Voorverkoopkorting: Mijn Tesla Model 3 boek is nu te bestellen.
Elja Trum

Haalt Elon Tesla van de beurs?

vrijdag 10 augustus 2018, 17:17 door | 399x gelezen | 2 reacties

Elon Musk weet altijd wel de aandacht te trekken met zijn Tweets. Afgelopen dinsdag wist ie met negen woorden de beurs op zijn kop te zetten. In een tweet gaf ie aan dat ie overweegt om Tesla van de beurs te halen en dat ie de financiering daarvoor al geregeld heeft.

Tweet musk going private

Een stevige uitspraak die direct zoveel invloed had op de koers dat de handel in TSLA aandelen stilgelegd werd. In principe zegt Elon hier dat hij iedereen die Tesla aandelen heeft 420 dollar voor die aandelen gaat bieden.

Op het moment dat de uitspraak gedaan werd stond de koers op zo'n 350 dollar. In theorie kon je op dat moment dus een aandeel kopen en die binnenkort met 70 dollar winst weer verkopen aan Tesla zelf (na een korte stijging is de koers momenteel weer terug op zo'n 350 dollar overigens).

In een blog op Tesla's site gaf Elon later die dag meer informatie over de plannen.

Het probleem van Tesla


Veel mensen geloven niet dat Tesla het gaat redden. Als je jezelf een beetje ingelezen hebt in de materie is dat eigenlijk raar. Tesla heeft het namelijk de afgelopen jaren prima gedaan en er is telkens mooie vooruitgang.

Dat veel mensen toch een negatief idee hebben bij Tesla is omdat er in de media ontzettend veel negatieve verhalen zijn te vinden. Elk kleinste detail wordt onder een vergrootglas gelegd en enorm opgeblazen.

Eén reden voor die negativiteit is volgens mij doordat mensen bang zijn voor verandering. Een onbewust proces dat moeilijk te voorkomen is. Deze angst zorgt er zelfs voor dat sommige mensen een echte haat voelen tegenover Tesla. Vaak lost dit probleem zich vanzelf op als ze eens zelf in een Tesla gereden hebben (niet bij de extremisten helaas).

Een andere reden is waarschijnlijk dat er mensen zijn die miljarden kunnen verdienen als de koers van Tesla in elkaar zakt. Dit zijn de zogenaamde Shorts. Mensen die gebruik maken van de mogelijkheid op de beurs om er geld op in te zetten dat de koers van een bedrijf gaat dalen.

Stijgt de koers dan kost het deze shortsellers geld. Daalt de koers dan kunnen ze flink profiteren. Tesla is het bedrijf waar de meeste mensen ooit bij zijn die inzetten op koersverlies.

Nu kun je wachten tot de koers wellicht vanzelf daalt. Maar als je er miljarden mee kunt verdienen kan het ook best lonen om de koersdaling een handje te helpen door grootschalig negatieve berichten de media in te helpen...

Als het bedrijf van de beurs gaat zullen al deze shortsellers miljarden verliezen én er is daarna ook geen reden meer om nog langer negatieve berichten over Tesla te verspreiden. Tenminste niet om een koers te beďnvloeden en daar dik op te verdienen.

Aandeel in Tesla


Elon heeft al aangekondigd dat hij hoopt dat zo veel mogelijk investeerders in het Tesla aandeel ook meedoen als het bedrijf privé gaat.

Als je nu aandelen Tesla hebt dan kun je (vrijwillig natuurlijk, je mag ook je aandelen verkopen) dadelijk ook een aandeel houden in het bedrijf. Je kunt deze aandelen dan niet meer vrij verhandelen, maar er komt dan waarschijnlijk twee keer per jaar een moment waarop aandelen verkocht (en wellicht ook gekocht) kunnen worden.

Elon Musk heeft ervaring met deze constructie bij zijn andere bedrijf SpaceX.

Volgens Elon is het enige wat in de weg staat nog een stemming op het idee van de aandeelhouders. Die kunnen echter potentieel ook een boel verdienen aan dit plan en vele steunen Tesla in hun plannen. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat dit plan weggestemd wordt.

Wat mij betreft is dit een mooi plan van Elon en ik denk dat hij al veel verder is met dit idee dan de beurs er over denkt. We gaan het zien de komende maanden.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden, is enthousiast over Tesla en heeft een multi-coat red Tesla Model 3 Long Range All-Wheel-Drive met 19 inch velgen.

Ben jij van plan een Tesla te bestellen? Gebruik mijn referalcode of die van mijn collega Michael om 1.500 kilometer gratis Supercharging tegoed te ontvangen.

2 reacties

 1. Woek
  Woek schreef op maandag 13 augustus 2018 om 16:57

  Goed uitgelegd! Inmiddels is er een nieuwe statement gepubliceerd door Elon op de Tesla website.

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op woensdag 29 augustus 2018 om 11:11

  Tesla gaat toch niet privé, zegt Elon in een blog post op hun site.

  Voor meer achtergrond informatie is dit artikel van Teslarati de moeite van het lezen zeker waard.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Teslafacts wordt mede mogelijk gemaakt door

Mobility Service

Onze klanten hoor je niet, zij leasen al jaren elektrisch bij Mobility Service.
Elektrisch rijden begint hier

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.