Bestel hét Tesla Model 3 boek.
Elja Trum

Zo gebruik je de ingebouwde Tesla dashcam en beveiligingsmode

donderdag 16 april 2020, 14:41 door | 13,955x gelezen | 17 reacties

Je Tesla heeft een hele lading camera's ingebouwd zodat de auto autonoom kan rijden. Die camera's kunnen sinds 2019 ook voor een ander doeleinde gebruikt worden: opnames maken tijdens het rijden en als de auto stil staat. Maar hoe werkt dat precies?

Teslacam viewer


Teslacam


De Tesla Dashcam (ook wel Teslacam genoemd) neemt automatisch op tijdens het rijden. Je kunt dit zien door het rechthoekige icoontje rechts bovenin. Tijdens het opnemen staat hier een rood rondje in de rechterbovenhoek.

Het beeld van vier verschillende camera's wordt opgeslagen: één van de drie camera's bij je achteruitkijkspiegel neemt de weg voor je op. De achteruitrijcamera neemt op wat er achter je gebeurd en aan beide zijden van de auto neemt de camera bij het spatbord bij de voorwielen op wat er gebeurd aan de zijkant van de auto.

De beelden van deze camera's worden continue opgenomen tot maximaal een uur geleden. Als je op het icoontje van de dashcam klikt slaat de auto de afgelopen 10 minuten op in een aparte map. Dit doet hij van alle vier de camera's.

Het is slim om na een incident dat je wilt bewaren circa 1 minuut te wachten voordat je op de opnameknop drukt. Anders kan het voorkomen dat het incident zelf net niet opgeslagen wordt.

In de instellingen kun je er ook voor kiezen om, elke keer dat je de claxon van je auto gebruikt, de afgelopen 10 minuten op te slaan. Handig, want dan kun je niet vergeten op de opnameknop te drukken als er iets bijzonders gebeurd.

De beelden van je dashcam kun je gebruiken in het geval van een aanrijding als bewijsmateriaal. Daarnaast is het leuk om bijzondere situaties vast te leggen en bijvoorbeeld privé te bewaren of op Youtube te plaatsen. Denk dan wel aan privacy wetgeving. Het is waarschijnlijk slim om beelden te anonimiseren door gezichten en kentekens onherkenbaar te maken.


Sentry mode


Ben je bang om je mooie auto ergens te parkeren en terug te komen om te ontdekken dat iemand een deuk in je bolide heeft gemaakt? Niet vreemd, want helaas gaat niet iedereen netjes met spullen van anderen om.

Sentry-mode is hierbij een uitkomst. Deze bewakingsmodus houdt voor jou je auto in de gaten. Zodra er iemand in de buurt komt knipperen de lichten van je auto om te laten weten dat de auto je gezien heeft. Ook verschijnt er een melding op het scherm om omstanders te waarschuwen dat ze opgenomen worden.

Wanneer Sentry-mode geactiveerd wordt door beweging in de buurt van de auto, bewaard de auto de afgelopen tien minuten van wat de camera's opgenomen hebben (vanaf het moment dat de beweging niet langer gedetecteerd wordt).

Wanneer er iets gebeurd met je auto kun je dus achterhalen wat en door wie. Op het internet zijn de nodige Sentry filmpjes te vinden die op deze wijze botsingen, inbraken en vandalisme vastgelegd hebben.


Recent gaf Elon Musk via Twitter aan dat er ook een update komt waardoor de camera in het interieur (in de achteruitkijkspiegel) ook opnames zal maken bij een inbraak. Tot op heden wordt die camera verder nog niet gebruikt. De insteek is dat deze camera er zit om opnames te kunnen maken wanneer je -in de toekomst- je Model 3 inzet als zelfrijdende taxi.

Je voorkomt met Sentry-mode meestal geen incidenten, maar je hebt wel bewijsmateriaal van wat er gebeurd is.

Extra verbruik door Sentry-mode


Als je Sentry-mode aan laat staan kost je dat ongeveer één tot anderhalve kilometer rijbereik per uur. Vandaar dat je er voor kunt kiezen (via je instellingen) om Sentry-mode alleen te gebruiken wanneer je ergens anders bent dan op je thuis- of werkadres.

De Model 3 verbruikt normaal, bij stilstand, zo'n 100 a 150 watt. Gebruik je Sentry-mode, dan stijgt het gebruik naar circa 250 a 300 watt.

Als je Sentry-mode aan laat staan terwijl je langere tijd niet kunt laden (bijvoorbeeld als je op vakantie bent en je auto op het vliegveld staat), dan trekt Sentry-mode een volle accu dus in zo'n 10 dagen leeg.

Wanneer je acculading onder de 20 procent komt, schakelt Sentry-mode overigens ook automatisch uit.

Teslacam en Sentry activeren


Om gebruik te maken van zowel de dashcam als Sentry-mode moet je een USB stick in één van de twee voorste USB poorten (je vindt deze in het voorste vakje in het middenconsole) plaatsen. De USB stick moet geformatteerd zijn in het FAT32 formaat en voorzien zijn van een folder met de naam 'TESLACAM'.

In Windows kun je een USB stick tot maximaal 32 gigabyte formatteren in FAT32. Gebruik je een grotere USB stick (wat aan te raden is), dan moet je een programmaatje downloaden dat de USB stick voor je kan formatteren in het juiste formaat.

Sandisk usb stick

Je kunt in principe elke USB stick gebruiken. Zelf ben ik gegaan voor een lekker compacte Sandisk USB stick. Op het moment van schrijven kost zo'n stick met 256 gigabyte aan ruimte slechts 36 euro. Niet duur dus.

Beelden bekijken in je auto


De opgeslagen beelden kun je direct in je Tesla bekijken (wanneer deze geparkeerd staat) via de ingebouwde viewer .


Je kunt de video's ook op je computer bekijken. Dan moet je de USB stick dus even uit je auto halen en meenemen naar je computer.

Er worden losse bestanden van zowel voor, achter en beide zijkanten bewaard en alle opnames worden opgedeeld in stukjes van maximaal 1 minuut. Per minuut heb je dus vier bestanden.

Per event wordt er een nieuwe map (met een datum en tijdcode) aangemaakt. Meestal is de beste plek om te zoeken naar het event waardoor Tesla Sentry is geactiveerd in het bestand dat als een na laatste is weggeschreven in de betreffende map.

Elja Trum

Over de auteur

Elja is auteur van het Tesla Model 3 boek en oprichter van Teslafacts en het fotografieblog Photofacts. Hij houdt van lekker doorrijden en is enthousiast over Tesla en zijn Model 3.

Ben jij van plan een Tesla te bestellen? Gebruik mijn referalcode of die van mijn collega Michael om 1.500 kilometer gratis Supercharging tegoed te ontvangen.

17 reacties

 1. Fokko
  Fokko schreef op zaterdag 18 april 2020 om 22:25

  Dag Elja, leuke toelichting op de Dashcam viewer, Vraagje bij mij zie ik alleen beelden als ik op opslaan heb gedrukt. Maar voor deze updat nam die altijd het laatste uur op als de rode punt op de camera zichtbaar was. Hoe zit dat nu?

 2. Elja Trum
  Elja Trum schreef op zaterdag 18 april 2020 om 22:58

  @Fokko; die opnames worden nog steeds gemaakt, maar zijn niet vanuit de auto te bekijken. Ze staan wel op je usb.

 3. PB
  PB schreef op dinsdag 21 april 2020 om 12:28

  Hoi Elja, bedankt voor deze informatie.
  Vraag: werkt de dashcam ook bij een Model S uit 2017?

 4. Gerrit
  Gerrit schreef op dinsdag 21 april 2020 om 13:00

  Vraagje: Ik gebruik een USB van 16 GB, echter na een tijdje werkt het niet meer en moet ik weer opnieuw formatteren. Zijn niet alle USB"s geschikt? welke kun je adviseren die wel lang blijft werken?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Algemeen

Teslafacts wordt mede mogelijk gemaakt door

Mobility Service

Onze klanten hoor je niet, zij leasen al jaren elektrisch bij Mobility Service.
Elektrisch rijden begint hier

Ontvang wekelijks Tesla nieuws in je inbox

Elke week de laatste berichten in je mailbox.
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.


Elja Trum

Teslafacts; alles over Tesla

Oke, ik geef het toe: ik ben best wel fan van Tesla. Elon Musk heeft een bedrijf opgezet dat gave producten maakt; mooie auto's met top prestaties en -ohja- het is ook nog eens goed voor de wereld. Een leuk onderwerp om over te schrijven. Dat doe ik dan ook op dit blog. Veel leesplezier! Mocht je het leuk vinden om zelf ook één of meerdere artikelen te schrijven op Teslafacts, neem dan contact op.Meer over Teslafacts
Om teslafacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

De laatste Tesla nieuwtjes in je inbox

Mis geen enkel bericht; schrijf je in en we sturen je wekelijks de laatste Tesla nieuwtjes.