Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Wat is Neuralink?

maandag 22 juli 2019, 20:10 door | 2,604x gelezen | 0 reacties

Neuralink is (vooralsnog) één van de minder bekende bedrijven van Elon Musk. Het bedrijf is opgericht in 2016 en heeft als doel het maken van een verbinding tussen de hersenen van mensen en computers.

Bedreigingen voor de mensheid


Wat ik zo mooi vind aan Elon Musk is dat hij met zijn bedrijven bedreigingen die het voortbestaan van de mensheid in gevaar brengen probeert tegen te gaan.

Tesla
Zo is zijn doel met Tesla om transport op duurzame wijze te laten plaatsvinden. Momenteel verbranden we hiervoor fossiele brandstoffen met het broeikaseffect (of beter: atmosfeer kanker) als gevolg.

Elon zet in op elektrisch transport, omdat je dit volledig duurzaam kunt maken. Hij doet dit ook nog op een slimme manier: niet alleen elektrische auto's maken, maar elektrische auto's maken die beter zijn dan auto's op fossiele brandstoffen.

Dus geen lelijke elektrogebakjes om aan overheidsrichtlijnen te voldoen (met als doel er zo min mogelijk van te verkopen), maar mooie bolides die het aantrekkelijk maken om elektrisch te rijden.


SpaceX
Met SpaceX (gestart in 2002) wil Elon van het menselijk ras een multi-planetaire soort maken. Mocht er ooit iets met de Aarde gebeuren, dat er dan op een andere planeet (Mars is nu het eerste doel) een losstaande en zelfstandige populatie mensen is waardoor de mensheid niet uitsterft.

Ook hier pakt Elon het weer doordacht aan. Wat is momenteel de reden waarom we nog geen koloniën op andere planeten hebben? Een belangrijke reden is dat het onbetaalbaar is. Het is ontzettend prijzig om iets de ruimte in te schieten.

Waarom is het zo prijzig?
Omdat elke raket maar één keer gebruikt wordt.

Stel je voor dat we telkens als een Boeing 747 geland is na zijn eerste vlucht, we deze afdanken en we weer een compleet nieuw vliegtuig zouden bouwen. Vliegen zou onbetaalbaar worden.

In de ruimtevaart doen we dit nu wel. SpaceX is daarom de afgelopen jaren ontzettend hard bezig geweest om een raket ook weer netjes te laten landen na gebruik, zodat de kosten van ruimtevaart ontzettend veel goedkoper wordt.

Het lukt SpaceX stap voor stap steeds beter om meer en meer van een raket te kunnen hergebruiken na de lancering. Een enorme prestatie als je bedenkt dat ze raketten (hoger dan veel flatgebouwen) weer rechtopstaand neer kunnen zetten na een bezoekje aan de ruimte.


SpaceX is dan ook al goed bezig de kosten omlaag te krijgen. Twintig jaar geleden koste een kilogram de ruimte in brengen ongeveer 18.500 dollar (met de Space Shuttle was dat zelfs 54.500 dollar). Met de Falcon 9 van SpaceX betaal je tegenwoordig slechts 2.720 dollar per kilogram.

Neuralink


Welk probleem wil Elon dan met Neuralink oplossen? Elon (samen met onder andere honderden wetenschappers zoals wijlen Stephen Hawking) wil voorkomen dat kunstmatige intelligentie de mensheid uitroeit.

Er wordt momenteel door honderden bedrijven (en overheden) hard gewerkt aan het slimmer maken van computers. Kunstmatige intelligentie heeft namelijk de potentie om de wereld razendsnel te verbeteren.

Maar als computers slimmer worden dan mensen, is er dan nog wel plaats voor de mensheid? Waarschijnlijk verliezen we op zijn minst de controle die we nu nog hebben over ons eigen lot.

Wil je hier meer over weten. Lees dan bijvoorbeeld het uitstekende boek Our Final Invention van James Barrat of bekijk de documentaire Do You Trust This Computer (betaald).


Maar hoe wil Elon dat dan oplossen met Neuralink? Het idee is dat we, door onszelf te koppelen aan computers, we kunnen blijven mee-ontwikkelen met kunstmatige intelligentie. In plaats van dat wij mensen beperkt blijven tot onze huidige mogelijkheden kunnen we meegroeien.

Dit gaat vooral om snelheid van communiceren. Onze hersenen kunnen op zich al heel snel informatie opnemen. Zeker met beeld, de snelste manier om veel informatie over te dragen.

Communicatie vanuit onze hersenen naar een computer is veel lastiger. De meest gebruikt methode momenteel gaat via twee duimen: het tikken op onze smartphones.

Iets sneller is typen op een toetsenbord met tien vingers en iemand die goed overweg kan met spraakherkenning kan zelfs nog hogere snelheden halen. Maar echt snel wordt het nooit.

Hoe mooi zou het zijn als je gewoon door ergens aan te denken kon communiceren met een computer? Dat je bijvoorbeeld dingen die je nu op zou zoeken met Google direct zou weten zodra je jezelf de vraag stelt.

In een gesprek met iemand vergeten hoe die ene acteur uit Endgame nu ook al weer heette? Voordat je gesprekspartner het door heeft heb je al via je brain-to-machine interface (BMI) de vraag gegoogled en het antwoord gevonden.

Sta je in een vreemde stad en zoek je een lekker restaurant? Binnen een fractie van een seconde vraag je de beste restaurants binnen een straal van een kilometer op, kies je waar je wilt gaan eten en weet je hoe je er naar toe moet wandelen.

Eigenlijk dingen die nu ook allemaal kunnen, maar waarvoor je nu twee minuten aan het klungelen bent met je smartphone.

Trouwens, dat gesprek dat je hebt met iemand. Dat hoeft niet langer via spraak of via Whatsapp. Je zou rechtstreeks kunnen praten met iemand in je hoofd. Als je beide zo'n Neuralink aansluiting hebt kun je in feite gedachtenlezen. Met iedereen (die dat wilt), waar ook ter wereld.

Als de verbinding een nog grotere bandbreedte (de hoeveelheid informatie die gelijktijdig uitgewisseld kan worden) heeft, kun je bijvoorbeeld ook live ervaringen streamen naar mensen die het leuk vinden om te kijken wat je nu uitspookt.

Niet alleen video, zoals je nu met je smartphone doet, maar de complete ervaring. Dat jij een parachutesprong doet en duizenden live met je mee kunnen leven. Ze voelen de wind op hun huid, de misselijkheid in hun maag, zien en horen wat jij ziet.

Ze maken het mee met dezelfde ervaring zoals jij het meemaakt, maar dan terwijl ze thuis op de bank zitten. En de ervaring kan net zo eenvoudig opgeslagen worden zodat je later het exact op dezelfde manier kunt herbeleven.

Ook handig om een gevoel of ene pijn over te kunnen dragen. Hoe makkelijk is het als je een dokter, zelfs als je niet in dezelfde ruimte bent, even kunt laten voelen waar je pijn hebt. Die pijn zou je trouwens vervolgens ook uit kunnen schakelen (of verminderen) zonder dat je aan de pijnstillers hoeft.

Ik voorzie trouwens ook dat de seksindustrie hier veel lol mee gaat (laten) beleven.

Eerste versie


Neuralink is hard bezig om hun eerste versie op de markt te brengen. In eerste instantie richt het bedrijf zich op mensen met een ziekte of beperking.

Er bestaan al apparaatjes die verbonden worden met je hersenen. Bijvoorbeeld voor mensen die niet kunnen horen of zien. Of bijvoorbeeld bij Parkinson patienten voor het tegengaan van heftige trillingen.

Dit is het gebied waar Elon met Neuralink ook in wilt starten vanaf volgend jaar. De verbinding van Neuralink heeft heeft echter ongeveer 1.000 keer zoveel verbindingen met je hersencellen als de bestaande apparaatjes.

Neuralink N1 sensor


Iemand die doof is zou daardoor veel meer tonen moeten kunnen horen of een blinde zal met een hogere resolutie / kwaliteit kunnen zien.

De 'kabels' zijn in de eerste versie ongeveer even groot als een neuron (hersencel). Ongeveer 10 keer zo dun als een haar.

De robot die ze inbrengt heeft een sneetje nodig van 2 millimeter om zijn werk te doen. Deze wordt dan opgerekt tot 8 millimeter tijdens het plaatsen van de verbindingshaartjes, maar krimpt daarna weer tot 2 millimeter en kan met een beetje lijm weer dichtgemaakt worden.

Neuralink robot


Het idee is dat de operatie zo eenvoudig wordt als een Lasik operatie nu is. Je hoeft er dus niet eens een ziekenhuis voor te bezoeken.

De chip zelf wordt ook in je hersenen geplaatst en maakt een draadloze verbinding met de buitenwereld. Er steken dus geen draden uit je hoofd. De chip communiceert met een apparaatje dat achter je oor geplaatst wordt en deze verbindt dan weer met je smartphone.

Neuralink N1 implantaat


Met de app op je smartphone kun je jezelf dingen aanleren; bijvoorbeeld het besturen van je smartphone, een muis of zelfs een toetsenbord met je implantaat - simpelweg door er aan te denken dus.

Met wat oefening zou het typen van teksten vrijwel vanzelf moeten gaan. Net als je er niet over na hoeft te denken als je geoefend bent in het typen met tien vingers op een toetsenbord.

Neuralink presentatie


Afgelopen dinsdag heeft Neuralink een presentatie gegeven over hun huidige status en toekomstige plannen. Bekijk de complete presentatie hieronder:


Alternatieven


Er zijn natuurlijk ook andere bedrijven bezig om hersen naar machine communicatie te verbeteren. Eén van de bedrijven waar ik nog hoge verwachtingen van heb is OpenWater.

Een groot verschil met Neuralinks methode is dat OpenWater een koppeling probeert te maken zonder dat er iets in de hersenen geplaatst hoeft te worden. Wel een groot pluspunt natuurlijk.

Zelf ben ik erg enthousiast over de ontwikkeling van hersenen naar machine communicatie, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen nog aan het idee moeten wennen.

Maar net zoals dat mensen zeiden dat ze vroeger geen smartphone nodig hadden, zal de komende jaren ook een hersenen-naar-machine verbinding normaler worden.

Zou het jou een operatie waard zijn om razendsnel informatie uit te kunnen wisselen met je smartphone? Laat het weten in de reacties.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang een voordeeltje van Tesla.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Neuralink

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.