraden!

Hoe lang heb je jouw Tesla al en wat zijn de voor- en nadelen die je bemerkt hebt?
Laat het vooral weten in de reacties!

Elja Trum

Over de auteur

Elja is oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden, is enthousiast over Tesla en heeft een multi-coat red Tesla Model 3 Long Range All-Wheel-Drive met 19 inch velgen.

Ben jij van plan een Tesla te bestellen? Gebruik mijn referalcode of die van mijn collega Michael om 1.500 kilometer gratis Supercharging tegoed te ontvangen.

12 reacties

 1. Michel Zandvoort van
  Michel Zandvoort van schreef op zondag 1 maart 2020 om 14:41

  Hoi Elja. Een leuke review na 1 jaar bezit. Ik heb mijn SR+ nu 8 maanden, maar wel ook 26.000 km op de teller. De besparingen met een Tesla zijn enorm in vergelijking met een ICE. In jouw voorbeeld alleen al dik 3.000 euro op brandstof. Komt nog eens de besparing op de wegenbelasting bij!

  Geen onderhoudskosten zal de komende periode er nog een schepje bovenop doen. En als je over een paar jaar gaat verkopen (bij eigen bezit) dan zal de lagere afschrijving het feest in financiële zin compleet maken.

  Naast de financiële aspecten is het gewoon als het over het rijden gaat in alle aspecten een super fijne, snelle en veilige auto. En als slagroom op de taart: als je niet zelf wilt rijden op de snelweg is autopilot misschien wel het beste dat je ooit ervaren hebt qua gemak!

  En dan te bedenken dat het nog vele malen beter wordt de komende jaren, ook van de snelweg af! En dat je dat van heel dichtbij gaat meemaken is helemaal uniek. Iedere 2-3 weken een update! Meer informatie over mijn ervaring op mijn website.

 2. joop
  joop schreef op dinsdag 3 maart 2020 om 10:40

  Helemaal mee eens. Ik ben met de AWD+(zo noem ik de acceleration boost maar) naar Praag, de grens met Polen, Schwarzwald en Normandië geweest. Nog nooit zo'n gevoel van vrijheid gehad! Juist omdat het electrisch is en ik veel langer achter het stuur kan zitten dankzij Autopilot.
  Superchargen gaat vlot, en de pauzes zijn welkom.

  Dagelijks gebruik binnen Nederland... kinderspel. Zelfs zonder 3-fase aansluiting zou je makkelijk uit de voeten kunnen mits je een oprit hebt of andere plek waar je iedere nacht kan staan.

  Op het moment dat ik op 7 februari vorig jaar de auto instapte wist ik dat dit de toekomst was. Sindsdien ben ik er alleen maar meer enthousiast over geworden en hebben we inmiddels 2 electrische auto's.

 3. Vincent
  Vincent schreef op dinsdag 3 maart 2020 om 10:58

  9 maand met de 3LR Standard Dual motor . 21.470km op de teller. Rijdt idd zéér vlot, kleeft aan de baan een echte sportkar. Sportief rijden heeft natuurlijk zijn invloed op verbruik. 200wh/km. Wat me wel tegenvalt is het verschil tussen het reële bereik en het geadverteerde bereik (560km geadverteerd... aan 90km/u misschien). Aan 120-123km/h haal ik een 280km uit de batterij (van 90% naar 10%). Lange afstanden vergen wat meer planning maar ik plan graag dus :D.

  Audio was even wennen maar bevalt me uiteindelijk wel. Interieur en de vorm zijn ook zeer mooi. De spelletjes zullen mij worst wezen maar de scheet doet het nog altijd :D. Ik gebruik wel Youtube als ik even langer moet wachten in de auto.

  Waar ik wel een behoorlijke hekel aan heb is de regensensor die na de laatste update wel beter is maar nog steeds niet naar behoren functioneert (de gevoeligheid van de sensor zou moeten instelbaar zijn zoals bij de meeste wagens). AP heb ik de basis versie en is zeer handig als je even iets wil doen waar je het stuur bij los moet laten. Ook voor langere afstanden als het niet te druk is anders hang je gewoon achter het traagste voertuig op je strook. Wat me bij de Traffic Aware Cruise Control brengt. Vind ik nog steeds te paniekerig, vooral tegenover vrachtwagens. Nog steeds last van spookremmen. Het vraagt een hele aanpassing van rijstijl (veel vroeger in en uitvoegen of uitwijken) en het zorgt ervoor dat ik meer op het middenvak blijf (wat eigenlijk illegaal is in Belgiëknipoog.

 4. Hans
  Hans schreef op dinsdag 3 maart 2020 om 11:20

  Ik heb nu 5000 km gereden met de Tesla 3. Een fijne auto en ik rijd met veel plezier. Het opladen gaat makkelijk, en de Superchargers werken perfrect voor langere reizen. De auto is snel en wendbaar, het audiosysteem vind ik geweldig. Wat ik minder goed vind is de windgevoeligheid van de ramen. Heel specifiek het raam bij de bestuurderstoel, dit sluit bij mij niet goed aan. Ik ben er al mee teruggeweest bij de Tesla garage (A'dam Zuid-oost), echter het probleem is niet verholpen. Er is nu nogmaals een reparatie geplanned. Ook vind ik de Tesla stijf geveerd, hetgeen ten koste gaat van het rij comfort.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Model 3

Teslafacts wordt mede mogelijk gemaakt door

Mobility Service

Onze klanten hoor je niet, zij leasen al jaren elektrisch bij Mobility Service.
Elektrisch rijden begint hier

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.