Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Benzine versus waterstof versus elektrisch

maandag 11 februari 2019, 17:17 door | 2,436x gelezen | 5 reacties

Dat traditioneel benzine niet de beste optie is om de wielen van je auto aan het draaien te krijgen is de meeste mensen wel duidelijk, maar vaak wordt waterstof nog als een goed alternatief genoemd. Niet geheel onterecht, want het is wel efficiŽnter als benzine.

In deze video van Joe Scott duikt hij in de verschillen tussen benzine, waterstof en elektriciteit.


Even los van het flauwe beginstukje (skip gerust de eerste twee minuten) zit er daarna wel veel nuttige informatie in de video. Handig voor als je op een verjaardagsfeestje met die eigenwijze oom in discussie raakt.

Vooral interessant vond ik het verschil in efficiŽntie van de bron tot het draaien van de wielen van je auto:

Benzine: 15% efficiŽnt
Waterstof: 27,3% efficiŽnt
Elektriciteit: 75% efficiŽnt

Extreem dus, de hoeveelheid energie die we dagelijks eigenlijk weg gooien door niet elektrisch te rijden.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Zelf een Tesla bestellen?
Bestel via mijn referral-link en ontvang een voordeeltje van Tesla.

5 reacties

 1. Hein Eltink
  Hein Eltink schreef op dinsdag 12 februari 2019 om 15:22

  Hoe zit dat dan met dat bedrijf in Groningen dat aan z'n Tesla model S een waterstof tank heeft toegevoegd? Dit was te zien in de tegenlicht uitzending van afgelopen zondag.
  1000 km rijden op 1 volle tank die in 3 minuten gevuld is.
  Lijkt mij het beste uit deze 2 werelden, of mis ik daar iets?

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op dinsdag 12 februari 2019 om 15:55

  @Hein; Ik had al eerder gehoord van deze 'Hesla', ja.

  Ze hebben nu een auto die een efficiëntie heeft van zo'n 75% omgebouwd (a 50.000 euro) naar een auto die een efficiëntie haalt van zo'n 27%. Niet echt een verbetering dus.

  Daarbij hebben ze de relatief eenvoudige techniek van een elektrische auto omgezet naar de complexe techniek van een waterstofauto.

  En waterstof kun je momenteel op 3 locaties in Nederland tanken. Elektriciteit kun je bij elk huis en bedrijf (doorgaans wel met een trage laadsnelheid) en bij ruim 38.000 oplaadpunten in Nederland halen.

  Dit is een mooi diepgaand artikel over de voor- en nadelen van waterstofauto's, als je het interessant vind om je er echt in te verdiepen.

 3. Ies
  Ies schreef op woensdag 13 februari 2019 om 22:30

  Elektrisch rijden is mooi, maar vergeet niet, dat elektriciteit vervoerd moet worden en dat er dus ook nog netverliezen zijn. Als de energie ook nog opgewekt wordt door een fossiele energiecentrale is het rendement van de opgewekte energie ook maar 50%. Dus tenzij je de energie zelf opwekt middels zonne-energie o.i.d. en direct in je autoaccu stopt, is elektrisch rijden nog niet ideaal.

 4. Elja Trum
  Elja Trum schreef op donderdag 14 februari 2019 om 07:51

  @Ies; waterstof kun je uit gas halen (meest gebruikte methode en helaas komt daar CO2 bij vrij) of uit water, waarbij je ook elektriciteit nodig hebt. Bij waterstof houd je dus hetzelfde probleem van het vervoer.

  Elektrisch rijden is al schoner dan benzine wanneer je op stroom rijdt die in een kolencentrale wordt opgewekt. Het voordeel is dat je stroom vanuit daar ook op allerlei schonere manieren opgewekt kan worden. Er is geen schonere manier om benzine te krijgen.

  Veel eigenaren van elektrische auto’s zijn zich erg bewust van waar hun stroom vandaan komt. Ze zullen dus ook veel vaker zonnepanelen op hun dak hebben liggen (ik ook).

 5. Frans928
  Frans928 schreef op donderdag 21 februari 2019 om 20:13

  Hangt natuurlijk wel af van je aannames bij de berekening. Een energie centrale heeft een rendement van 40%, dus als elektrisch van een fossiele brandstof centrale komt, heeft het zeker geen rendement van 75%, misschien dan 30%, maar nog steeds hoger dan benzine of waterstof.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.