Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Nieuwe auto door gratis updates

woensdag 13 november 2019, 10:50 door | 3,798x gelezen | 26 reacties

Vanochtend reed ik weg met de nieuwste update (versie 2019.36.2.1) ge´nstalleerd. Het leek wel of ik een nieuwe auto had. En dat kwam niet door de 5 procent vermogensstijging.

Update sneller binnenhalen


Gisteren hoorde ik dat je het binnenhalen van de update kunt versnellen door even naar het 'software'-tabje te gaan in het menu van je auto. Het verhaal was dat je een paar keer op het 'geavanceerd' knopje moest drukken, maar in feite zoekt de Tesla al actief naar een update zodra je dit scherm opent.

Ik was in de file alvast naar de functie aan het zoeken en toen ik het scherm even open had laten staan verscheen er de melding dat de update beschikbaar was, maar dat ik met wifi moest verbinden.

Update beschikbaar: 2019.36.2.1


Later thuis op de oprit heeft de auto de update binnen gehaald en kreeg ik op mijn iPhone de melding dat ik de installatie kon starten (wat ik natuurlijk direct gedaan heb).

Nieuwe auto


Vanochtend bij het instappen gaf de auto aan wat er nieuw was. Ook stond de navigatie al ingesteld op het adres waar ik vanochtend moest zijn.

Handig! Al zou het fijn zijn als je direct ook kon zien naar welke locatie hij navigeert. Nu moet je toch een keer klikken om bevestiging te krijgen dat het inderdaad het juiste adres is. Wellicht een kwestie van er vertrouwen in krijgen dat hij het juiste adres zelf geselecteerd heeft (op basis van je smartphone agenda).

Bij het wegrijden reageerde de auto heel anders dan normaal. Met deze update remt de auto namelijk zelf af tot stilstand. Voorheen moest je zelf nog de rem gebruiken.

Ik reed achteruit mijn oprit af en normaal laat ik de auto dan wat meer uitrollen. Dat kan met deze update niet meer, je moet bewust 'gas' blijven geven om te bewegen. Hierdoor voelt de auto bij lage snelheden heel anders dan je gewend bent.

Even wennen, maar volgens mij wel nog prettiger rijden. Vooral op vertrouwde plekken bij in- en uitparkeren reageert de auto nu anders dan je verwacht. Voor het verkeerslicht is het erg prettig dat de auto helemaal tot stilstand komt.

Tesla Model 3 Updates


De auto komt trouwens niet alleen tot stilstand, hij zet hem ook automatisch op 'hold'. Hierdoor zal je auto ook niet onverwachts rollen nadat je stil bent komen te staan. Hij rolt dus ook niet achteruit als je afremt tot stilstand op een heuveltje (zonder de rem aan te hoeven raken).

Voorheen moest je het rempedaal even extra indrukken nadat je stil stond om hem op 'hold' te zetten. Een functie ik ik regelmatig gebruikte.

Meer vermogen


De auto is nu ook ongeveer 5 procent sneller. Dat is vooral leuk bij het vergelijken van 0 naar 100 tijden in de kroeg. Het verschil tussen 4,5 seconden of 4,4 seconden naar de 100 zal je in de praktijk volgens mij niet echt voelen.

Gepland vertrek


Ook nieuw is 'gepland vertrek'. Dit is zeker mooi met de aankomende winter in het vooruitzicht.

De auto zorgt er dan voor dat hij volgeladen is voor 6 uur 's ochtends. Zo is de accu zo warm mogelijk voor je vertrek (bij een koude accu is het regeneratief remmen immers beperkt) Ún maak je nog maximaal gebruik van nachtstroomtarieven.

Daarnaast zorgt de auto ervoor dat hij aangenaam op temperatuur is op het moment dat je vertrekt. Je kunt de vertrektijd op 'hele week' zetten of op 'alleen werkdagen'. Mocht je minder dan 20 procent acculading over hebben, dan zal deze functie niet ingeschakeld worden.

Mooie update!


Het is even wennen, maar de nieuwe manier van 'one pedal driving' vind ik nu al erg prettig. Ik ben dus erg blij met deze nieuwe update!

Wat vind jij ervan?

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Ben jij van plan een Tesla te bestellen? Gebruik mijn referalcode of die van mijn collega Michael om 1.500 kilometer gratis Supercharging tegoed te ontvangen.

26 reacties

 1. hunkaroglu
  hunkaroglu schreef op woensdag 13 november 2019 om 11:20

  Je kan nog steeds de auto laten uitrollen. Is een instelling die je kan instellen als je geparkeerd staat. Ga naar instellingen, rijden en dan kan je kiezen voor Kruip, Rol of Stop.

  Blijkbaar staat hij nu ingesteld op Stop bij jou.

  Ik heb hemzelf nog op kruip staan, omdat het fijner is bij inparkeren. Dan hoef ik zelf geen gas te geven.

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op woensdag 13 november 2019 om 11:32

  @Hunkaroglu; goede toevoeging. Thanks.

  Ik weet dat dit kan, maar ik denk dat ik de 'stop'-stand fijner vind. Ik denk dat je zo meer controle hebt over wat de auto doet. Moet er alleen even aan wennen.

 3. Marko
  Marko schreef op woensdag 13 november 2019 om 20:16

  Bedankt voor deze uitgebreide review. Ik ben de update nu aan het binnenhalen en ben erg benieuwd. Zou inderdaad een update met aanpassing van de automatische ruitenwisser functie zeer op prijs stellen want ik ervaar hiermee ook problemen als gevolg van een 'trage'/ late inwerkingstelling. Soms zelfs wat gevaarlijk, en ik moet dus regelmatig handmatig een keer 'bijwissen'. Leeft dit bij meer mensen?

 4. paul
  paul schreef op donderdag 14 november 2019 om 17:50

  Ruitenwisser? Jazeker, die werkte bij mijn andere auto's toch wel beter. Ik ben eigenlijk altijd handmatig aan het bijwissen. Wat mij betreft zou zoiets een eigenaar-specifieke leercurve van het ruitenwissermodel mogen zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Teslafacts wordt mede mogelijk gemaakt door

Mobility Service

Onze klanten hoor je niet, zij leasen al jaren elektrisch bij Mobility Service.
Elektrisch rijden begint hier

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.